GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer...

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρότεινε σήμερα Δευτέρα την υπό όρους έγκριση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech έναντι του κορονοϊού σε ολόκ...


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρότεινε σήμερα Δευτέρα την υπό όρους έγκριση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech έναντι του κορονοϊού σε ολόκληρη την ΕΕ, εβδομάδες μετά την έγκριση υπό κατεπείγουσες συνθήκες του εν λόγω εμβολίου στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτή είναι η στιγμή της ΕΕ», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου σημειώνοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech.

Eιδικότερα, η κυρία Κυριακίδου ανέφερε:
«Αυτή είναι η στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID19. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε μια υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως».

Για αποφασιστική στιγμή έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας είναι ώρα η ΕΕ να δράσει γρήγορα. Συμπλήρωσε: «Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ». Πιο συγκεκριμένα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε: «Eίναι αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας μόλις έδωσε θετική γνωμάτευση για το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ».

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μία κεκλεισμένων σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να προτείνει ο εμβολιασμός να γίνεται σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 16 ετών, με κάποιες εξαιρέσεις. Οι φαρμακοβιομηχανίες θα χρειαστεί να υποβάλουν προηγμένα δεδομένα αναφορικά με το εμβόλιο μέσα στην επόμενη χρονιά.

«Πρεμιέρα» εμβολιασμών στις 27 Δεκεμβρίου
Τόσο η Γερμανία όσο και αρκετές ακόμη χώρες της ΕΕ εκτιμούν ότι ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου.
«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη και συναισθηματική ημέρα για εμάς στην BioNTech», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας, Ούγκουρ Σάχιν.

«Ευρισκόμενοι στην καρδιά της ΕΕ, είμαστε ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να αποδώσουμε το πρώτο εμβόλιο στην Ευρώπη και να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση αυτής της καταστροφικής πανδημίας. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παράδοση των αρχικών δόσεων του εμβολίου σε όλη την ΕΕ αμέσως μόλις λάβουμε τη σχετική έγκριση», πρόσθεσε ο Σάχιν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων βρέθηκε υπό ασφυκτική πίεση την περασμένη εβδομάδα από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες απηύθυναν έκκληση για την άμεση έγκριση του εμβολίου και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.
Αν και αρχικά ο ΕMA είχε ορίσει την 29η Δεκεμβρίου ως την εναρκτήρια ημερομηνία έγκρισης των εμβολίων, ο προγραμματισμός άλλαξε, μετά και τις πιέσεις που υπήρξαν από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης και άλλων χωρών για γρηγορότερο βηματισμό ως προς την έγκρισή τους.
Το εμβόλιο έλαβε ήδη μια πρώτη υπό όρους έγκριση για χρήση από τουλάχιστον 15 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία.

Τι σημαίνει «έγκριση υπό όρους»
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έγκειται στο γεγονός ότι το εμβόλιο δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη άδεια και η χρήση του δικαιολογείται στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 1,7 εκατ. άτομα παγκοσμίως έως και σήμερα, σύμφωνα με τη μέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η Ελβετία έγινε το Σάββατο η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech σύμφωνα με την ορθή διαδικασίας αδειοδότησης. Η έγκριση του EMA έπεται της κανονικής διαδικασίας, μόνο υπό το πρίσμα ενός επιταχυνόμενου προγραμματισμού και με την προϋπόθεση ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα συμπεριλάβουν ανανεωμένα στοιχεία και δεδομένα αναφορικά με τα εμβόλιά τους για την επόμενη χρονιά.

Σε ανακοίνωση που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα, η οποίυα φάνηκε να απαντά στις ανησυχίες που έχουν διατυπώσει ορισμένες χώρες της ΕΕ αναφορικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότητηση του εμβολίου, ο EMA κατέστησε σαφές ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να εγκριθεί μόνο κατόπιν μιας επιστημονικής γνωμάτευσης, η οποία θα μπορούσε να αποδείξει ότι τα οφέλη του εν συνόλω θα υπερτερούσαν των παρενεργειών του.

«Τα οφέλη ενός εμβολίου στην προστασία των ανθρώπων εναντίον του κορωνοϊού πρέπει να είναι μακράν μεγαλύτερα από οποιαδήποτε παρενέργεια ή ενδεχομένο κίνδυνο για την υγεία τους», υπογράμμιζει ο ΕΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση