GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ME 3,6 ΔΙΣ! Πρόωρη αποπληρωμή δανείου του ΔΝΤ...

Την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, αποφάσισε το οικονομικό επιτ...



Την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει την σχετική διαδικασία, ώστε η πληρωμή των 3,6 δισ. ευρώ να πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Η εν λόγω καταβολή αφορά το μέρος των δανείων με λήξεις εντός του 2021 και του 2022. Είναι δε, η δεύτερη που λαμβάνει χώρα από το καλοκαίρι του 2019, αποπληρώνοντας συνολικά 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανείου του Ταμείου. Δηλαδή περίπου το 80%.

H πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ επί της ουσίας συμβάλλει στη βελτίωση του προφίλ αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, καθώς τα επιτόκια των συγκεκριμένων ομολόγων βρίσκονται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα σημερινά, τα οποία έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά.

Η αποπληρωμή, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σταϊκούρας, θα υλοποιηθεί «σε συνεννόηση και εφαρμόζοντας πλήρως τους όρους και τις συμβατικές υποχρεώσεις έναντι των πιστωτώ , διατηρώντας σταθερό το πλαίσιο της περιόδου εποπτείας και ενεργή τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών».

«Με τη νέα αυτή προεξόφληση επιτυγχάνεται περαιτέρω και άμεσα η βέλτιστη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου, η μείωση του επιτοκιακού και συναλλαγματικού κινδύνου, η μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ» εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας.

Χάρη σ’ όλους αυτούς τους παράγοντες, όπως κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών, αναμένεται η νέα πρόωρη αποπληρωμή «να εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), οι εκδόσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων θα κυμανθούν από 8 έως 12 δισ. ευρώ το 2021. Την ίδια ώρα, παρά τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες καθ’ όλη της διάρκειας του 2020, το ταμειακό «μαξιλάρι» του κράτους παρέμεινε στα επίπεδα των 31 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση