GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΡΧΟΝΤΑΙ! «Τα νέα μέτρα είναι δεδομένα, αν...»

Εάν για τρεις ημέρες τα κρούσματα είναι συνεχώς ανοδικά, τότε τα νέα μέτρα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.   Αυτό προκύπτει από πηγές που γνω...

Εάν για τρεις ημέρες τα κρούσματα είναι συνεχώς ανοδικά, τότε τα νέα μέτρα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. 

 Αυτό προκύπτει από πηγές που γνωρίζουν καλά τους δείκτες που εξετάζονται από τους ειδικούς και μεταφέρονται αρμοδίως και στην κυβέρνηση, και δείχνουν, ειδικά στην Αττική, ανοδικές τάσεις «παρόμοιες με αυτές στα τέλη Οκτωβρίου». Ενδεικτικά μόνο, το RT στο τέλος του μήνα ήταν κάτω από το 1 ανά την επικράτεια, αλλά στην Αττική είναι πλέον πάνω από το 1, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία σε συνδυασμό με την εμφάνιση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Μέσα σε αυτή την κινούμενη άμμο είναι προφανές πως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η χθεσινή πάντως αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη πως τις επόμενες ημέρες ψηφίζεται νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ το οποίο προβλέπει πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων που με κρατική εντολή ήταν κλειστές από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 δείχνει πως η επέκταση της στήριξης και για τον Φεβρουάριο μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να αναχαιτιστεί το τρίτο κύμα.

Στην κυβέρνηση ωστόσο δεν χαρακτηρίζουν την υπάρχουσα κατάσταση «τρίτο κύμα», αλλά δεν μπορούν να αποκλείσουν με βεβαιότητα πως αυτό δεν είναι προ των πυλών. Και το μείζον στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί, καθώς διαφορετικά εάν έρθει και συμπαρασύρει και την Αττική, τότε μπορεί να λειτουργήσει σαν πυροκροτητής πολλών καταστάσεων, με πρώτη την ασφυξία του ΕΣΥ και δεύτερη την περαιτέρω οικονομική κατάρρευση, αφού θα χρειαστούν μέτρα σε βάθος χρόνου.

«Την Πέμπτη θα ξέρουμε» 
Οσο και αν ακούγεται πλέον κλισέ, όλα συντείνουν στο ότι οι επόμενες  ημέρες θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες, καθώς, πρώτον, θα δούμε τη διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, με αρμόδιες πηγές πάντως να αναφέρουν ότι προσώρας έχει υπάρξει στεγανοποίηση και, δεύτερον, θα δούμε πώς θα πάνε τα ποσοτικά χαρακτηριστικά, με πρώτο τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Χθες, πάντως, οι εισαγωγές ήταν διπλάσιες από τα εξιτήρια, κάτι ιδιαιτέρως ανησυχητικό. Την εν λόγω κατάσταση περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απέφυγε να πάρει θέση για τα επόμενα βήματα, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. «Οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί παρά να προσαρμόζονται διαρκώς στα νέα δεδομένα που ανακύπτουν και τις τάσεις που διαμορφώνονται», είπε πολύ προσεκτικά και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση –λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών– προχωρεί κάθε εβδομάδα στην αξιολόγηση της κατάστασης και στην επικαιροποίηση, όταν χρειάζεται, των μέτρων».

Την ίδια ώρα, από την εξίσωση δεν μπορούν να παραλειφθούν τα οικονομικά. Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να δει τα δημόσια ταμεία να γεμίζουν, κάτι που γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό μετά τη χθεσινή –ανησυχητική– παραδοχή του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα, πως τα προϋπολογισμένα 7,5 δισ. για μέτρα στήριξης δεν θα φτάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση