GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΒΟΜΒΑ από τον (πρώην καγκελάριο της Γερμανίας) Σρέντερ! «ΚΥΡΙΑΡΧΗ δύναμη στην Ανατ. Μεσόγειο η Τουρκία...»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Αδιαμφισβήτητη κυρίαρχη δύναμη» στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζει την Τουρκία ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρτ Σρέν...



ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Αδιαμφισβήτητη κυρίαρχη δύναμη» στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζει την Τουρκία ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρτ Σρέντερ, στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Η τελευταία ευκαιρία».

«Η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε μας αρέσει είτε όχι», γράφει ο 77χρονος πρώην καγκελάριος στο βιβλίο που έγραψε από κοινού με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης, της Οξφόρδης και του Λονδίνου Γκρέγκορ Σέλγκεν. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για νέα παγκόσμια τάξη, ο Σρέντερ εκτιμά ότι Τουρκία, Κίνα και Ρωσία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα διεθνή δρώμενα, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet. «Η νέα παγκόσμια τάξη, την οποία χρειαζόμαστε, είναι η τελευταία ελπίδα της Δύσης. Τουρκία, Κίνα και Ρωσία είναι σημαντικοί παίκτες στη διεθνή σκηνή. Η Δύση θα βγει χαμένη εάν συμπεριφερθεί στις χώρες αυτές όπως έκανε στον Ψυχρό Πόλεμο», γράφει ο Σρέντερ, υπενθυμίζοντας τα «σφάλματα των Ευρωπαίων» στην ιστορία των ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Δύσης είναι αποτέλεσμα εσφαλμένων πολιτικών της Ε.Ε. Εμείς οι Ευρωπαίοι –και κυρίως οι Γερμανοί– αντιμετωπίσαμε την Τουρκία και τους πολίτες της με περιφρόνηση και ξιπασιά», προσθέτει ο πρώην καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που επιθυμεί η Τουρκία να γίνει μέλος της Ενωσης.

Η παρελκυστική τακτική που ακολουθεί η Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι απαράδεκτη, λέει ο Σρέντερ: «Αν η Δύση συνεχίσει να καταδικάζει την Τουρκία για την παρουσία της στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τότε θα πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί την ανάσχεση των μεταναστών που προέρχονται από πολεμικές ζώνες, ζητώντας από την Τουρκία να τους κρατάει στα εδάφη της. Η πολιτική αυτή δεν συνάδει με τις δυτικές αξίες, τις οποίες ενίοτε επικαλείται η Ευρώπη».


«Οσοι πιστεύουν ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση, που θα αντικαταστήσει τον Ταγίπ Ερντογάν, θα αναθεωρήσει ριζικά την εξωτερική πολιτική της Αγκυρας, και ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την ισχυρή της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν ξέρουν τι τους γίνεται», γράφει ο Σρέντερ. «Οπως το ουκρανικό πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τον Πούτιν, έτσι και το μεταναστευτικό δεν λύνεται χωρίς τον Ερντογάν.

Η εποχή κατά την οποία Τούρκοι υπουργοί και πρόεδροι περίμεναν υπομονετικά σε προθαλάμους στη Βόννη ή στο Βερολίνο, κάτω από εξευτελιστικές συνθήκες, έχει παρέλθει οριστικά. Αυτό διαπίστωσε και ο τέως πρόεδρος Τραμπ, μετά τις απειλές του κατά της τουρκικής οικονομίας. Οι λεονταρισμοί του Τραμπ ήταν κούφιοι, καθώς οι ΗΠΑ χρειάζονται τις αεροπορικές βάσεις του Ιντσιρλίκ και του Κιουρετσίκ στην Τουρκία, αλλά και λόγω της ανάπτυξης σημαντικής και αυτόνομης αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία», γράφει ο πρώην καγκελάριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση