GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Επιτέλους, καταλάβαμε ότι τα Social Media μπορούν να αλώσουν την Δημοκρατία...»

Κωνσταντίνος Κορίκης   Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος Τραμπ υποκίνησε τους οπαδούς του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όπου διέκοψαν τη συντ...

Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος Τραμπ υποκίνησε τους οπαδούς του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όπου διέκοψαν τη συνταγματικα προβλεπόμενη ψηφοφορία των εκλεκτόρων που επιβεβαιώνει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν εναντίον του. Για πρώτη φορά είδαμε τα Social Media να γίνονται όπλο κατά της Δημοκρατίας.

Ο όχλος των φανατικών οπαδών του Τραμπ έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό με ευκολία που προκαλεί ερωτήματα για τον ρόλο της αστυνομίας και ακολούθως εισέβαλαν στο κτίριο.
Βουλευτές και γερουσιαστές φυγαδεύτηκαν άρον άρον, όπως και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, αλλά και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

WASHINGTON D.C., USA – JANUARY 6: Police intervenes in US President Donald Trumps supporters who breached security and entered the Capitol building in Washington D.C., United States on January 06, 2021. Pro-Trump rioters stormed the US Capitol as lawmakers were set to sign off Wednesday on President-elect Joe Biden’s electoral victory in what was supposed to be a routine process headed to Inauguration Day. (Photo by Mostafa Bassim/Anadolu Agency via Getty Images)

Μια θεμελιώδης πεποίθηση – ότι η Δημοκρατία ως πολίτευμα στην Αμερική θα ζήσει και μετά από εμάς, ποτέ άλλοτε δεν κλονίστηκε τόσο πολύ.

Ακόμα και οι πιο κακόπιστοι κατάλαβαν ότι το μόνο που έσωσε την Αμερική από το να γίνει δικτατορία είναι ότι ο Τραμπ πίστευε ότι θα νικούσε με εκλογές.
                                                                                                Κωνσταντίνος Κορίκης

Πως τα τα Social Media μας έφεραν ένα βήμα πριν το χάος και την άλωση της Δημοκρατίας
Για χρόνια τώρα υπάρχει ένας τεράστιος διχασμός τον τρόπο με τον οποίον η κοινωνία βλέπει την πραγματικότητα. Στην Αμερική, στην Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

Αυτό οφείλεται κυρίως στα social media, ή μάλλον στον τρόπο που είναι δομημένα. Το γεγονός αυτό έχει διαπιστωθεί και αναλυθεί. Αν τα Social Media είναι απειλή για την Δημοκρατία, δεν είναι πια ρητορικό ερώτημα.

Το μόνο σίγουρο είναι οι πλατφόρμες πίσω από αυτά έχουν πλέον μία τεράστια ευθύνη και μια ηθική και νομική υποχρέωση να κάνουν κάτι για αυτό.
Το αίτημα να εμποδίζεις τον κάθε Τραμπ να χρησιμοποιεί τα Social Media σαν όπλα έγινε ξανά επίκαιρο

Για χρόνια τώρα υπάρχουν αιτήματα να απαγορεύσεις σε κάποιον όπως ο Τραμπ τα Social Media.

O λόγος ήταν ότι στα χέρια ενός λαοπλάνου όπως ο Τραμπ είχαν γίνει όπλα για να απειλήσει με πυρηνικό πόλεμο, να επιτεθεί σε απλούς πολίτες αλλά και να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της δημοκρατίας.

Οι πλάτφορμες τον βοήθησαν σε όλες αυτές τις προσπάθειες ενώ παραβίαζε ανοιχτά τους όρους χρήσης τους.
Τον αφήναν να κάνει πληρωμένες διαφημίσεις μίσους και έπαιρναν να χρήματα του για να προτείνουν τις αναρτήσεις του σε εκατομμύρια χρήστες.
Ναι αλλά έχουμε Δημοκρατία

Είναι αλήθεια ότι σε μία Δημοκρατία ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, όχι όμως όταν αυτό που λέει παραβιάζει ανοιχτά τους νόμους η οδηγεί υποκινεί άλλους να το κάνουν.

Τα social media επίσης είναι ιδιωτικές εταιρείες με τους δικούς τους όρους χρήσης. Κάθε συμμετοχή σε αυτά γίνεται με την προϋπόθεση ότι έχουμε δεχθεί αυτούς τους απλούς όρους.

Για πρακτικούς κυρίως λόγους πολλοί από εμάς πιστεύαμε ότι ο Τραμπ θα έπρεπε να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στα Social Media και να μην λογοκρίνεται. Ακόμα και αν γινόταν ο αποκλεισμός του, αυτό θα ήταν μία συμβολική χειρονομία, μια που θα έβρισκε τρόπο με χιλιάδες bots να λέει ότι ήθελε.

Η ιδέα αποκλεισμού ενός εκλεγμένου ηγέτη ήταν κάτι που ο καθένας μας απεχθάνεται.

Αυτό όμως που διαπιστώσαμε με φρίκη είναι ότι ακόμα και ενας εκλεγμένος Πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα social media για να φέρει την καταστροφή. Οι λόγοι προστασίας ενός εκλεγμένου Δημοκρατικά ηγέτη παύουν πολλές φορές να υφίστανται.

Οι προτροπές Τραμπ για να καταλύσει την Δημοκρατία
Για εβδομάδες, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ και οι υποστηρικτές του είχαν διακηρύξει την 6η Ιανουαρίου ως ημέρα που θα λογαριαστούν για να «σώσουν την Αμερική» και να «σταματήσουν την κλοπή» των εκλογών που “είχε χάσει”.

Χαρακτηριστικά είναι τα tweets του Τραμπ:

27 Δεκεμβρίου: «Θα τα πούμε στην Ουάσιγκτον, στις 6 Ιανουαρίου. Μην το χάσετε. Θα ακολουθήσουν πληροφορίες».

30 Δεκεμβρίου: «6η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ».

1η Ιανουαρίου: «Η μεγάλη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 π.μ. στις 6 Ιανουαρίου. Λεπτομέρειες για την τοποθεσία θα ακολουθήσουν. StoptheSteal».

Την ίδια ημέρα, ένας υποστηρικτής έγραψε από κάτω: «Ερχεται το ιππικό, κύριε Πρόεδρε»… Με τον Τραμπ να απαντά: «Μια μεγάλη τιμή».

‘Οταν έφτασε αυτή η ημέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος συγκέντρωσε χιλιάδες υποστηρικτές του με μία προκλητική ομιλία.

Στην συνέχεια, ένας μεγάλος όγκος αυτών των υποστηρικτών, πολλοί κυματίζοντας σημαίες του Τραμπ, εισέβαλαν βίαια στο Καπιτώλιο καταλαμβάνοντας τις κυβερνητικές αίθουσες, με τους εκλεγμένους γερουσιαστές να τρέχουν να κρυφτούν, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους.


Όλο αυτό που είδαμε σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια από τις αναρτήσεις στα social media.

Για εβδομάδες χιλιάδες κόσμος, με ηθικό αυτουργό τον Τραμπ σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλύσει τη Δημοκρατία στις Η.Π.Α. και να διατηρήσει τον Τραμπ στην εξουσία.

https://www.buzzfeednews.com/article/janelytvynenko/trump-rioters-planned-online

Τα Social Media ανέλαβαν επιτέλους τις ευθύνες τους
Αντιμέτωπα με τα χθεσινά γεγονότα, όταν ο Τραμπ ανάρτησε ένα χαοτικό βίντεο σε Facebook και Twitter γεμάτο ψέματα τα social media αναγκάστηκαν να παγώσουν τους λογαριασμούς του, και αργότερα να το κατεβάσουν.

Ακολούθως to Shopify, το Tik Tok, το Snapchat , το Twitter αλλά και το Facebook πάγωσαν τις αναρτήσεις του και του απαγόρευσαν να ξαναποστάρει.

Το Facebook μπλόκαρε επ’ αόριστον τον λογαριασμό του Τραμπ
Το Facebook προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Μπλοκαρε επ αόριστον τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ στο Facebook και στο Instagram. Τον αποκλεισμό ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ζάκερμπεργκ, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό πριν από λίγο.

Μέσω αυτής ενημερώνει ότι το μπλοκάρισμα του Τραμπ θα διαρκέσει σίγουρα για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι δηλαδή να περάσει η διακυβέρνηση των ΗΠΑ στον Τζο Μπάιντεν.
«Χαστούκι» σε Τραμπ και από τo Τwitter: Του έκλεισε οριστικά τον λογαριασμό

Αμέσως μετά το Facebook και το Twitter, το βασικο εργαλείου πολιτικής επικοινωνίας, έθεσε σε μόνιμη αναστολή τον λογαριασμό του (@realDonaldTrump)

“Αφού εξετάσαμε διεξοδικά πρόσφατες αναρτήσεις στον λογαριασμό @realDonaldTrump και το πλαίσιό τους, ειδικά το πώς εκλήφθηκαν (…) αναστείλαμε μόνιμα τον λογαριασμό, εξαιτίας του κινδύνου υποκίνησης περαιτέρω βίας”, ανέφερε η εταιρεία Twitter Inc σε ανακοίνωσή της.

Από τον Χίτλερ στον Τραμπ ένα Facebook δρόμος
Eίναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε επιτέλους πώς ενός δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης μπορεί να καταλύσει τη δημοκρατία χρησιμοποιώντας τη δύναμη που του δίνουν τα Social Media.

Μην ξεχνάμε ότι ο Χίτλερ δημοκρατικά εκλεγμένος ανέβηκε στην εξουσία το 1934.

Το πλήθος είναι σαν γυναίκα» (έτοιμη να αποπλανηθεί) διακήρυττε ο ναζιστής ηγέτης, ο οποίος προσείλκυε οπαδούς χρησιμοποιώντας ενστικτώδη αντίληψη της ψυχολογίας των μαζών μέσω των Media εκείνης της εποχής.

Ζούμε πλέον σε ένα κόσμο που το να πάρεις από τον Τραμπ τους κωδικούς του Facebook, θεωρείται πιο σημαντικό απο το πάρεις τους κωδικούς για τα πυρηνικά.

Αισιοδοξώ ότι τα γεγονότα που είδαμε στην μεγαλύτερη Δημοκρατία του κόσμου, θα ενεργοποιήσουν νομοθέτες, χώρες αλλά και πλατφόρμες να κινηθούν πιο γρήγορα, πιο έξυπνα και πιο πρακτικά. Πρέπει επιτέλους να προσαρμόσουμε τα Social Media στην απλή λογική της Δημοκρατίας, ότι η ελευθερία σου να λες ότι θες, σταματά εκεί που αρχίζεις να προκαλείς ποινικά κολάσιμες πράξεις με αυτά που λες.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση