GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ!» ΑΝΤΙΘΕΤΗ με το «καθολικό lockdown» η Κριστίν Λαγκάρντ...

Επιφυλακτική στο σενάριο ενός καθολικού lockdown εμφανίστηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία...


Επιφυλακτική στο σενάριο ενός καθολικού lockdown εμφανίστηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία -παράλληλα- παρείχε σαφείς διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της διοχέτευσης φρέσκου χρήματος στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Από το βήμα του διαδικτυακού φόρουμ της ΕΚΤ, η κορυφαία τραπεζίτης της Ευρωζώνης διαμήνυσε ότι «το καθολικό lockdown δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του β’ κύματος του κορωνοϊού».

Προειδοποίησε δε, ότι τα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα υπονομεύουν τις οικονομικές προοπτικές, καθώς οι επιχειρήσεις δεν βλέπουν το lockdown ως ένα εφάπαξ κόστος, αναπροσαρμόζοντας το πώς θα λαμβάνουν εφεξής τις αποφάσεις τους.

Μήνυμα διατήρησης των νομισματικών μέτρων
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας τη διατήρηση των υπερχαλαρών νομισματικών πολιτικών, οι οποίες θεωρούνται αναγκαίες για την παραμονή της οικονομίας σε λειτουργικό καθεστώς.
Εξίσου μεγάλη σημασία προσέδωσε και στα επίπεδα του κόστους χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών κρατών, στέλνοντας μήνυμα στήριξης του προγράμματος αθρόας αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Ελπίδες από το εμβόλιο
Δεν παρέλειψε, πάντως, να αναφερθεί στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, το οποίο παρέχει ποσοστά ανοσίας κατά τουλάχιστον 90%. «Η ανακοίνωση αυτή περιορίζει κάπως την αβεβαιότητας» σημείωσε, χαρακτηριστικά, προσθέτοντας αλληγορικά ότι «πλέον βλέπουμε την άλλη όχθη του ποταμού».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, έσπευσε να λάβει πρωτοφανή μέτρα στήριξης, μέσω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ύψους τουλάχιστον 1,3 τρισεκατομμυρίου ευρώ.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών κρατών να «βουλιάξει» σε ιστορικά χαμηλά, διολισθαίνοντας ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα, κάτι το οποίο επέτρεψε στις εθνικές κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες ανάγκες τους με ευνοϊκούς όρους.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τον προσεχή Δεκέμβριο η κυρία Λαγκάρντ να ανακοινώσει και νέα μέτρα στήριξης, όπως για παράδειγμα την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Με πληροφορίες από Reuters, FXStreet

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση