GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 50%! ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ στον εμβολιασμό οι περισσότεροι υγειονομικοί...

Πώς είναι δυνατόν ο νομός Λαρίσης με 347 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από το όριο την τελευταία εβδομάδα) να ...


Πώς είναι δυνατόν ο νομός Λαρίσης με 347 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από το όριο την τελευταία εβδομάδα) να εμφανίζει μόλις το 30% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έτοιμο να εμβολιασθεί; 

Γιατροί στα νοσοκομεία της Λάρισας σημείωναν ότι ένας από τους λόγους αυτού του χαμηλού ποσοστού είναι πως δόθηκε ελάχιστος χρόνος στους «υγειονομικούς να αντιδράσουν», όπως σημείωσε ο ορθοπεδικός και πρώην βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας που δουλεύει σε ένα από τα δύο νοσοκομεία της πόλης.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κώστας Γουργουλιάνης σημειώνει  ότι η ανταπόκριση στις κλινικές αιχμής COVID-19 (πνευμονολογικές, παθολογικές, επείγοντα) είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε κλινικές που δεν αντιμετώπισαν άμεσα την πανδημία. «Πολλοί συνάδελφοι παίρνουν και ρωτούν αν πρέπει να το κάνουν ή όχι», λέει ο κ. Γουργουλιάνης.

Σε ορισμένα άλλα περιφερειακά νοσοκομεία, όπως π.χ. στο Αχιλλοπούλειο, το ποσοστό συναίνεσης στον εμβολιασμό δεν ξεπερνάει το 50%, όμως πηγές του νοσοκομείου σημειώνουν ότι στους γιατρούς το ποσοστό είναι αρκετά υψηλότερο. «Δεν έχει γίνει συστηματική δουλειά στο να πειστεί ο κόσμος», είπε γιατρός του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια σε σύνολο 1.011 εργαζομένων, στο Αχιλλοπούλειο του Βόλου (στον αριθμό αυτό εκτός από τους γιατρούς συμπεριλαμβάνονται συμβασιούχοι, διοικητικοί υπάλληλοι, καθαρίστριες κ.λπ.) συνολικά στον εμβολιασμό δήλωσαν συμμετοχή 428 άτομα, περίπου το 40%. Από τους 214 γιατρούς του νοσοκομείου (με κάθε σχέση εργασίας) 167 (69%) δήλωσαν ότι θέλουν να εμβολιασθούν. Καλύτερη εικόνα παρουσιάζεται και στα κεντρικά νοσοκομεία της πρώτης ΥΠΕ της Αθήνας. Στο «Σωτηρία» από το σύνολο των 1.800 εργαζομένων, 1.212 άτομα, δηλαδή ποσοστό άνω του 65%, είχαν δηλώσει τρεις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα ότι θα εμβολιασθούν. Ο διοικητής του νοσοκομείου Σωκράτης Μητσιάδης έχει βάλει «μπροστά» τους επικεφαλής των κλινικών έτσι ώστε να δώσουν το παράδειγμα και στους νεότερους γιατρούς και νοσηλευτές. Κάποιοι από τους τελευταίους, ιδιαίτερα οι νεότεροι, μοιάζουν πιο επιφυλακτικοί στον εμβολιασμό, σύμφωνα με στοιχεία από τρεις κλινικές του νοσοκομείου.

Το σύνολο των υγειονομικών της χώρας (ΕΣΥ) είναι 121.000 και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας πιστεύουν ότι αν αρχίσουν κάποιοι από αυτούς να εμβολιάζονται θα τους ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Στο σάιτ του υπουργείου Υγείας μέχρι την Τετάρτη ήταν ανηρτημένο ένα κείμενο για την τεχνική των εμβολιασμών, αλλά κανένα κείμενο για την «προτεραιοποίηση» των εμβολιασμών σε αντίθεση π.χ. με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία. Η τελευταία δημοσίευσε την απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών για την προτεραιοποίηση των ομάδων που θα εμβολιασθούν ήδη από τις 18 Δεκεμβρίου. Κυβερνητικοί παράγοντες κατηγορούσαν μέλη της επιτροπής εμβολιασμών για «ιατροκεντρική προσέγγιση» που «στόχευε στην κάλυψη των γιατρών, αγνοώντας άλλα τμήματα του πληθυσμού». Να σημειωθεί ότι στην πρώτη ομάδα των πολιτών που θα εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα στη Γερμανία είναι οι γιατροί κλινικών COVID-19, ΜΕΘ και ΤΕΠ μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό αυτών των κλινικών και μονάδων αλλά όχι το σύνολο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Οι ομάδες που παίζουν ρόλο για τη διατήρηση της λειτουργίας των νοσηλευτικών μονάδων αλλά δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας συμπεριλαμβάνονται στις «ομάδες προτεραιότητας 2, 3, 4» σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμού της 22ας Δεκεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση