GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΑ» υπόλοιπα! Μπάχαλο με τα Pos της Εθνικής Τράπεζας...

Μπάχαλο προκάλεσε η αναβάθμιση στα POS της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έγινε προ εξάμηνου σε κάρτες – πιστωτικές, αλλά και χρεωστι...


Μπάχαλο προκάλεσε η αναβάθμιση στα POS της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έγινε προ εξάμηνου σε κάρτες – πιστωτικές, αλλά και χρεωστικές – όλων των συστημικών τραπεζών…

Λίγες ημέρες πριν το θέμα δει το φως της δημοσιότητας από την ιστοσελίδα Newmoney στελέχη της ΕΤΕ, η οποία προχώρησε το προηγούμενο καλοκαίρι σε αναβάθμιση των POS, διαπίστωσαν ένα σημαντικό «άνοιγμα» στο κομμάτι της εκκαθάρισης καρτών.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Το Ποντίκι», κατά τη διερεύνηση του θέματος προέκυψε ότι, ενώ η ίδια είχε πιστώσει τα ποσά στους εμπόρους, οι οποίοι διαθέτουν τα τερματικά της, εντούτοις δεν είχε «περάσει» τις χρεώσεις στους καταναλωτές. Η προσπάθεια διόρθωσης του λάθους είχε συνέπεια πολλοί καταναλωτές να δουν «φουσκωμένα» τα υπόλοιπά τους ή χρεωμένους τους λογαριασμούς τους και να καλέσουν για εξηγήσεις την τράπεζά τους.

Δηλαδή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι καταναλωτές έκαναν αγορές με δόσεις, το λογισμικό των τραπεζών δεν τις αναγνώριζε με αποτέλεσμα να περνάει ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό και οι τόκοι από εκεί και μετά να δίνουν και να παίρνουν!

Σε άλλες περιπτώσεις καταναλωτές διαπίστωσαν πως στους λογαριασμούς τους έχουν προστεθεί ταυτόχρονα άτοκες δόσεις για αγορές τις οποίες είχαν πραγματοποιήσει ακόμη και έναν χρόνο νωρίτερα, με συνέπεια κάποιοι από αυτούς να κινδυνεύουν ακόμη και με πέναλτι λόγω υπέρβασης του ορίου από 2,50% έως και 5% επί του ποσού της υπέρβασης.

Το μπλοκάρισμα

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το πρόβλημα ξεκινά από την ΕΤΕ, η οποία προχώρησε πέρυσι το καλοκαίρι στην αναβάθμιση των τερματικών υποδοχής (POS), με συνέπεια να «μπλοκάρει» το σύστημα εκκαθάρισης των άτοκων δόσεων, και επεκτείνεται στις υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες δεν ενημέρωσαν – τουλάχιστον όχι εγκαίρως – τους πελάτες τους. Με αποτέλεσμα οι πελάτες των Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank να καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα».

Απορίας άξιο είναι πάντως αν γνώριζαν ότι οι συναλλαγές με κάρτες της τράπεζας που έχει το τερματικό είθισται να εκκαθαρίζονται διαφορετικά. Όπως και να έχει, τώρα τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών των τραπεζών έχουν πάρει «φωτιά», ενώ δεν έχουν λείψει και οι προστριβές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων, με τις τελευταίες να δέχονται σειρά καταγγελιών για το πρόβλημα.

Αρμόδιες πηγές πάντως εξηγούν ότι είναι σαφές πως οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν για τις συναλλαγές που έκαναν. Ωστόσο διευκρινίζουν ότι όσοι καταναλωτές έχουν πιάσει ήδη το όριο αγορών με τις πιστωτικές τους – ή δεν έχουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, αν πρόκειται για χρεωστικές – θα έχουν τη δυνατότητα να μην τους ζητηθεί το ποσό εφάπαξ.

Το γεγονός ότι πολλοί από τους πελάτες τους καλούνται σήμερα να αποπληρώσουν αγορές ή πληρωμές τις οποίες πραγματοποίησαν σε διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών υποχρεώνει τις τράπεζες να λάβουν άμεσα μέτρα. Ιδίως στην περίπτωση των κατόχων πιστωτικών καρτών, που, εξαιτίας της ετεροχρονισμένης εκκαθάρισης, κινδυνεύουν με επιβάρυνση από 2,50% έως και 5% λόγω υπέρβασης του ορίου.

Έτσι η λύση που προκρίνουν στο πρόβλημα τα επιτελεία των τεσσάρων συστημικών ομίλων για τις κάρτες οι οποίες χρεώθηκαν με παλαιότερες συναλλαγές, που δεν είχαν εκκαθαριστεί λόγω αναβάθμισης των POS της Εθνικής Τράπεζας, είναι ότι αρχικά δεν τίθεται θέμα διπλοχρέωσης, ενώ η αποπληρωμή μπορεί να «σπάσει» για τα συγκεκριμένα ποσά σε δόσεις.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η ΕΤΕ διαθέτει περί τα 150.000 POS, ενώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι μετά την πανδημία έχουν εκτοξευθεί οι e-συναλλαγές, το πρόβλημα φαντάζει τεράστιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση