GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! «ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ στην εστίαση καταστρέφει όλη την οικονομία...»

Σοβαρό προβληματισμό προκαλούν τα νέα περιοριστικά μέτρα στον κόσμο της αγοράς και ιδίως στις επιχειρήσεις της εστίασης και των κλάδων στους...

Σοβαρό προβληματισμό προκαλούν τα νέα περιοριστικά μέτρα στον κόσμο της αγοράς και ιδίως στις επιχειρήσεις της εστίασης και των κλάδων στους οποίους μπαίνει λουκέτο για τις κόκκινες περιοχές καθώς μιλούν για καταστροφή και ανεπανόρθωτες ζημιές που θα οδηγήσουν στον οικονομικό θάνατο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μάλιστα εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι και από τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν ως αντιστάθμισμα για το λουκέτο ειδικά στις επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται στις «κόκκινες περιοχές».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τονίζει πως «δεν είναι ούτε καν ασπιρίνη στον καρκίνο», εκπρόσωποι περισσότερων από 250 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη ζητούν «ουσιαστική στήριξη», ενώ και ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι προκαλεί οικονομική ζημιά στις επιχειρήσεις δίνοντας το βάρος στα περιοριστικά μέτρα αντί για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Το πρόβλημα της πανδημίας πρέπει να αντιμετωπισθεί με μια πολυδιάστατη πολιτική, που θα στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και λιγότερο θα επιβάλει μέτρα που πλήττουν την αγορά και τους εργαζομένους και τελικά θα οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που θα πληγούν από την επιβολή των νέων περιορισμών λόγω της πανδημίας του κοροναϊού ανέφερε:
Θα πληγεί το σύνολο της οικονομίας
«Η απόφαση για λοκντάουν στις επιχειρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημία, όχι μόνο στους συγκεκριμένους κλάδους, αλλά στο σύνολο της εθνικής μας οικονομίας, καθώς θα πληγεί σχεδόν το σύνολο της ελληνικής αγοράς.
Για παράδειγμα από το λουκέτο στην εστίαση και την ψυχαγωγία θα πληγούν και οι βιομηχανικές μονάδες τροφίμων και ποτών που θα χάσουν τους πελάτες τους -τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας- ,όπως και πολλές άλλες παραγωγικές μονάδες που προμηθεύουν με διάφορα είδη τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν λόγω της πανδημίας.
Οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζόμενων με στόχο την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών από τα νέα μέτρα για την πανδημία, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ότι λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει για να μην οδηγηθεί η ελληνική αγορά στον πλήρη αφανισμό και οι εργαζόμενοι στην πλήρη φτωχοποίηση και στην μακροχρόνια ανεργία. Τα μέτρα αυτά είναι μια ασπιρίνη για τις επιπτώσεις στην οικονομία της πανδημίας.
Το πρόβλημα της πανδημίας πρέπει να αντιμετωπισθεί με μια πολυδιάστατη πολιτική, που θα στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και λιγότερο θα επιβάλει μέτρα που πλήττουν την αγορά και τους εργαζομένους και τελικά θα οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα». 


Ούτε ασπιρίνη στον καρκίνο
«Δυστυχώς τα μέτρα που ακούσαμε δεν είναι καν ασπιρίνη στον καρκινοπαθή. Όχι μόνο είναι παρωχημένα, αφού ουσιαστικά αποτελούν μία επανάληψη των μέτρων του Μαρτίου, είναι και ανεπαρκή μη λαμβάνοντας υπόψη σε ποιο σημείο έχει φθάσει ο κλάδος της εστίασης έπειτα από τόσους μήνες περιπετειών αλλά και τα πρακτικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν», δήλωσε στο newmoney ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Προσθέτει δε ότι, «με δεδομένο ότι το lockdown αφορά την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου αυτομάτως πάμε σε μία μεγάλη καταστροφή».

Χρειάζονται πιο γενναίες αποφάσεις

«Περιμέναμε πιο γενναίες αποφάσεις. Από τις σημερινές ανακοινώσεις έλειπε η χορήγηση ενός ποσού στους επαγγελματίες, όπως δόθηκε στο δίμηνο lockdown. Ακόμα και τα δύο προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής θα έπρεπε να είναι πιο μεγάλα», υπογραμμίζει.

«Ακόμα και με τα ενοίκια, η επιχείρηση θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 2 του Δεκέμβρη και την επομένη θα πρέπει να καταβάλει το πλήρες ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Με τι λεφτά; Ο τζίρος θα είναι μηδενισμένος όλο το μήνα. Και η εστίαση δεν είναι κλάδος που μπορεί να αναπληρώσει τζίρο, όπως ένα εμπορικό κατάστημα που στοκάρει. Έχουμε χάσει δυόμιση μήνες με το πρώτο lockdown και έρχεται τώρα άλλος ένας μήνας με μηδενικό τζίρο. Πλέον τα λουκέτα στο χώρο μας είναι η νέα πραγματικότητα που θα επιταχυνθεί μετά από όλα αυτά», σημειώνει.
60% πτώση του κύκλου εργασιών

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αναλύει η Ομοσπονδία, ο κύκλος εργασιών στην εστίαση είναι σήμερα 60% πιο μικρός σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.

«Εάν πήγαινε έτσι ως το τέλος της χρονιάς θα μιλούσαμε για έναν ετήσιο τζίρο γύρω στα 2 δισ ευρώ, όταν πέρυσι ήμασταν στα 5 δισ ευρώ. Με το νέο lockdown όμως ούτε αυτό το νούμερο μπορεί να επιτευχθεί και όπως καταλαβαίνετε δημιουργεί και μία αλυσίδα συνεπειών στην ευρύτερη οικονομία, απ’ τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, ως τα αρτοποιία, τις αγορές κρεάτων και λαχανικών κοκ», προσθέτει ο κ. Καββαθάς.

Επηρεάζονται 1 εκ. θέσεις εργασίας
Σήμερα λειτουργούν στο χώρο της εστίασης γύρω στις 80.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες οικογενειακές. Οι εργαζόμενοι φθάνουν τους 330.000 ενώ άλλα 100.000 είναι τα αποκαλούμενα «συμβοηθούντα μέλη», όπως η σύζυγος, τα παιδιά, γενικά οι συγγενείς α’ βαθμού του καταστηματάρχη.
«Εάν το δει όμως κάποιος συνολικά θα διαπιστώσει ότι ο κλάδος επηρεάζει κοντά στο 1 εκατ. θέσεις εργασίας, από τον πρωτογενή τομέα ως τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες», λέει ο κ. Καββαθάς.

Ουσιαστική στήριξη
«Ουσιαστική στήριξη» από την κυβέρνηση ζητούν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει τους ιδιοκτήτες περισσότερων από 250 επιχειρήσεων.
Ζητούν, επιπλέον από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αποζημιώσεις, «ειδικά για τη Θεσσαλονίκη μετά το δεύτερο ακαριαίο κλείσιμο σε μια νύχτα», στήριξη στις μισθώσεις με μειώσεις ενοικίων, παράταση μισθώσεων για τα χρονικά διαστήματα που είναι κλειστά ή υπολειτουργούν και με εφαρμογή από τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, ζητούν επιλεγμένη αναστολή για τις αδύναμες επιχειρήσεις που δεν είναι βιώσιμες με βάση τα περιοριστικά μέτρα, προστασία του προσωπικού και των θέσεων εργασίας, με οικονομικές ενισχύσεις. Επίσης, ζητούν για τουλάχιστον έναν χρόνο και ειδικά για την εστίαση, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, περιορισμό των εισφορών στο 25%, επανένταξη στις χαμένες ρυθμίσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα συσσωρευμένα χρέη που δημιουργήθηκαν από τα lock down και τα επαναλαμβανόμενα περιοριστικά μέτρα.

1 σχόλιο

  1. Μαγκες,αυτα ειναι παχυδερμα.Εχουν στοχο να διαλυσουν την οικονομια για ναπεσουν μετα τα ορνια.Απο λογια δε καταλαβαινουν,ουτε απο λογικη.Ειναι εντεταλμενοι οικονομικοι δολοφονοι.Πρεπει να υπαρξουν πιο δραστηριες πραξεις.Υπαρχει πολεμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση