GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΑ (και) τα τεστ! ΔΙΕΘΝΗΣ ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού...

Σε διεθνή παρία μεταβλήθηκε μέσα σε ώρες η Βρετανία, μετά την ανίχνευση ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού (N501Y). Βασικό, και ανησ...


Σε διεθνή παρία μεταβλήθηκε μέσα σε ώρες η Βρετανία, μετά την ανίχνευση ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού (N501Y). Βασικό, και ανησυχητικό, χαρακτηριστικό του, σημειώνουν οι Βρετανοί επιστήμονες, η ασύγκριτα μεγαλύτερη μεταδοτικότητά του σε σχέση με όσα συμβατικά στελέχη κυκλοφορούν σήμερα.

Δεκάδες χώρες σφράγισαν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες και εμπορευματικές μεταφορές από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, θέτοντας τη χώρα σε καραντίνα. Χάνοντας το βρετανικό τους φλέγμα, οι κάτοικοι της Γηραιάς Αλβιώνος επέδραμαν στα σούπερ μάρκετ, αδειάζοντας τα ράφια. Πρόκειται, όμως, για δικαιολογημένη ανησυχία ή για υπέρμετρο πανικό;

Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανησυχία είναι δικαιολογημένη, αφού αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος επικυριάρχησε γρήγορα σε περιοχές της νότιας Αγγλίας, αυξάνοντας τον ρυθμό μετάδοσης και τις νοσηλείες. Σύμφωνα με μαθηματικά πρότυπα και όχι εργαστηριακές αποδείξεις, είναι κατά 40%-70% πιο μεταδοτικό, γεγονός που μπορεί να θέσει γρήγορα την πανδημία εκτός ελέγχου.

Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι κανένα στοιχείο δεν υποδεικνύει ότι προκαλεί βαρύτερα συμπτώματα ή ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μεταλλαγμένο στέλεχος «γεννήθηκε» σε κάποιον άρρωστο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, που δεν καταπολέμησε τον κορωνοϊό. Το σώμα του, αντιθέτως, μεταβλήθηκε σε «μαγειρικό σκεύος» όπου «ετοιμάστηκε» το νέο στέλεχος.

Ενα αδιαμφισβήτητο πρόβλημα που προκαλεί το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι η μείωση της αξιοπιστίας των διαγνωστικών τεστ. Μία από τις μεταβολές του γενετικού υλικού του επηρεάζει έναν από τους τρεις γονιδιακούς στόχους του μοριακού τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Ετσι, τα τεστ που στοχεύουν σε αυτή την περιοχή του DNA θα βγουν αρνητικά παρότι ο εξεταζόμενος έχει προσβληθεί από το κορωνοϊό.

Γνωρίζουμε σήμερα πολύ λίγα για το μεταλλαγμένο στέλεχος και έτσι παραμένει άγνωστο πώς θα επηρεάσει τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε, όπως είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση