GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

¡Patria o Muerte! 11 Δεκέμβρη 1964 - 11 Δεκέμβρη 2020...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας « Να κάνετε το Έθνος υπόθεση του Λαού κι η υπόθεση του Λαού θα είναι εκείνη του...


Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Να κάνετε το Έθνος υπόθεση του Λαού
κι η υπόθεση του Λαού θα είναι εκείνη του... Έθνους...»
Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ - "Λένιν"
 

«Πατρίδα ή θάνατος!»... η ιστορική φράση με την οποία έκλεισε την εμβληματική του ομιλία πριν 56 χρόνια (11 Δεκέμβρη 1964), στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Αυτή η κραυγή εκείνης της μέρας έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο κι ήταν -είναι και σήμερα- ένα από τα πιο επαναλαμβανόμενα συνθήματα από τους επαναστάτες των Εθνικοαπελευθερωτικών Κινημάτων σ' ολόκληρο τον πλανήτη.

Σ' εκείνη την μνημειώδη ομιλία του ο τότε 36χρονος Τσε, προειδοποίησε για το μέλλον, τονίζοντας ότι «η ιστορία θα αντιμετωπίσει τους φτωχούς της Λατινικής Αμερικής», που αποφάσισαν να ξαναγράψουν την ιστορία. Περιέγραψε το περίπλοκο διεθνές σενάριο της εποχής, υπερασπίστηκε την εθνική κυριαρχία της Κούβας και δήλωσε ότι το «έθνος της Καραϊβικής είναι μια από τις μη ευθυγραμμισμένες χώρες που πολεμά ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την αποικιοκρατία και τον νεο-αποικιοκρατία». Ο Αργεντινός Αντάρτης, ο οποίος οδήγησε ως επικεφαλής την κουβανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ως Υπουργός Βιομηχανιών, κατήγγειλε τη ζημία που προκάλεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες που θέλουν να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις κυρίαρχων εθνών.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η φιλοσοφία της αλλοτρίωσης από τις καπιταλιστικές χώρες παρέμεινε ισχυρότερη από ποτέ, φτάνοντας στο σημείο οι αντιδραστικοί να έχουν επίσης χρησιμοποιήσει το όνομα του ΟΗΕ για να επιβάλουν τα συμφέροντά τους και να διαπράξουν εγκλήματα, όπως στην περίπτωση του πατριώτη του Κονγκό Patricio Lumumba».

«Σκοπεύουμε να οικοδομήσουμε τον σοσιαλισμό.
Διακηρύξαμε τους εαυτούς μας υποστηρικτές, εκείνων που αγωνίζονται για την ειρήνη.
Δηλώσαμε ότι ανήκουμε στην ομάδα των Αδεσμεύτων χωρών παρά το γεγονός ότι είμαστε μαρξιστές-λενινιστές, επειδή οι Αδέσμευτοι, μη ευθυγραμμισμένοι σαν εμάς πολεμούν ενάντια στον ιμπεριαλισμό.
Θέλουμε ειρήνη.
Αυτή η νέα διάθεση της Λατινικής Αμερικής διαμορφώνεται από την κραυγή που οι μάζες εκφράζουν μέρα με τη μέρα ως αδιάψευστη μαρτυρία για τη βούληση να πολεμήσουν εμποδίζοντας το οπλισμένο χέρι των εισβολών χωρών.
Μια κραυγή που μετράει με την υποστήριξη όλων των χωρών του κόσμου κι ιδιαίτερα του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, με επικεφαλής τη Σοβιετική Ένωση.
Αυτή η διακήρυξη είναι: Patria o Muerte!
»

56 χρόνια από εκείνη την ομιλία του στον ΟΗΕ, το όραμά του για τη Νέα Αμερική είναι επίκαιρο όσο ποτέ!

Σήμερα και στη δική μας Πατρίδα -αρνούμαστε την υιοθέτηση του όρου χώρα, που χρησιμοποιούν η παραδοσιακή δεξιά, η υποταγμένη κοσμοπολίτικη "ευρωπαϊκή αριστερά" των τραπεζιτών, αλλά κι η καθεστηκυία αριστερά που σπίλωσε ως "εθνικιστή" ακόμη και τον Πρώτο-Καπετάνιο Άρη Βελουχιώτη-, η χρήση του όρου "Πατρίδα" και "Έθνος" έχουν ποινικοποιηθεί. Η τελευταία σαφής διατύπωση ενός πατριωτικού λόγου από χείλη πολιτικών ηγετών, έδυσε μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου κι αποτελούν ανάμνηση -ούτε καν ιστορική καταγραφή- πολιτικές και διακηρύξεις κι εθνικές παρακαταθήκες, όπως... "Η Ελλάδα στους Έλληνες", "Το Αιγαίο είναι ελληνικό", "Μακεδονία... το όνομά μας είναι η ψυχή μας", "Ο Ελληνισμός της Κύπρου μας"...

Οι λαοί που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή της πάλης εναντίον του ιμπεριαλισμού, Κούβα, Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, Νικαράγουα, Βολιβία, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, Συρία, Ιράν, Λευκορωσία κ.α. μαζί με τα Εθνικοαπελευθερωτικά Κινήματα, βαδίζουν στο δρόμο που χάραξε ο Τσε: Patria o Muerte!

«Χωρίς την απόκτηση της αυτονομίας
και της ενότητας σε κάθε έθνος,
ούτε η διεθνής ένωση του προλεταριάτου,
ούτε η ειρήνη και... συνεργασία
αυτών των εθνών προς τους κοινούς σκοπούς
θα μπορούσε να επιτευχθεί»
Φρίντριχ Ένγκελς

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση