GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΚΑΜΙΑ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΟΣ!» Νέα εγκύκλιο εξέδωσε και η Ιερά Σύνοδος...

Στην έκδοση νέας εγκυκλίου προχώρησε η Ιερά Σύνοδος για τον εορτασμό των Θεοφανίων μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιε...


Στην έκδοση νέας εγκυκλίου προχώρησε η Ιερά Σύνοδος για τον εορτασμό των Θεοφανίων μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην οποία φαίνεται να εκτονώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Άλλωστε μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι η φράση στην νέα εγκύκλιο «η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

Βάσει της νέας εγκυκλίου δεν θα γίνει καμία λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο. Ωστόσο σε ότι αφορά την παρουσία πιστών στις εκκλησίες θα ακολουθηθούν οι κανόνες των Χριστουγέννων, κάτι που η κυβέρνηση κανονικά έχει απαγορεύσει.

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο για αγιασμό των υδάτων.

Την τέλεση του αγιασμού των υδάτων ο Αρχιεπίσκοπος την ανέθεσε σε κληρικό και θα διεξαχθεί σε τόπο που δεν θα ανακοινωθεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζητά αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων τα οποία αποφασίσθηκαν από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Βάσει αυτών των αποφάσεων κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Η νέα εγκύκλιος για τα Θεοφάνια
Ειδικότερα, οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου προβλέπουν ότι η παρουσία πιστών εντός των ιερών ναών επιτρέπεται μόνο με χρήση μάσκας και βάσει τον κανόνων για την αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά: 1 άτομο ανά 15 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση δύο μέτρα μεταξύ τους και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών 25 στους μικρούς ναούς και 50 στους κεντρικούς ιερούς ναούς μητροπολιτικούς κτλ.
Η απάντηση της Ιεράς Συνόδου

«Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων.

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει.»

Ένα βήμα πίσω από την εκκλησία – Το παρασκήνιο

Το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατά την ορκωμωσία μελών της κυβέρνησης φαίνεται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ εκκλησίας και κυβέρνησης που ανέβηκε επικίνδυνα χθες, Δευτέρα, το βράδυ μετά την απόφαση της Ιερά Συνόδου να μην υπακούσει στις απαγορεύσεις και να ανοίξει τις Εκκλησίες για τους πιστούς στα Θεοφάνια.

Οι τόνοι ανέβηκαν με την κυβέρνηση να απαντά αυστηρά ότι δεν θα επιτρέψει την κατά το δοκούν εφαρμογή του νόμου.

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας» επισήμαινε το Μαξίμου στην ανακοίνωσή του.

Το μικρό παράθυρο διαλόγου που άφηνε με την εκκλησία για διευθέτηση αυτής της διαφωνίας, φαίνεται να άνοιξε ορθάπλατα ο πρωθυπουργός σήμερα στη συνάντηση και σύντομη συνομιλία που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Άλλωστε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για κλείσιμο των εκκλησιών χωρίς προηγούμενως να έχει συζητήσει με την ηγεσία της εκκλησίας φαίνεται να έχει ενοχλήσει σφόδρα την Ιερά Σύνοδο με τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα να λέει ξεκάθαρα πως αν υπήρχε ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου, πριν από την απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργήσουν οι ναοί, θα υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση από την Ιερά Σύνοδο.

Οι πληροφορίες μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ιερώνυμου ήταν λίγες και μετρημένες κάνοντας λόγο για ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό να εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του για απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Τα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης αυτής άρχισαν να γίνονται αισθητά λίγο αργότερα, με τις πληροφορίες που μιλούσαν για «καλό κλίμα» στη συνάντηση και «διορθωτική κίνηση» από την εκκλησία να πληθαίνουν.

1 σχόλιο

  1. Και οι δυο,κοτες με λειρι.Ο ψευτομαγκας χεστης και ο πουλημενος τραγοπαπας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση