GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΜΕ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ δεν θα αποφευχθούν τα ζόρια στην οικονομία...»

George J. Prokopakis   Η ομπρέλα... Ο Γιώργος Παπαχρήστος στα ΝΕΑ ΣΚ 31/10-1/11, μεταφέρει την ενημέρωση που είχε από στέλεχος του οικονομικ...

Η ομπρέλα...
Ο Γιώργος Παπαχρήστος στα ΝΕΑ ΣΚ 31/10-1/11, μεταφέρει την ενημέρωση που είχε από στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ο επιτελείος, λοιπόν, του είπε (και μας μετέφερε) πως στην κυβέρνηση δεν τραβάνε ζόρια με την οικονομία γιατί ετοιμάζεται η τρίτη παρέμβαση της ΕΚΤ. [Θυμίζω, η πρώτη 18/3 με ποσοτική χαλάρωση €750 δις, η δεύτερη 27/5 με ακόμη €600 δις, σύνολο €1.350 δις] Φαίνεται πως τον Δεκέμβριο θα ανακοινωθεί η νέα παρέμβαση με ακόμη €500 ή €600 δις και η εφαρμογή της θα παραταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο 2021 (από τον Ιούνιο που ισχύει τώρα).
Το ότι δεν τραβάνε ζόρια στο οικονομικό επιτελείο, το ξέρουμε. Αυτοί είναι που προ δύο εβδομάδων κατέθεσαν στην Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού 2021 στο οποίο δεν προβλέπεται έκδοση ομολόγων μέχρι τέλους 2020 (ευτυχώς ο ΟΔΔΗΧ έκανε την πολιτική που δεν μπορούν αυτοί και βγήκε σε πέντε μέρες) και έκδοση μόνον €7 δις το 2021. Γιατί έχουν σημασία αυτά;
Θα το ξαναπούμε: δεν υπάρχουν ελληνικά ομόλογα για αγορά από την ΕΚΤ στην έκταση των παρεμβάσεών της. Η ελληνική quota είναι €33 δις - τόσα μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα ως έχει σήμερα. [Η κλείδα της ΤτΕ είναι 2/81=2.47%] Η ΕΚΤ, έχει τον περιορισμό του 33% αγοράς σε οποιαδήποτε έκδοση - μπορεί να παραβιασθεί "προσωρινά" μόνον και να διορθωθεί μακροπρόθεσμα. (Και) γι' αυτό και οι έξοδοι στις αγορές γίνονται με επανεκδόσεις. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί να αγοράσει πάνω από 49%. Δηλαδή, για να γίνει πλήρης εκμετάλλευση της παρέμβασης ΕΚΤ, πριν όποια επέκταση, τα επιλέξιμα ελληνικά ομόλογα στις αγορές θα έπρεπε να είναι από €66 δις έως €99 δις ( τα 99 "μακροπρόθεσμα" κατά ΕΚΤ). Έλα μου όμως που κατά τον οικονομικό επιτελείο, στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε ο ίδιος που δεν τραβάει ζόρια, η Ελλάδα θα έχει €57 δις επιλέξιμων ομολόγων στο τέλος 2021 - κατά τον απείρως σοβαρότερο από τους επιτελείους ΟΔΔΗΧ, ο οποίος τους σπρώχνει, θα προσπαθήσει να έχει €64-€66 δις.
Ας προσθέσουμε στα παραπάνω πως €21-€22 δις ομολόγων είναι παρκαρισμένα (11 τράπεζες, 7 ταμεία, 2 ασφαλιστικές, 1 ΤτΕ στο ίδιο χαρτοφυλάκιο). Από τα σημερινά €52.8 δις επιλέξιμων ομολόγων, εάν κάτι δεν αλλάξει με τη διαχείριση των παρκαρισμένων, η ΕΚΤ μπορεί να απλώσει χέρι μέχρι €31 δις, γιατί τόσα μόνον υπάρχουν για αγορά - προσωρινά της επιτρέπεται μεταξύ €17.5 και €26 δις.
Τα παραπάνω τι λένε; Ο επιτελείος επί των οικονομικών δίνει λανθασμένες πληροφορίες. Αν γίνει επέκταση του προγράμματος PEPP (έτσι λέγεται η έκτακτη ποσοτική χαλάρωση) - μακάρι για την ευρωπαϊκή οικονομία - η Ελλάδα δεν πρόκειται να κερδίσει κάτι για τον απλούστατο λόγο ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ να εκμεταλλευθεί σε όλη του την έκταση το τρέχον πρόγραμμα. Από τα ζόρια της οικονομίας δεν πρόκειται να μας βγάλει η επέκταση της παρέμβασης ΕΚΤ - ο ESM ή η Κομισιόν, ίσως.
Τι άλλο λένε; Λένε πως πρέπει να τρέξουμε στις αγορές σαν τρελοί. Μα θα ανεβεί το χρέος! Μέχρι να πιάσουμε την quota (που έχει απίθανα παράπλευρα οφέλη, όπως επιστροφή τόκων μέσω ΤτΕ) και εάν πραγματικά υπάρχει προβληματισμός για το χρέος, μπορούμε να παίρνουμε όλα τα παράπλευρα οφέλη ΧΩΡΙΣ να αυξηθεί το χρέος (ισχυρίζομαι ότι θα μειωθεί) και θα πέφτει χρήμα στην οικονομία. Μετά, κάτι θα σκεφτεί να σαχλαμαρίζει ο επιτελείος στη Βουκουρεστίου.
Οι παρεμβάσεις πιστωτικής χαλάρωσης έχουν μεν ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση αποδόσεων των ομολόγων, πρέπει όμως κάτι να κάνεις με αυτά. Να αντικαθιστάς τα παρκαρισμένα πια στην ΕΚΤ με νέες εκδόσεις και να ρίχνεις χρήμα στην οικονομία για να τη σπρώξεις και για να ανεβάσεις τον πληθωρισμό. Αν δεν το κάνεις, κρατάς ομπρέλα ανοικτή όταν βρέχει λεφτά. Με τις αρβύλλες "δεν τραβάμε ζόρια γιατί θα παρέμβει η ΕΚΤ" δεν πας πουθενά. Όταν παρεμβαίνει η ΕΚΤ πρέπει και συ να κάνεις το δικό σου κομμάτι για να υπάρχει σοβαρό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά το τελευταίο κομμάτι του ρεπορτάζ του Παπαχρήστου, ας έχουμε κατά νου πως οι παρεμβάσεις ΕΚΤ και ΕΕ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ διαφορετικές. Ως κεντρική τράπεζα, δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ η ΕΚΤ να προχωρήσει σε χορηγήσεις ή σε ευθείες χρηματοδοτήσεις. Παρεμβαίνει, όποτε κρίνει ότι απαιτείται, στο πλαίσιο και δευτερογενώς. Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να πούμε πως ήταν τρομακτικό, αυτό ήταν η παράταση του αποκλεισμού (μεγάλη επιτυχία της καθαρής εξόδου και των Τσακαλώτου-Τσίπρα) των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα της ΕΚΤ (με αρνητικό επιτόκιο μάλιστα!) μετά την πρώτη παρέμβαση ΕΚΤ την 18/3. Δυνατότητα πρόσβασης στη ρευστότητα ΕΚΤ δόθηκε με τη δεύτερη παρέμβαση την 27/5. Η ρευστότητα που διοχετεύθηκε στις τράπεζες πήδηξε από €7.6 σε €39 δις. Λέω πως ήταν μεγάλη επιτυχία Τσακαλώτου-Τσίπρα η καταδίκη σε απαξία των τραπεζών, γιατί όλες οι άλλες τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης είχαν πάντα πρόσβαση στη ρευστότητα ΕΚΤ.
Για να γυρίσουμε στον τίτλο του ρεπορτάζ "Περιμένοντας τη βοήθεια", τα ζόρια δεν θα αποφευχθούν, ό,τι και να πλασάρει ο επιτελείος. Απλούστατα γιατί ναι μεν η Ευρωζώνη θα βοηθήσει τις χώρες-μέλη, όμως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευθεί την πρόσθετη βοήθεια. Εκτός εάν...


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση