GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟ ΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ! ΤΟ "SOS" (των 9 Καθηγητών Ιατρικής) για τον κορονϊό που πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων από το Μέγαρο Μαξίμου...

 Από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είχαν λάβει μια επείγουσα επιστολή...

 Από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είχαν λάβει μια επείγουσα επιστολή από ομάδα κορυφαίων επιστημόνων της χώρας με τα μέτρα που όφειλε να πάρει αμέσως η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως είναι φανερό, εννέα μήνες αργότερα, η κυβέρνηση αγνόησε αυτό το SOS και τώρα η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης...

Το περιεχόμενο της επιστολής, που παρουσιάζουμε σήμερα, αποτελεί πραγματικό κόλαφο για τους αρμοδίους και πολλαπλασιάζει τις ευθύνες τους ύστερα και από τις αποκαλύψεις της “κυριακάτικης δημοκρατίας” την περασμένη εβδομάδα για το διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων που έκανε το αλαλούμ, όλο αυτό το διάστημα, ακόμη μεγαλύτερο.

Η επιστολή ήταν δισέλιδη με τον σαφή τίτλο “ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ SARS-CON-2 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”, είχε ημερομηνία 16 Μαρτίου και την υπέγραφαν εννέα από τους πιο γνωστούς και αναγνωρισμένους καθηγητές Ιατρικής. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ορισμένοι που στη συνέχεια συμπεριελήφθησαν στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας υπό τον κ. Τσιόδρα όπως ο Γκ. Μαγιορκίνης και η Π. Λάγιου αλλά και ο Μ. Δερμιτζάκης. Ο δε κ. Τσιόδρας, όπως διαβάζουμε, ήταν ενήμερος και σύμφωνος με το προτεινόμενο τότε σχέδιο!

Το άκρως σημαντικό της επιστολής αυτής είναι ότι διατυπώνονταν εγκαίρως συγκεκριμένες προτάσεις που θα έπρεπε να ληφθούν μόλις θα έληγε το πρώτο lockdown προκειμένου να αποφευχθεί το δεύτερο.

Από την αρχή κιόλας, οι επιστήμονες επικαλούμενοι την έως τότε εμπειρία άλλων χωρών έκαναν την εισήγηση για «ένα “επιθετικό” μοντέλο για τεστ στον ιό, όχι μόνο για το κομμάτι της διάγνωσης αλλά και για το κομμάτι της “ανάγνωσης” του πληθυσμού», το οποίο «θα δώσει τη δυνατότητα τόσο να εντοπιστούν εν δυνάμει πυρήνες όσο και να γίνει γενικότερα καλύτερη μοντελοποίηση της δυναμικής του ιού και να ληφθούν μέτρα με με υψηλότερη ανάλυση και αποτελεσματικότητα με βάση την ακριβέστερη αποτύπωση της πραγματικής διασποράς».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανσή τους ότι αυτό θα έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα, “τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες στην Ευρώπη”. Και όπως πρόσθεταν χαρακτηριστικά, “ακόμη και με τους περιορισμούς” που είχαν επιβληθεί στην χώρα μας τότε “είναι σημαντικό να ξεκινήσουν τα τεστ άμεσα και να είμαστε έτοιμοι όταν χαλαρώσουν τα μέτρα να πραγματοποιούμε “επιθετικό” εργαστηριακό έλεγχο ώστε να συνεχιστεί συστηματικά η παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας, καθώς δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες...”

Στο πλαίσιο αυτό πρότειναν “την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων διαγνωστικών υποδομών στην Ελλάδα (ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα, νοσοκομειακά εργαστήρια με τεκμηριωμένη εμπειρία στις αναλυτικές μεθοδολογίες που είναι σχετικές με την ανίχνευση του ιού) ώστε να μπορεί να καλυφθούν πρώτα οι βασικές ανάγκες (ίσως με brute force και με πιο παραδοσιακές και χρονοβόρες εργαστηριακές προσεγγίσεις) και, σε δεύτερο επίπεδο, να καταστεί εφικτή η διενέργεια χιλιάδων εξετάσεων ανά ημέρα ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα η επιδημία και να λαμβάνονται πιο αποτελεσματικά μέτρα στον σωστό χρόνο. Όλα αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν χωρίς να διακοπεί ή να επηρεαστεί το υπάρχον σύστημα διάγνωσης και ιατρικής παρέμβασης”.

Θέτοντας και τους τρεις άμεσους στόχους για “συμβολή στην κάλυψη άμεσων αναγκών, εντατική παρακολούθηση θετικών στα τεστ ατόμων ώστε να γίνεται γρήγορα απομόνωση των ίδιων και των ατόμων του άμεσου περιβάλλοντός τους και screening στον πληθυσμό με συγκεκριμένο σχέδιο, για να κατανοήσουμε τη δυναμική και να προβλέψουμε γενικευμένες ή εστιασμένες εξάρσεις” οι επιστήμονες αποκάλυπταν ότι είχαν ήδη προχωρήσει και σε σχετικές προετοιμασίες: «Προς αυτή την κατεύθυνση έχει πραγματοποιηθεί συνεννόηση με τους επικεφαλής των περισσότερων κέντρων που συνυπογράφουν το συγκεκριμένο κείμενο και με μέλη της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας (καθ. Τσιόδρας, καθ. Λάγιου, καθ. Μαγιορκίνης). Προκαταρκτική συζήτηση έχει πραγματοποιηθεί και με τον ΕΟΔΥ (κ. Σαπουνάς) όσον αφορά στην εντατική παρακολούθηση ατόμων θετικών στα test”.

Η επιστολή έκλεινε με την πρόταση  να συσταθεί “τεχνική επιτροπή για την άμεση κατάρτιση του παραπάνω σχεδίου υπό το συντονισμό της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας” με ταυτόχρονη αναστολή άλλων δραστηριοτήτων “ώστε να γίνει καταγραφή αντιδραστηρίων και αποθήκευσή τους για χρήση προς εξέταση ασθενών για COVID-19 σε τυχόν έλλειψη αντιδραστηρίων».

Η επιστολή αυτή (την ύπαρξη της οποίας έφερε πρώτος στο φως ο δημοσιογράφος Γ. Σαχίνης στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”) όχι απλώς αποσιωπήθηκε αλλά και αγνοήθηκε, όπως προκύπτει από τα γεγονότα, εδώ και εννέα μήνες. Υπό τις σημερινές δραματικές συνθήκες ωστόσο αναδεικνύεται σε ένα ντοκουμέντο από το οποίο προκύπτει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε κατατεθειμένο σχέδιο που πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Από το κείμενο των επιστημόνων -έστω κι αν ορισμένοι άλλαξαν στάση και απόψεις στην πορεία- φαίνεται καθαρά τι μπορούσε να έχει γίνει για να ελεγχθεί έγκαιρα και σωστότερα η διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό, να είναι στοχευμένες οι παρεμβάσεις στα τμήματα του πληθυσμού που θα είχαν ανάγκη και η υπόλοιπη κοινωνία να λειτουργεί κανονικά αποφεύγοντας ενδεχομένως το δεύτερο lockdown και τις εκατόμβες νεκρών που βιώνουμε τλωρα. Αντί των προτάσεων αυτών, η κυβέρνηση μετά το πρώτο lockdown συμπεριφέρθηκε με τη γνωστή σε όλους πλέον αμεριμνησία, ανοίγοντας με λάθος τρόπο τον τουρισμό και δείχνοντας ότι τελικά δεν διέθετε “plan B” για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος που ερχόταν...


Την επιστολή τότε υπέγραφαν οι: καθ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκης (Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιου Γενεύης, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας), καθ. Παγώνα Λάγιου (διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ), καθ. Γκίκας Μαγιορκίνης (Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ΕΚΠΑ), καθ. Βασίλης Γοργούλης (Τμήμα Ιστολογίας και Παθολογίας, ΕΚΠΑ), δρ. Βασίλης Γρηγορίου (πρόεδρος Δ.Σ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), καθ. Δημήτρης Θάνος (πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών - ΙΙΒΕΑΑ), καθ. Γιώργος Κόλλιας (πρόεδρος Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”), καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης (πρόεδρος Δ.Σ. Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας - ΙΤΕ), και καθ. Κωνσταντίνος Σταματόπουλος (διευθυντής Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών-ΙNAB, ΕΚΕΤΑ).

Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratianews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση