GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ τα «χακαρισμένα» e-mails! «ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ για να επισπευσθεί η έγκριση του εμβολίου της Pfizer...»

Αποκαλυπτικά μηνύματα που αφορούν την έγκριση των εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δίνει στη δημοσιότητα η γαλλική Le Monde, Πρ...



Αποκαλυπτικά μηνύματα που αφορούν την έγκριση των εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δίνει στη δημοσιότητα η γαλλική Le Monde, Πρόκειται για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία διέρρευσαν στο dark web.

Σε αυτά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, φαίνεται πως η ρυθμιστική αρχή δέχτηκε πίεση για να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης για του εμβολίου της Pfizer.

Τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει αφορούν e-mails που έχουν σταλεί μεταξύ 10 και 25 Νοεμβρίου από διάφορους αξιωματούχους του Οργανισμού.

Η απάντηση του ΕΜΑ στις διαρροές ήταν άμεση, με τον Οργανισμό να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για στοιχεία που έχουν παραποιηθεί, με σκοπό «να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια».

Ωστόσο, η εφημερίδα εξηγεί πως είναι δύσκολο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο και μάλιστα εξηγεί και τους λόγους.



Στις 9 Δεκεμβρίου, ο EMA γνωστοποίησε ότι είχε υποστεί κυβερνοεπιθέσεις, μάλιστα την ίδια μέρα είχε γίνει γνωστό πως τα έγγραφα που είχαν παραβιαστεί αφορούσαν το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech. Την Παρασκευή, επιβεβαίωσε ότι ορισμένα από τα χακαρισμένα έγγραφα που αφορούσαν φάρμακα και εμβόλια κατά του κοροναϊού είχαν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο, σημειώνοντας ότι «μέρος της αλληλογραφίας έχει χειραγωγηθεί από τους δράστες πριν από τη δημοσίευση με τρόπο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια».

Παρ ‘όλα αυτά, ο EMA παραδέχτηκε ακόμη στη γαλλική εφημερίδα, η οποία μελέτησε κάποια από την αλληλογραφία που χρονολογείται από το Νοέμβριο, ότι τα συγκεκριμένα e-mail αντικατοπτρίζουν ζητήματα και συζητήσεις που υπήρχαν τότε.

Τι έδειξαν τα e-mails

Για παράδειγμα, σε αλληλογραφία με ημερομηνία 12ης Νοεμβρίου, ένας υπάλληλος του EMA αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, ενώ επιμένει ότι όλα τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν ταυτόχρονα το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, τονίζει ότι τα κράτη μέλη δεν πρέπει να προχωρήσουν σε εθνικές διαδικασίες (έγκρισης) πριν από την έγκριση σε επίπεδο ΕΕ.

Σε επιστολή με ημερομηνία 19η Νοεμβρίου, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του EMA αναφέρει μια τηλεδιάσκεψη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία φέρεται να πραγματοποιήθηκε σε μια αρκετά τεταμένη ατμόσφαιρα και κατέστησε σαφές τι μπορεί να αντιμετωπίσει ο EMA εάν δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες, ανεξάρτητα από το αν είναι αυτές είναι ρεαλιστικές ή όχι.

Μια μέρα μετά, στις 20 Νοεμβρίου -πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde-, ο ίδιος αξιωματούχος γράφει στη δανέζικη ρυθμιστική αρχή ότι εξεπλάγην όταν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ονόμασε τα δύο εμβόλια που θα λάβουν άδεια μέχρι το τέλος του έτους. Επρόκειτο για αυτά της Pfizer / BioNTech και της Moderna. Όπως και συνέβη…

Ακόμα, υπάρχουν έγγραφα, τα οποία παρέχουν πληροφορίες για τρεις βασικές ανησυχίες που εξέφρασε η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech τον Νοέμβριο. Οι ανησυχίες είναι η απουσία έγκρισης σχετικά με ορισμένες μονάδες παραγωγής, η έλλειψη δεδομένων σχετικά με τις εμπορικές παρτίδες του εμβολίου και, το σημαντικότερο, οι ποιοτικές διαφορές μεταξύ των εμπορικών παρτίδων εμβολίων και εκείνων που χρησιμοποιούνται σε κλινικές δοκιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα παραμένει ασαφές ποιος είναι πίσω από την κυβερνοεπίθεση. Η εφημερίδα όμως ισχυρίζεται ότι από τη στιγμή που διέρρευσαν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Rutor, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι «ο χάκερ προέρχεται από τη Ρωσία ή είναι Ρώσοφιλος».

Τι ισχυρίστηκε ο ΕΜΑ

Η αντίδραση του EMA ήταν άμεση. Σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή επέμεινε ότι οι άδειες κυκλοφορίας για τα εμβόλια Pfizer / BioNTech και Moderna χορηγήθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου αντίστοιχα «μετά από ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση».

Η ρυθμιστική αρχή τόνισε ότι «παρά τον επείγοντα χαρακτήρα, υπήρχε πάντοτε συναίνεση σε ολόκληρη την ΕΕ να μην συμβιβαστούν τα πρότυπα υψηλής ποιότητας και βασιζόταν στη δύναμη των επιστημονικών στοιχείων για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου και τίποτα άλλο».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση του ΕΜΑ τονίζεται πως τα έγγραφα έχουν παραποιηθεί με σκοπό να «σπείρουν» δυσπιστία όσον αφορά στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων.

«Τα έγγραφα έχουν παραποιηθεί με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Παρ’ όλα αυτά η γαλλική Le Monde ισχυρίζεται πως είναι δύσκολο τα εν λόγω αρχεία να έχουν παραποιηθεί, μιας και στα αρχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα φαίνεται και ο παραλήπτης του εγγράφου, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την παραποίησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση