GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ! Η πρώτη ημέρα του δεύτερου lockdown...

Λουκάς Βελιδάκης  Δεν είναι εύκολη η απόφαση για επιβολή lockdown, ειδικά για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες – Το επιδημιολογικό φορτίο ...


Δεν είναι εύκολη η απόφαση για επιβολή lockdown, ειδικά για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες – Το επιδημιολογικό φορτίο ωστόσο το κατέστησε αναπόφευκτο. Δεν είναι εύκολη και η επιβολή του. Πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι μερικά εκατομμύρια άνθρωποι, με διαφορετικές ζωές, προσλαμβάνουσες κι ανάγκες θα πειθαρχήσουν ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα; Δεν αρκεί μόνο ο φόβος του προστίμου, είναι απαραίτητη και η δύναμη της συνείδησης- η ατομική ευθύνη ως πράξη συνειδητής επιλογής, ως κίνηση συσπείρωσης του κοινωνικού συνόλου μπροστά σε μια μεγάλη μάχη απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό: τον κορωνόιο.

Δεν είναι εύκολο να δεχθείς το lockdown, όταν έχεις επιχείρηση, ειδικά για δεύτερη φορά. Όση οικονομική ενίσχυση κι αν λάβεις από το κράτος, γνωρίζεις από οι ζημίες θα είναι μεγαλύτερες, καθώς ήδη τις έχεις δει να γιγαντώνονται.



Μιλήσαμε με κόσμο και γυρίσαμε την Αθήνα– το κέντρο της- προκειμένου να καταλάβουμε, να πάρουμε μια γεύση, για το πώς οι πολίτες της πρωτεύουσας συμπεριφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας αυτού του δεύτερου lockdown.

Από νωρίς σχηματίστηκαν ουρές έξω από τα super markets. Οι κανονισμοί εφαρμόστηκαν παντού πιο αυστηρά κι έτσι οι ουρές- που είχαν σταματήσει έξω από τα καταστήματα- έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους.

Το Σάββατο (αλλά και σήμερα Κυριακή) ανοιχτά παρέμειναν τα κομμωτήρια. Ιδιοκτήτης κομμωτηρίου στην περιοχή των Ιλισίων, που μίλησε στην «Κ», τόνισε ότι η κίνηση ήταν πολύ μεγάλη από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το νέο lockdown. Τα ραντεβού στη διάρκεια του σαββατοκύριακου ήταν αρκετά, πλην όμως περιορισμένα σε σχέση με αντίστοιχες ημέρες.

Περιορισμένη ήταν η κίνηση και σε κεντρικό βενζινάδικο της Υμηττού. Εργαζόμενος, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι η κίνηση ήταν πολύ πεσμένη, ίσως και κατά 80%. Πολλοί είχαν σπεύσει να βάλουν βενζίνη στα οχήματα τους τις προηγούμενες ημέρες, μολονότι ήταν σαφές ότι τα πρατήρια καυσίμων θα παραμείνουν ανοιχτά.




Το μεσημέρι του Σαββάτου οι εικόνες στην πλατεία Συντάγματος παραπέμπουν στην επαύριο μια μεγάλης γιορτής, όταν όλοι έχουν παραμείνει στο σπίτι για να ξεκουραστούν, και λίγοι αποφασίζουν να πάνε για βόλτα.

Έτσι και στο Σύνταγμα. Στα παγκάκια ξαποσταίνουν κάποιοι ηλικιωμένοι, ενώ κάποιοι άστεγοι έχουν φροντίσει να “καπαρώσουν” από νωρίς κάποιο παγκάκι μιας και θα είναι ο χώρος στον οποίο θα περάσουν τη νύχτα.





Κατεβαίνοντας προς την Ερμού, βλέπει κανείς ότι υπάρχουν άνδρες της Αστυνομίας, ωστόσο απουσιάζει κάθε έλεγχος κι όλα κυλούν αργά.

Στη διαδρομή προς την Καπνικαρέα, το μόνο που βλέπεις είναι κλειστά καταστήματα, πλην ενός ταχυφαγείου, ελάχιστους πεζούς, πολλοί εκ των οποίων είναι εργαζόμενοι που σχόλασαν, μερικούς άστεγους από δω κι από εκεί και αρκετά ποδήλατα.

Ναι, η πρώτη μέρα του lockdown ήταν ομολογουμένως η χαρά του ποδηλάτη. Το κέντρο γέμισε με ποδήλατα που απολάμβαναν τους άδειους δρόμους και πεζόδρομους του κέντρου.





Στο Μοναστηράκι μερικοί τουρίστες έχουν καθίσει σε μια άκρη μαζί με τις βαλίτσες τους- προφανώς περιμένουν να περάσει η ώρα και να μεταβούν στο αεροδρόμιο. Στη μέση της άδειας πλατείας στέκεται μια ομάδα αστυνομικών, τριγύρω σποραδικά διέρχονται πεζοί.

Άξιο αναφοράς: Όλοι με μάσκες. Άξιο υπόμνησης: Μάσκες σωστά φορεμένες στις περισσότερες περιπτώσεις.


Στα στενά του Ψυρρή οι εικόνες είναι ίδιες: ελάχιστοι πεζοί, κυρίως μετανάστες σε αυτή την περίπτωση, λίγοι άστεγοι που έχουν φτιάξει κάπου τη γωνιά τους και ελάχιστες καφετέριες ανοιχτές που προσφέρουν take away.



Προς το Θησείο η εικόνα αλλάζει μερικώς. Στην Αδριανού υπάρχουν λίγοι πεζοί που κάνουν τη βόλτα τους, έχοντας στείλει sms με τον αριθμό 6. Αρκετά ποδήλατα επίσης, που φτάνοντας στο Θησείο ανεβαίνουν την Αποστόλου Παύλου προς την Ακρόπολη.

Αυτή είναι η εικόνα στην καρδιά του ιστορικού κέντρου. Λίγοι πεζοί, κυρίως σε ζεύγη, αρκετά ποδήλατα, διακριτική παρουσία της Αστυνομίας- γενικώς μια ραθυμία, μια αναπόφευκτη αποδοχή της δύσκολης κατάστασης.




Κάτω από την Ακρόπολη, στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου οι πεζοί δεν σταματάνε, ούτε τα ποδήλατα. Το περίπτερο είναι κλειστό. Δεν υπάρχουν μουσικοί του δρόμου. Όλα κυλούν σε αργή κίνηση…

Στη λεωφόρο Αμαλίας, από την πύλη του Αδριανού μέχρι τη Βουλή, ενώ έχει πέσει το σκοτάδι, βλέπεις πολλά ταξί, λίγα ΙΧ και κάπου κάπου ασθενοφόρα. Η ΕΛ.ΑΣ έχει στήσει ένα μπλόκο στην είσοδο του Εθνικού Κήπου, ενώ το Σύνταγμα παραμένει άδειο από κόσμο. Σίγουρα αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει lockdown. Αυτοί που σίγουρα ξεχωρίζουν είναι οι ντελιβεράδες, είτε με τις μπλε τσάντες στα μηχανάκια είτε με τις κόκκινες στολές και τα ποδήλατα.





Στην επιστροφή μιλήσαμε με εργαζόμενο σε μαγειρείο στο Παγκράτι. Με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης από την κατάσταση, τόνισε στην Κ ότι η κίνηση είναι εξαιρετικά μειωμένη- παραμένουν ανοιχτοί μόνο για να κάνουν μια στοιχειώδη συντήρηση και αυτό που τους σώζει είναι η πιστή τους πελατεία που προμηθεύεται φαγητό για μέρες.

Η νύχτα έχει πέσει στην Αθήνα αυτό το βράδυ του Νοεμβρίου, που αρχίζει να θυμίζει χειμώνα. Όσο περνάει η ώρα, τόσο μεγαλύτερη γίνεται και η σιγή στην πόλη. Με τους πολίτες της να πειθαρχούν στη συντριπτική τους πλειονότητα σε αυτή την πρώτη μέρα της καραντίνας, έχοντας μια ελπίδα: να τελειώσει γρήγορα.

Φωτορεπορτάζ του Λουκά Βελιδάκη




























































Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση