GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρχονται αύριο στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια...

Η αποστολή προς τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ των πρώτων παρτίδων εμβολίων ξεκίνησε χθες από το Βέλγιο και αύριο φτάνουν στην Ελλάδα, προκειμένου...


Η αποστολή προς τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ των πρώτων παρτίδων εμβολίων ξεκίνησε χθες από το Βέλγιο και αύριο φτάνουν στην Ελλάδα, προκειμένου από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου να ξεκινήσουν και στην χώρα μας οι πρώτοι εμβολιασμοί. Αυτοί θα γίνουν σταδιακά, ενώ κατά την πρώτη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία», η χώρα μας θα παραλάβει 28,3 εκατ. δόσεις.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε χτες ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έχουν ετοιμαστεί και ξεκίνησε η διανομή τους για τις 27 χώρες της ΕΕ.

«Αφού πακετάραμε προσεκτικά τις δόσεις των προσφάτως εγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορονοϊού, έφυγαν για τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε η Κομισιόν στο Twitter σήμερα, παραθέτοντας σχετικό βίντεο.


Με την άφιξη των πρώτων δόσεων στην Ελλάδα τίθεται σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού «Ελευθερία». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η χώρα μας θα προμηθευτεί πάνω από 28 εκατ. δόσεις εμβολίου, σταδιακά ως το τέλος του 2021.

Αύριο, Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, αναμένεται να θα φτάσουν 9.750 δόσεις, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος από την επομένη, στις 27 Δεκεμβρίου, με τον εμβολιασμό της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, αλλά και 250 υγειονομικών, συμβολικά.

Ο μεγαλύτερος όγκος της προμήθειας των εμβολίων προβλέπεται να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, με στόχο να έχουν εμβολιαστεί οι πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ως τον Ιούνιο.

Ποιοι θα εμβολιαστούν κατά σειρά προτεραιότητας

1η φάση

- Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
- Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
- Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και
- κέντρων αποκατάστασης
- Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

2η φάση

- Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
- Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
- Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
- Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
- Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
- Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

3η φάση

- Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα



Εμβολιαστικά κέντρα

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σταδιακή ενεργοποίηση 480 εμβολιαστικών κέντρων, δηλαδή -όπως διευκρινίζεται- 1.018 γραμμών εμβολιασμού (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κινητές μονάδες κ.α.), καθώς και δύο επιπλέον σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού


Φαρμακεία, ΚΕΠ και δύο ψηφιακοί τρόποι θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Όπως έχει ενημερώσει ο υπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πολίτης με βάση την προτεραιοποίηση που θα ανακοινωθεί, θα έχει την δυνατότητα να κλείσει τα 2 ραντεβού για τις δόσεις του εμβολίου (με συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία) με τους εξής τρόπους:

- Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr

- Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

- Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Θα υπάρχει επιβεβαίωση των ραντεβού αλλά και δυνατότητα αλλαγής, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλοι τρόποι για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού.

Σχεδιάζεται επίσης μηχανισμός προκειμένου να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην προτεραιοποίηση ανεξάρτητα αν έχει ΑΜΚΑ.

Διενέργεια εμβολιασμού

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

- Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

- Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Υπενθύμιση Ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.




Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση