GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ ΤΡΑΜΠ ΕΠΟΧΗ! ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΗΠΑ στην «παγκόσμια σκηνή» προανήγγγειλε ο Μπάιντεν...

Το μήνυμα ότι η Αμερική επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή εξέπεμψε ο Τζο Μπάιντεν το απόγευμα της Τρίτης δηλώνοντας παράλληλα «βέβαιος» για τη...

Το μήνυμα ότι η Αμερική επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή εξέπεμψε ο Τζο Μπάιντεν το απόγευμα της Τρίτης δηλώνοντας παράλληλα «βέβαιος» για την ικανότητά του να αποκαταστήσει τον διεθνή «σεβασμό» προς τη χώρα του και διαβεβαιώνοντας πως τίποτε δεν πρόκειται να σταματήσει την μετάβαση εξουσίας στις ΗΠΑ μετά την εκλογική του νίκη.

Ο Μπάιντεν επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προπύργιο του στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ ότι συνομίλησε με έξι παγκόσμιους ηγέτες. «Τους είπα ότι η Αμερική επέστρεψε», «η Αμερική δεν είναι μόνη της πλέον», ανέφερε. «Η αντίδρασή τους ήταν πολύ ενθουσιώδης (…), οπότε έχω εμπιστοσύνη ότι θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τον σεβασμό που απολάμβανε πριν η Αμερική», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ακόμη πως η μετάβαση εξουσίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη παρά την άρνηση του Προέδρου Τραμπ να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέροντας πως ελπίζει να προτείνει ονόματα υποψηφίων για κάποια υπουργεία έως την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving), στις 26 Νοεμβρίου. Μάλιστα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει αποδεχθεί το αποτέλεσμα.

Οταν δε ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έλεγε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο εάν αυτός παρακολουθούσε τις δηλώσεις του, ο Μπάιντεν κοίταξε την κάμερα και χαμογελώντας είπε: «Κύριε πρόεδρε ανυπομονώ να μιλήσω μαζί σας».

Επικοινωνία με Μακρόν
Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν είχε επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε Μπάιντεν ότι είναι έτοιμος να εργαστούν από κοινού σε θέματα όπως το κλίμα, η υγεία, η μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Ο επικεφαλής του Γαλλικού κράτους συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις και τους διαβεβαίωσε για τη βούλησή του να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων: το κλίμα, την υγεία, τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων», ανέφερε η γαλλική προεδρία.
Το μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε, επίσης, ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν- Μπάιντεν διήρκεσε 10 λεπτά.

Ο Μακρόν, που ανέλαβε καθήκοντα το 2017, δεν έχει συναντηθεί ποτέ με τον Τζο Μπάιντεν, που διετέλεσε αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα το διάστημα μεταξύ 2009-2017.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε προς τον Γάλλο πρόεδρο ότι θέλει να δώσει «νέα ώθηση στις διμερείς και διατλαντικές σχέσεις, κυρίως μέσω του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πρώτη επαφή με την Αγκελα Μέρκελ
Ο Αμερρικανός Πρόεδρος δέχθηκε επίσης και το τηλεφώνημα της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία τον συνεχάρη και συζήτησε μαζί του τα πρώτα σημεία μιας πιθανής γρήγορης και καλής συνεργασίας.

Η καγκελάριος και ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν ότι η διατλαντική συνεργασία έχει μεγάλη σημασία ενόψει του πλήθους των παγκόσμιων προκλήσεων, μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Την πληροφορία του RTL επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε ότι «η καγκελάριος Μέρκελ συνεχάρη τον ίδιο και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για την επιτυχία τους. Επιπλέον, η καγκελάριος εξέφρασε την επιθυμία για στενή και πλήρους εμπιστοσύνης μελλοντική συνεργασία».

Επανεμφάνιση Τραμπ την Τετάρτη
Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφτεί αύριο Τετάρτη το Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.
Ο Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ θα επισκεφτούν το κοιμητήριο την Ημέρα των Βετεράνων, όπως δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση