GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αλεξ Βέμπερ (πρόεδρος της UBS): Αυταπάτη ότι ένα εμβόλιο θα φέρει γρήγορα την ανάκαμψη

Θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσει η παγκόσμια οικονομία να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα ακόμη και με ένα εμβόλιο, διαμηνύει ο πρ...



Θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσει η παγκόσμια οικονομία να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα ακόμη και με ένα εμβόλιο, διαμηνύει ο πρόεδρος της UBS, Αξελ Βέμπερ, παρότι η είδηση στην αρχή της εβδομάδας ότι το εμβόλιο της Pfizer παρουσιάζει σημαντική πρόοδο, έφερε τεράστια ευφορία στις διεθνείς αγορές. «Δεν είμαι απαισιόδοξος. Το εμβόλιο θα παρασκευστεί. Δεν θα πρέπει όμως να έχουμε την αυταπάτη ότι αυτό θα συμβεί γρήγορα, θα χρειαστεί κάποιο χρόνο», είπε ο Βέμπερ, σε δηλώσεις του στο CNBC.

Ο Βέμπερ εξέφρασε την άποψη ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να επανέλθει το παγκόσμιο ΑΕΠ στα προ της κρίσης επίπεδα. Ισως όμως να χρειαστούν και δύο χρόνια, όπως είπε, για να επιστρέψει η ανεργία και η ανάπτυξη στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν αρχίσει η πανδημία. Η αρχική αισιοδοξία ήδη μετριάστηκε με μία δόση πραγματικότητας λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες όσον αφορά στη μαζική παραγωγή και στη διανομή ενός εμβολίου, ειδικά όταν ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα αφού ο αριθμός των θανάτων αυξάνονται καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το εμβόλιο της Pfizer χρειάζεται δύο δόσεις για τον κάθε άνθρωπο και με βάση τις σημερινές προβλέψεις, μόνο 25 εκατομμύρια άτομα θα είναι σε θέση να εμβολιαστούν έως το τέλος του έτους. Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι αναμένουν να παραγάγουν έως 50 εκατ.δόσεις εμβολίων το 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αριθμεί σε περίπου 7,5 εκατομμύρια άτομα, ενώ θα υπάρξουν τριβές ως προς το ποιές χώρες θα λάβουν πρώτες το εμβόλιο, παρότι πολλές κυβερνήσεις σε Ευρώπη, Βρετανία και ΗΠΑ έχουν ήδη αγοράσει εκατομμύρια δόσεις.

Ερωτηθείς για την αντίδρασή του στην είδηση του εμβολίου, ο Βέμπερ είπε ότι ενώ «πρόκειται αναμφισβήτητα για θετική είδηση», θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να εφαρμοστούν προγράμματα εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εκτίμηση είναι ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 θα χορηγηθούν πρώτα στο προσωπικό στο χώρο υγείας και υπηρεσιών, καθώς και στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και μετά στον υπόλοιπο πληθυσμό.

«Το απογοητευτικό κομμάτι της είδησης είναι ότι ο αριθμός των εμβολίων που μπορεί να παρασκευαστεί σε ένα έτος είναι πολύ πιο μικρός απ΄ό,τι αναμενόταν και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να καλυφθούν όλοι», τόνισε.
Πηγή: CNBC

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση