GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ! Αποχωρεί ο Ρέντσι από τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία...

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι αποσύρει τους υπουργούς του κόμματός του από το υπουργικό συμβούλιο, αφήνοντας ουσι...


Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι αποσύρει τους υπουργούς του κόμματός του από το υπουργικό συμβούλιο, αφήνοντας ουσιαστικά τον κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η απόφασή του, η οποία ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, πυροδοτεί πολιτική κρίση στην Ιταλία, εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού.

Ο κ. Ρέντσι, ο οποίος είναι επικεφαλής του κόμματος Italia Viva, είχε από καιρό απειλήσει με παραίτηση από την κυβέρνηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός αντιτίθεται στα σχέδια του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κοντέ για το πώς θα κατανεμηθούν δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», τόνισε ο κ. Ρέντσι, ανακοινώνοντας ότι οι δυο υπουργοί και ο ένας υφυπουργός του κόμματός του παραιτούνται από την κυβέρνηση.

Ο κ. Ρέντσι πρόσθεσε οτι «οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι το εφικτό».

Συμπλήρωσε δε ότι «δεν θα συνεργαστεί, σε καμία περίπτωση, με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς».

Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν θεωρεί ότι η χώρα θα πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, «διότι στο κοινοβούλιο υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση».

Ο κ. Ρέντσι, πάντως, τόνισε ότι το κόμμα του, τις αμέσως επόμενες ώρες θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, υπέρ της αποζημίωσης 600 εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορονοϊό, την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση Κόντε.

Αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος είτε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απο το κοινοβούλιο, είτε θα παραιτηθεί μεταβαίνοντας στον προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση