GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ! Οι αεροπορικές εταιρείες υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για το "πιστοποιητικό εμβολιασμού"....

«Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη πρέπει να εγκριθεί επειγόντως από την Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη αναφέρει η επιστολή. Η Διεθνή...


«Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη πρέπει να εγκριθεί επειγόντως από την Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη αναφέρει η επιστολή.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προέτρεψε όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα κοινό ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς να υπόκεινται σε τεστ κορωνοϊού.
Η ανοιχτή επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν

Σε ανοιχτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν,που κοινοποιήθηκε και σε όλους τους βασικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής κατά της πανδημίας στην ΕΕ, ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA Alexandre de Juniac κάλεσε τα κράτη της ΕΕ να συντονιστούν σε μία κοινή πολιτική που θα επέτρεπε στην Ευρώπη να κερδίσει με ασφάλεια, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ελεύθερη κυκλοφορία όσων έχουν εμβολιαστεί.

«Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη πρέπει να εγκριθεί επειγόντως από την Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη αναφέρει η επιστολή. «Ο εμβολιασμός είναι το θεμελιώδες κλειδί για το άνοιγμα των συνόρων με ασφάλεια και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης, συνεχίζει η επιστολή. «Ένα πανευρωπαϊκό αναγνωρισμένο από όλους πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την παροχή εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις να ανοίξουν τα σύνορά τους με ασφάλεια και στους επιβάτες να πετάξουν χωρίς το φράγμα της καραντίνας», δήλωσε ο de Juniac

Η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλει «στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, που αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση».

Επίσης, καθώς ο εμβολιασμένος πληθυσμός αυξάνεται, ο de Juniac τόνισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας με εναν κοινό σχεδιασμό.

«Βρισκόμαστε σε πολύ σκοτεινές μέρες αυτής της πανδημίας. Αλλά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την ελευθερία κινήσεων. Αυτό θα σώσει θέσεις εργασίας, θα μειώσει την ψυχική αγωνία, θα ξανασυνδέσει τις οικογένειες και θα αναζωογονήσει την οικονομία. Για να γίνει αυτό με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ο προγραμματισμός είναι το κλειδί. Η πρόταση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για πιστοποιητικά εμβολίων θα είναι βασικός παράγοντας. Μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στην εξάλειψη ή τη μείωση των lockdown με τα πρωτόκολλα δοκιμών. Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να συνεργάζονται πολύ πιο αποτελεσματικά. Οι μονομερείς κυβερνητικές ενέργειες μπόρεσαν να διαλύσουν γρήγορα την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Η επανεκκίνηση θα χρειαστεί συντονισμό », δήλωσε ο de Juniac.

Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις
Στην πρόταση, η οποία αναμένεται να συζητηθεί Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, η Κομισιόν πρόκειται να δείξει, σύμφωνα με το Politico.eu, μία «ντροπαλή υπεράσπιση της πρότασης».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ευρωπαίος αξιωματούχος σχολιάζοντας την ελληνική πρόταση για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού δήλωσε πως «η ιδέα είναι προσεκτικά διατυπωμένη και έχει γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν».

«Η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει τη συζήτηση για την πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε την καταλληλόλητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση, καθώς και εάν χρειάζεται, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά» αναφέρει ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες των κρατών της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται το προσχέδιο της Κομισιόν σχετικά με την επικαιροποιημένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα μέτρα της καραντίνας ή των υποχρεωτικών τεστ σε περίπτωση ταξιδιού, καθώς πλέον ο κάτοχος δεν θα περιλαμβάνεται στις ομάδες «υψηλού κινδύνου».

Οι επιφυλακτικοί

Όπως σημειώνει το politico.eu, το Παρίσι είναι μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που διατηρούν επιφυλάξεις καθώς, όπως λέγεται, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι «κόκκινο πανί» για ορισμένους αντιεμβολιαστές.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.

«Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».

Την ίδια ώρα, στον αντίποδα, υποστηρίζεται πως το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα αντίμετρο στα lockdown αφού από την μία θα απελευθέρωνε τις μετακινήσεις των εμβολιασμένων και την ίδια ώρα θα επέτρεπε στις χώρες, λόγω της αύξησης των εμβολιασμένων να κάποια από τα περιοριστικά μέτρα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος πάντως σημειώνει στο politico.eu ότι η Κομισιόν θα καλέσει τις χώρες να συζητήσουν επισταμένως για το ζήτημα προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει επισήμως στα 27 κράτη-μέλη να θέσουν ως στόχο να έχουν εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού τους έως το καλοκαίρι, σύμφωνα με προσχέδιο του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η Κομισιόν αναμένεται να δεσμευθεί επίσης σε μία συμφωνία με τα κράτη – μέλη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου επάνω σε ένα ενιαίο πρωτόκολλο σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του τάχθηκε «προς το παρόν» κατά της ιδέας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού «σε παγκόσμιο επίπεδο».

1 σχόλιο

  1. Πως οι συγκεκριμενοι κυριοι θελουν να μας πεισουν οτι οσοι εμβολιαζονται δεν θ ανοικουν στην ομαδα υψηλου κονδυνου οτα κανεις δεν γνωριζει εαν ο εμβολιασμενος θα εξακολουθει να ειναι φορεας του ιου,εαν θα μπορει να τον μεταδωσει,και ποση διαρκεια θα εχει η ανωσια εαν αυτη υπαρχει!Η καθημερινοτητα και η εμπειρια οπου εγιναν μεχρι στιγμης ομαδικοι εμβολιασμοι αλλα μας λεει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση