GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΠΑΝΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ! Όταν ο Κρόνος «συνάντησε» τον Δία στον ουρανό...

  Ένα εξαιρετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο πρόσφεραν χθες οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας και ο Κρόνος, στ...

 
Ένα εξαιρετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο πρόσφεραν χθες οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας και ο Κρόνος, στους παρατηρητές από την Γη:  Η «Μεγάλη Σύζευξη» του Δία με τον Κρόνο... 
 Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, που ονομάστηκε και «Μεγάλη Σύζευξη», είναι η σύγκλιση των δύο πλανητών στην ουράνια σφαίρα, και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στο νυχτερινό ουρανό εδώ και αιώνες. Πρόκειται για την κοντινότερη σύγκλιση από το 1623, και η φαινομενική προσέγγιση δεν προβλέπεται να αγγίξει τόσο μικρή γωνία απόκλισης μέχρι και το 2080. 
 Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο Κρόνος βρέθηκε τουλάχιστον 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τον Δία, ο οποίος  απέχει 890 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.
 «Ο Δίας και ο Κρόνος θα βρεθούν πάρα πολύ κοντά σε μια απόσταση μόλις 6 πρώτων λεπτών, δηλαδή το 1/10 της μοίρας. Είναι το 1/10 του πάχους του δαχτύλου μας, όταν έχουμε τεντωμένο το χέρι. Στον ουρανό είναι μία μοίρα. Δηλαδή οι πλανήτες θα βρεθούν σε απόσταση όσο το πάχος του νυχιού μας, μόλις θα ξεχωρίζουν μεταξύ τους» εξηγούσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης.
 Η σύνοδος συμπίπτει με ένα άλλο σημαντικό αστρονομικό γεγονός, τον Ήλιο στο χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή τη μικρότερη μέρα του έτους, διάρκειας 9 ωρών και 16 λεπτών, ενώ «κοντά στους δύο πλανήτες, σε μια γωνία 90 μοιρών, ακολουθεί και ο Άρης».
 Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιοχάνες Κέπλερ, έγραψε το 1614 ότι πίστευε πως το «αστέρι της Βηθλεέμ» στην ιστορία της Γέννησης θα μπορούσε να ήταν «σύνοδος του Δία και του Κρόνου». 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση