GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! Σε αδιέξοδο οι Ρεπουμπλικανοί, στρέφονται πάλι στον Τραμπ...

Μια εβδομάδα μόνο διήρκεσε η αποστασιοποίηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τον τέως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, όπως...



Μια εβδομάδα μόνο διήρκεσε η αποστασιοποίηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τον τέως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, όπως φάνηκε στη Γερουσία ενόψει της έναρξης της δίκης του τον Φεβρουάριο.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι ενώ είχε διαφανεί πως ενδεχομένως το «Grand Old Party», όπως χαϊδευτικά αποκαλείται, θα απομακρυνθεί από τον κ. Τραμπ, τουλάχιστον πριν και κατά τη δίκη του για πρόκληση εξέγερσης στις 6 Ιανουαρίου, το κόμμα των Ρεπουμπλικανών περνά ξανά στην πλευρά του 45ου προέδρου της χώρας.

Έτσι μονάχα πέντε γερουσιαστές του κόμματος συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς υπέρ της διεξαγωγής της δίκης, ενάντια στη θνησιγενή προσπάθεια αποτροπής της διαδικασίας από τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ την Πέμπτη αναμένεται και συνάντηση του επιφεαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, Κέβιν Μακάρθι, με τον κ. Τραμπ στη Φλόριντα. Πρόκειται για τον ίδιο κ. Μακάρθι που λίγες ημέρες πριν επέκρινε τον τέως πρόεδρο για τον ρόλο στην εισβολή στο Καπιτώλιο.

«Μόλις μια εβδομάδα μετά την αποχώρηση Τραμπ, το κόμμα δε φαίνεται έτοιμο να απομακρυνθεί από εκείνον», σχολιάζει το CNN, «οι Τραμπιστές και οι ακραίοι είναι ξανά σε άνοδο, ενώ όσοι καταδίκασαν τη συμπεριφορά του μάχονται πλέον για την πολιτική τους επιβίωση».

Η κορυφαία φιγούρα των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, ο βετεράνος Μιτς Μακόνελ είχε καταστήσει σαφές ότι «βαρέθηκε πια τον Τραμπ. Το κόμμα του όμως του είπε να μη βιάζεται,» σχολιάζουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, λέγοντας ότι ακόμη και αυτός αναγκάστηκε να συνταχθεί με τους συναδέλφους του στο κόμμα και να στηρίξει ξανά τον κ. Τραμπ.

Ενδεχομένως η στροφή πίσω προς τον τέως πρόεδρο να έχει σχέση και με την προσωρινή ανάσχεση των σχεδίων Τραμπ για τη σύσταση ανεξάρτητου πολιτικού κόμματος, καθώς επέλεξε να τηρήσει αποστάσεις από το Πατριωτικό Κόμμα που κυοφορείται, συγκεντρώνει χρηματοδότες και θεωρείται το πολιτικό του όχημα για τις επόμενες εκλογές.

Είτε επρόκειτο για μέσο πίεσης στους Ρεπουμπλικάνους, που θα οδεύσουν προς μεγάλη ήττα αν οι οπαδοί Τραμπ αποσχιστούν και ενταχθούν σε δικό του κόμμα, είτε για ειλικρινή πρόθεση σφετερισμού των εμφανώς πολυπληθών ακραίων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, η δημιουργία άλλου κόμματος φαίνεται να ενισχύει τη θέση Τραμπ και να φέρνει τους Ρεπουμπλικανούς σε πολύ δύσκολη θέση.

Πηγή: The New York Times, CNN


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση