GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ! Αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα στο Κατάρ και στις άλλες χώρες του Κόλπου...

ΡΙΑΝΤ. Στο λυκόφως της προεδρίας Τραμπ, ένας από τους βασικούς στόχους της αμερικανικής πολιτικής στον Περσικό Κόλπο επετεύχθη: οι σχέσεις ...



ΡΙΑΝΤ. Στο λυκόφως της προεδρίας Τραμπ, ένας από τους βασικούς στόχους της αμερικανικής πολιτικής στον Περσικό Κόλπο επετεύχθη: οι σχέσεις ανάμεσα στο Κατάρ και στις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου αποκαταστάθηκαν, με μια βαρυσήμαντη συμφωνία που υπεγράφη χθες στην Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας, κατά την 41η σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. 

Η επαναπροσέγγιση του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την περικύκλωση του Ιράν.

Το «χαλί» στρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία αίρει τον χερσαίο, ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό του Κατάρ, που βρισκόταν σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2017 και είχε μετατρέψει τη μικρή χερσόνησο που εξέχει από το σώμα της Σαουδικής Αραβίας σε νησί. Η άρση του αποκλεισμού, που γιορτάστηκε με πανηγυρισμούς στους δρόμους του Κατάρ, ήταν η απτή ένδειξη προθέσεων που περίμενε ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐχ Ταμίν μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ώστε να επιβιβαστεί στο βασιλικό αεροσκάφος και να μεταβεί στην Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας, προχθες το πρωί. 

Ηγετικές αγκαλιές

Στον διάδρομο προσγείωσης τον περίμενε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος τον αγκάλιασε, σε μια εύγλωττη χειρονομία υπέρβασης της τριετούς ψυχρότητας. Το Κατάρ δεν υποχώρησε δημοσίως σε κανένα από τα 13 αιτήματα που είχε θέσει η Σαουδική Αραβία ως όρους για την άρση του αποκλεισμού, αλλά η λίστα αυτή μοιάζει να ξεχάστηκε, καθώς το κλίμα στην περιοχή έχει αλλάξει δραματικά.

«Με τη δήλωση της Αλ Ούλα, επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας ως χώρες του Κόλπου, αραβικές και ισλαμικές», δήλωσε ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, ευχαριστώντας τις ΗΠΑ και το Κουβέιτ για τη διαμεσολάβησή τους. «Σήμερα, υπάρχει απελπιστική ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας περιστοιχίζουν, ιδιαίτερα τις απειλές που θέτει το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα του ιρανικού καθεστώτος και τα σχέδια δολιοφθοράς και καταστροφής που αυτό εξυφαίνει», προσέθεσε.

Η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και η Αίγυπτος είχαν προχωρήσει στον αποκλεισμό του Κατάρ κατηγορώντας το για υπερβολικά ανοίγματα προς το Ιράν, με αποτέλεσμα να φέρουν την Ντόχα ακόμη πιο κοντά στην Τεχεράνη, καθώς κάθε χρόνο το Κατάρ κατέβαλλε 100 εκατ. δολάρια στο Ιράν προκειμένου να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο του για να παρακάμπτει τον αποκλεισμό. Οι διαφωνίες ως προς τη συμμαχία του Κατάρ με την Τουρκία παραμένουν, καθώς τα Εμιράτα και η Τουρκία/Κατάρ υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στον εμφύλιο της Λιβύης. Η απομάκρυνση της τουρκικής βάσης από το Κατάρ περιλαμβανόταν στη λίστα με τα 13 αιτήματα.

«Τις μεγαλύτερες πιέσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Κατάρ δέχθηκε η Σαουδική Αραβία, η οποία ανησυχεί για πιθανές δυσκολίες στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον μετά την περίοδο Τραμπ», σημείωσε ο αναλυτής Τζόρτζιο Καφιέρο. Η προσέγγιση μεταξύ των χωρών του Περσικού ακολουθεί τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και κάποιες από αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση