GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΞΕΡΕΙΣ ποια κινητά υποστηρίζουν 5G δίκτυα στην Ελλάδα;

Μετά από αρκετό καιρό διαπραγματεύσεων, συζητήσεων, διακανονισμών, δημοπρασίας για τις ραδιοσυχνότητες και λοιπών διαδικαστικών, οι πάροχοι ...



Μετά από αρκετό καιρό διαπραγματεύσεων, συζητήσεων, διακανονισμών, δημοπρασίας για τις ραδιοσυχνότητες και λοιπών διαδικαστικών, οι πάροχοι είναι έτοιμοι πλέον να παρέχουν πρόσβαση στη νέα γενιά ασύρματων δικτύων στην Ελλάδα.

Τις πλήρεις δυνατότητες των 5G δικτύων θα τις δούμε μέσω των εφαρμογών που θα παρουσιαστούν στα αμέσως επόμενα χρόνια σε τομείς όπως είναι η τηλεϊατρική, η αυτόνομη οδήγηση και άλλοι, οι οποίοι θα υποστούν disruption, δηλαδή θα αλλάξουν ραγδαία.

Μια πρώτη περίπτωση που μπορούμε να δούμε τα πρακτικά ωφέλη όμως είναι φυσικά οι κατά πολύ υψηλότερες ταχύτητες του δικτύου νέας γενιάς, που φτάνουν -στη χειρότερη περίπτωση- 5 φορές υψηλότερα σε σχέση με τη μέγιστη 4G ταχύτητα. Αν συγκρίνουμε τη μέση 4G ταχύτητα με τη μέγιστη 5G, τότε έχουμε πολλαπλάσια υψηλότερο νούμερο.


Πώς μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε 5G ταχύτητες λοιπόν; Δύο είναι οι παράγοντες: η κάλυψη δικτύου και η συμβατή συσκευή. Αυτήν τη στιγμή, η COSMOTE και η WIND έχουν ήδη ανοίξει τις 5G “πόρτες” τους, με τη Vodafone να ακολουθεί τον Ιανουάριο. Η WIND καλύπτει περιοχές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με την κάλυψη να φτάνει το 60% μέσα στην επόμενη τριετία, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. Η COSMOTE επίσης καλύπτει Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες πόλεις, ενώ δηλώνουν ότι η κάλυψη θα φτάσει το 50% μέχρι το τέλος του 2021.

Το δεύτερο σκέλος που αφορά στις συσκευές, απαιτεί πιστοποιημένο κινητό από την εκάστοτε εταιρεία. Με λίγα λόγια, ο κάθε πάροχος έχει περάσει από διαδικασία πιστοποίησης τη συμβατότητα των κινητών με το δίκτυό του για να βεβαιωθεί ότι λειτουργεί σωστά. Συνεπώς, η κάθε εταιρεία έχει μια λίστα με τις πιστοποιημένες συσκευές. Τη λίστα της COSMOTE, μπορείτε να τη βρείτε εδώ, ενώ της WIND, πατώντας εδώ. Ο κατάλογος των συσκευών συνεχώς θα αυξάνεται, καθώς πιστοποιούνται περισσότερα κινητά, ενώ οι κατασκευαστές σταδιακά θα παρουσιάζουν όλο και περισσότερα τηλέφωνα με 5G δυνατότητες, ακόμα και σε φθηνότερες κατηγορίες.

Η συνδυαστική λίστα των συμβατών συσκευών με τα ελληνικά 5G δίκτυα:
  • Apple iPhone 12 mini (COSMOTE / WIND σύντομα)
  • Apple iPhone 12 (COSMOTE / WIND σύντομα)
  • Apple iPhone 12 Pro (COSMOTE / WIND σύντομα)
  • Apple iPhone 12 Pro Max (COSMOTE / WIND σύντομα)
  • Huawei P40 Pro (WIND)
  • Huawei P40 (WIND)
  • Samsung Galaxy S20 Ultra (COSMOTE / WIND σύντομα)
  • Xiaomi Mi 10T Pro (COSMOTE / WIND)
  • Xiaomi Mi 10T (COSMOTE / WIND)
  • Xiaomi Mi 10T Lite (COSMOTE / WIND)
  • Xiaomi Mi 10 Pro (COSMOTE / WIND)
  • Xiaomi Mi 10 (COSMOTE / WIND)
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συσκευές που έχουν πιστοποιηθεί είναι τα μοντέλα που εισάγονται από τους επίσημους αντιπροσώπους των κατασκευαστών. Υπάρχει πιθανότητα το ίδιο μοντέλο, αν προέρχεται από παραεισαγωγή, να μην λειτουργεί με το δίκτυο των παρόχων στην Ελλάδα.

Πηγή: https://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση