GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΙ ΑΛΛΟ SOS! «Η ψυχική υγεία αντί να ενισχυθεί μέσα στο lockdown υποτιμάται...»

ΔΕ ΦΤΑΙΣ Ε.Σ.Υ.!  Η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία. Tα δύσκολα είναι μπροστά. 60.000 κρούσματα, μια ανάσα πριν τους 300 ασθενείς στις ΜΕΘ, εκ...


ΔΕ ΦΤΑΙΣ Ε.Σ.Υ.! 

Η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία. Tα δύσκολα είναι μπροστά. 60.000 κρούσματα, μια ανάσα πριν τους 300 ασθενείς στις ΜΕΘ, εκατοντάδες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Ως Ειδικευόμενοι της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου, συντασσόμαστε με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Ακόμα και τώρα όμως η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, αρνείται να μονιμοποιήσει τους επικουρικούς που υπηρετούν στα νοσοκομεία. Προσλαμβάνει με κατεπείγουσες διαδικασίες 300 μόνιμους γιατρούς μόνο για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και αρνείται να διορίσει το σύνολο των υποψηφίων για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί ως τώρα.

Η κυβέρνηση όφειλε να εντάξει υποχρεωτικά τους ιδιώτες γιατρούς και τις ιδιωτικές κλινικές σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, αποκλειστικής απασχόλησης, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Υποτίθεται ότι αυτός ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση επέλεξε να μας οδηγήσει στο πρώτο lockdown.

Αντ’ αυτού, στις 9.11.20, προτάθηκε από τον υπουργό η σύναψη σύμβασης ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, με μπλοκάκι για 6 + 6 μήνες, με μηνιαία αποζημίωση 2.000 ευρώ καθαρά (ο καθαρός μηνιαίος μισθός του Επιμελητή Β’ είναι 1.250 ευρώ), με διατήρηση ταυτόχρονα του ιδιωτικού ιατρείου και της επαγγελματικής σχέσης με ιδιωτικές κλινικές. Εξακολουθεί δε να μισθώνει ΜΕΘ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, έναντι υπέρογκων ποσών, αντί να δημιουργήσει τον απαραίτητο αριθμό ΜΕΘ στο ΕΣΥ.

Το καθολικό lockdown παρουσιάζεται ως αναπόφευκτο γιατί η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας και μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, τα σχολεία και τα ΜΜΜ. Δεν είναι ατομική ευθύνη η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ούτε η κατάσταση στους χώρους δουλειάς που έχουν γίνει εστίες υπερμετάδοσης.

Πλήθος μελετών έχουν καταδείξει την αρνητική επίπτωση της πανδημίας και των συνεχόμενων lockdown στην ψυχική υγεία. Η ψυχική υγεία αντί να ενισχυθεί μέσα σε αυτή την περίοδο κρίσης, υποτιμάται. Η λειτουργία ψυχιατρικών κλινικών, κέντρων ψυχικής υγείας, εξωτερικών ιατρείων και τμημάτων επειγόντων αναστέλλεται ή και διακόπτεται συχνά λόγω εμφάνισης κρουσμάτων. Σε ήδη υποστελεχωμένα τμήματα, που στεγάζονται ούτως ή άλλως σε υγειονομικά ακατάλληλους χώρους. Οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές αθροίζονται σε πολύμηνες λίστες αναμονής ιατρείων, χωρίς τη δυνατότητα για ένταξη τους σε προγράμματα ψυχοθεραπείας και υποστήριξης. Ειδικά αυτή την περίοδο, που κρίνονται πιο απαραίτητα από ποτέ.

Απαιτούμε:
  • Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την ανάπτυξη και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Διορισμό σε μόνιμες θέσεις ΟΛΩΝ των γιατρών για το σύνολο των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί έως τώρα, με κατεπείγουσες διαδικασίες και έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων (πτυχίο, τίτλο ειδικότητας). Κανείς δεν περισσεύει.
  • Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Επίταξη, χωρίς αποζημίωση, του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα test στους εργαζόμενους στις δομές υγείας, στους εργασιακούς χώρους, σε κλειστές δομές, κλπ. Διενέργεια test απολύτως δωρεάν σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια.
  • Ειδική μέριμνα ώστε οι ασθενείς με συννόσηση CΟVΙD -19 και ψυχιατρικού νοσήματος, να νοσηλεύονται με ειδικές κατάλληλες συνθήκες που να διασφαλίζουν τόσο την ψυχική, όσο και την σωματική υγεία τους.
  • Να αποσυρθούν οι διατάξεις για τις απεργίες που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.
Καλούμε στις:
– 26 Νοέμβρη: Συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Ειδικευόμενοι Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής Αιγινητείου Νοσοκομείου

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση