GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ταυτότητα και άδεια οδήγησης στο κινητό...»

Ενας Ελληνας βρίσκεται πίσω από την έκδοση και εκτύπωση του πιο απαιτητικού διαβατηρίου στον κόσμο, αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών.  Ο κ. Αλέξ...



Ενας Ελληνας βρίσκεται πίσω από την έκδοση και εκτύπωση του πιο απαιτητικού διαβατηρίου στον κόσμο, αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών.
 Ο κ. Αλέξανδρος Καμπάνης, γεννημένος στην Ελλάδα, έχει αναλάβει τη διοίκηση της αμερικανικής εταιρείας GET North America. H εταιρεία του ανέλαβε πριν από δύο χρόνια την έκδοση των διαβατηρίων επόμενης γενιάς στις ΗΠΑ. Θεωρεί ότι η χώρα μας, έστω και καθυστερημένα, προχωράει προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα για τις ταυτότητες. Ερωτηθείς εάν στο μέλλον όλοι θα φοράμε ένα μικροτσίπ ταυτοποίησης, απαντάει ότι είναι κάτι που έχει συμβεί στη Σουηδία.

Οπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή η συζήτηση εστιάζεται στην επιλογή μεταξύ φυσικών (της κάρτας δηλαδή) και ηλεκτρονικών εγγράφων, δηλαδή εφαρμογών στο κινητό τηλέφωνο και μέσω Διαδικτύου. Τώρα με την COVID-19, η έννοια του touchless ID είναι πάρα πολύ σημαντική, σημειώνει ο κ. Καμπάνης, επισημαίνοντας ότι η πανδημία μάς αναγκάζει να σκεφτούμε ψηφιακά και διαλειτουργικά.

– Πώς αποφασίσατε να περάσετε τον Ατλαντικό και μάλιστα για να ασχοληθείτε σε έναν ιδιαίτερο κλάδο που αφορά συστήματα για την έκδοση διαβατηρίων και εγγράφων υψηλής ασφαλείας;

– Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα, αλλά κάποιος μπορεί να πει ότι ήμουν πάντα με το ένα πόδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού η οικογένεια της μητέρας μου είχε μεταναστεύσει εκεί το 1926. Ξεκίνησα στον όμιλο GET το 1996 και έπειτα από μια σύντομη περίοδο επιστροφής και εγκατάστασης στην Ελλάδα, επέστρεψα στη Βοστώνη και στην GET το 2005. Εκτοτε η καριέρα μου εξελίχθηκε μαζί με την εταιρεία.


– Είστε σε έναν κλάδο πολύ εξειδικευμένο, για τον οποίο ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πολλά. Πώς επιλέξατε αυτή την καριέρα;

– Κάποια πράγματα στη ζωή μας έρχονται από συγκυρίες και ποτέ δεν φοβήθηκα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που μου παρουσιάστηκαν. Ξεκίνησα στην εταιρεία ως project manager και πέρασα από διάφορες θέσεις, οι οποίες με εξέθεσαν στις ιδιαιτερότητες των εγγράφων ασφαλείας και στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για τεχνολογικές καινοτομίες στη διαφύλαξη και προστασία προσωπικών δεδομένων, τόσο στην Αμερική όσο και στον παγκόσμιο χάρτη.

Η αναγνώριση σκληρής εργασίας πολλών ετών ήρθε το 2013, όταν ανέλαβα τη διοίκηση της αμερικανικής εταιρείας του ομίλου GET, της GET North America. Ειλικρινά δεν περνάει ούτε μία μέρα που να μην αισθάνομαι τυχερός και ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία.

– Απ’ όσο γνωρίζω, ο όμιλος GET δραστηριοποιείται σε διάφορες λύσεις ολοκληρωμένων συστημάτων για έντυπα ασφαλείας. Μάλιστα είναι η εταιρεία που κατάφερε να αναλάβει την εκτύπωση των τελευταίου τύπου διαβατηρίων των ΗΠΑ. Πώς το καταφέρατε αυτό;


– Ο πρωταρχικός μας στόχος από τη στιγμή που ανέλαβα την εταιρεία (και πριν ανακοινωθεί ο διαγωνισμός για την επόμενη γενιά διαβατηρίων στις ΗΠΑ) ήταν ένας: να κατορθώσουμε να προσφέρουμε την τεχνολογικά ύψιστη λύση στο πιο περιζήτητο –ανά τον κόσμο– διαβατήριο και στον πιο απαιτητικό πελάτη. Κάθε διαγωνισμός στον τομέα μας είναι μακροχρόνιος, πολύπλοκος, με πολλά στάδια και σύνθετες διαδικασίες.

Αρχικά ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2014 και, έπειτα από επανειλημμένες ενστάσεις και διαμαρτυρίες των ανταγωνιστικών εταιρειών, η δουλειά μάς ανατέθηκε το 2018. Βλέπετε, οι χρόνοι, οι προδιαγραφές και οι προκλήσεις που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η Ελλάδα για την έκδοση τέτοιων εγγράφων δεν είναι μοναδικά. Οι διαδικασίες είναι κατά γενική ομολογία περίπλοκες, στην Ελλάδα ίσως λίγο περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες και δυστυχώς υπερβολικά χρονοβόρες.

– Παρακολουθείτε λοιπόν τις εξελίξεις στη χώρα μας;

– Φυσικά και τις παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα τελευταία 15 χρόνια έχω ακούσει τόσο πολλές φορές για διαβατήρια και ταυτότητες και εξελίξεις σε αυτό τον χώρο για τη χώρα μας, αλλά δεν έχουν ποτέ ευοδωθεί. Εύχομαι αυτή τη φορά να υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη, που θα κάνει τους πολίτες να αισθάνονται πως έχουν την ίδια ασφάλεια στα έντυπά τους με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

– Ποια είναι η γνώμη σας για τις τρέχουσες εξελίξεις σε σχέση με τις νέες ελληνικές ταυτότητες και τα διαβατήρια;

– Δεν έχω ιδιαίτερη γνώση των τεχνικών λεπτομερειών και απαιτήσεων του διαγωνισμού, καθότι αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε σε αυτόν, αλλά πιστεύω ότι ακολουθεί τις τελευταίες τεχνολογικές προδιαγραφές. Είναι πολύ θετικό πως, έστω και καθυστερημένα, το ελληνικό κράτος προχωράει προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα για τις ταυτότητες. Οι υπάρχουσες ταυτότητες δεν είναι ασφαλείας και θα έπρεπε να είχαν ήδη τροποποιηθεί, όπως και σε όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Δεν νοείται για κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να βρίσκεται τόσο μακριά από τα υπάρχοντα πρότυπα ασφαλείας. Τα ταξιδιωτικά έγγραφα μιας χώρας (διαβατήριο, ταυτότητα και άδεια οδήγησης) αντικατοπτρίζουν την εικόνα της διεθνώς. Είναι εργαλεία προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της, τα οποία θα πρέπει να τηρούν τα ύψιστα επίπεδα προδιαγραφών και να προκαλούν υπερηφάνεια. Το έργο και η σωστή διεκπεραίωσή του είναι υψίστης σημασίας για τον Ελληνα πολίτη.

Είναι απαραίτητη η ύπαρξη αξιόπιστων και άτρωτων διαδικασιών έκδοσης των εγγράφων, που καθιστούν την παραχάραξή τους εξαιρετικά δύσκολη. Δεν σας κρύβω ότι όλα τα χρόνια που ταξιδεύω ανά τον κόσμο για διάφορα συνέδρια όπου συζητιούνται τα διεθνή πρότυπα δεν έχω ποτέ συναντήσει εκπρόσωπο του ελληνικού κράτους. Κι είναι ένα γεγονός το οποίο με λυπεί αφάνταστα. Θα έπρεπε να υπάρχει κάποια ομάδα αφιερωμένη στο να παρακολουθεί και να συμμετέχει σε αυτές τις διεθνείς εξελίξεις και τάσεις.
Πάντως πιστεύω πως τελευταία έχουν ξεκινήσει αξιολογήσεις νέων τεχνολογιών, όπως η χάραξη με laser (laser engraving) σε πολυανθρακικά φύλλα, το λεγόμενο polycarbonate, η ύπαρξη ταυτότητας σε ηλεκτρονική μορφή στα κινητά τηλέφωνα και η εισαγωγή βιομετρικών στοιχείων.

– Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να εκτιμά το παράδειγμα της Εσθονίας.

– Εξαιρετικό το παράδειγμα της Εσθονίας, ας μην ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται για μια μικρή χώρα με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους και ξεκίνησαν την «ψηφιακή επανάστασή» τους από το σημείο μηδέν. Δεν έχουν όλες οι χώρες τις ίδιες δυνατότητες. Οι Εσθονοί είναι πολύ πρόθυμοι να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους με άλλες χώρες και θεωρώ τη συμβολή τους πολύτιμη. Στο τέλος, όμως, η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει λύσεις απόλυτα προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες των δικών της αναγκών.

– Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Πιστεύετε πως όλοι μας σύντομα θα φοράμε ένα μικροτσίπ ταυτοποίησης;

– Εχει ήδη συμβεί στη Σουηδία, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως αυτό είναι το μέλλον. Αυτή τη στιγμή η συζήτηση εστιάζεται στην επιλογή μεταξύ φυσικών (της κάρτας δηλαδή) και ηλεκτρονικών εγγράφων, δηλαδή εφαρμογών στο κινητό τηλέφωνο και μέσω Διαδικτύου. Ολοι βέβαια γνωρίζουμε το φυσικό έγγραφο που έχουμε στο πορτοφόλι μας, όμως άλλοι (και ιδιαίτερα η νέα γενιά) αναγνωρίζουν την ευκολία, την ευελιξία και –θα τολμήσω να πω– την ύψιστη ασφάλεια της ηλεκτρονικής μορφής στο κινητό.
Εχω προσωπική άποψη και γνώση στον τομέα αυτό, αφού εστιάζουμε ιδιαίτερα στις ηλεκτρονικές μορφές ταυτοποίησης στα κινητά τηλέφωνα, το λεγόμενο mobile identity. Είμαστε μάλιστα μία από τις εταιρείες –μαζί με την Apple, την Google και τη Samsung– που αναπτύσσουμε τα διεθνή πρότυπα διαλειτουργικότητας (interoperability) ταυτότητας στο κινητό, ISO 18013-5.

Αυτό σημαίνει πως μια ταυτότητα μπορεί να ταυτοποιηθεί, δηλαδή να «διαβαστεί» και ηλεκτρονικά από συσκευές όπως τα τερματικά μηχανήματα πληρωμών (τα γνωστά σε όλους μας POS). Εισάγουμε, λοιπόν, ένα ακόμα βήμα προστασίας: δεν αρκεί να «δείξει» κανείς την ταυτότητά του στο κινητό.

Πρέπει να γίνει επαλήθευση, ηλεκτρονικά πάντα, ότι η ταυτότητα είναι γνήσια. Επίσης, με τον τρόπο αυτό μπορεί κάποιος να μοιραστεί μόνο την πληροφορία που απαιτείται τη συγκεκριμένη στιγμή, για παράδειγμα την ηλικία του. Ετσι συμμορφωνόμαστε με την οδηγία για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Γνωρίζω ότι λόγω COVID-19 η κυβέρνηση προχώρησε στην ανανέωση και έκδοση προσωρινών αδειών οδήγησης μέσω κινητού. Αυτό είναι βήμα σωστής κατεύθυνσης, αλλά πραγματική καινοτομία είναι όταν μια ταυτότητα ή άδεια οδήγησης μπορεί να διαβαστεί και επαληθευτεί ηλεκτρονικά ανά την υφήλιο.

Γι’ αυτό εξάλλου δημιουργήθηκε το διεθνές πρότυπο ISO 18013-5. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων στη Σιγκαπούρη, που δεν έχει ιδέα πώς είναι μια ελληνική άδεια οδήγησης και αν αυτή που έχει μπροστά του από τον Ελληνα ταξιδιώτη είναι γνήσια, μπορεί να επιβεβαιώσει τη γνησιότητά της και να προχωρήσει στην ταυτοποίηση ηλεκτρονικά, online και offline και σε πραγματικό χρόνο. Δηλαδή, αν για κάποιο λόγο η άδεια ή η ταυτότητα έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί, αυτό θα γίνει αμέσως γνωστό.

Και όλα αυτά από ασφαλή απόσταση και χωρίς κάποιος να αγγίξει την ταυτότητα. Τώρα με την COVID-19, η έννοια του touchless ID είναι πάρα πολύ σημαντική. Θα τολμούσα να πω ότι η πανδημία μάς αναγκάζει να σκεφτούμε ψηφιακά και διαλειτουργικά.

Ηδη είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με ευρωπαϊκά κράτη και με πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ για την εφαρμογή του ISO 18013-5, γιατί το θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια και τη διευκόλυνση των πολιτών τους, αλλά τώρα κυρίως για την υγεία. Είναι ουσιαστική μεταρρύθμιση μια οποιαδήποτε ταυτότητα ή άδεια οδήγησης να μπορεί να διαβαστεί ηλεκτρονικά και να επαληθευτεί με ύψιστη ασφάλεια εφόσον ακολουθεί το πρότυπο ISO 18013-5.
Οι ευκαιρίες είναι παντού στον κόσμο

– Πιστεύετε στο brain drain;

– Για να είμαι ειλικρινής, όχι. Το βλέπω από εμένα. Το πιστεύω και ως πεποίθηση. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογίας είναι άδικο να περιορίζουμε τους στόχους ή να συμβουλεύουμε τους νέους να σκέφτονται με όρους εθνικών συνόρων. Κατανοώ τη σκέψη –η οποία πηγάζει κι από το γεγονός της δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης– ότι η πολιτεία επενδύει στους νέους κι εκείνοι αποχωρούν από το εγχώριο φορολογικό σύστημα, αλλά δεν πιστεύω ότι απέχουν από την αντιπροσφορά στην πατρίδα. Η πατρίδα είναι μέσα μας, η ικανότητα και οι ευκαιρίες είναι παντού στον κόσμο μας. Δεν είναι μόνο αφελές, αλλά είναι και κουτό να συμβουλεύει κάποιος τους Ελληνες και τις Ελληνίδες να μην δημιουργήσουν σε όλο τον κόσμο, να μην τολμήσουν να σκεφτούν ότι οι στόχοι τους δεν έχουν σύνορα. Από την άλλη, να είστε σίγουρος ότι ο Ελληνας που κατοικεί στο εξωτερικό σκέφτεται δύο φορές την πατρίδα και την επιτυχία της.



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση