GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ το νέο «λουκέτο» για την αγορά...

Στις συνθήκες λειτουργίας του πρώτου lockdown, του περασμένου Μαρτίου, επιστρέφει άμεσα η αγορά, καθώς η επέλαση του τρίτου κύματος της παν...



Στις συνθήκες λειτουργίας του πρώτου lockdown, του περασμένου Μαρτίου, επιστρέφει άμεσα η αγορά, καθώς η επέλαση του τρίτου κύματος της πανδημίας οδηγεί στην αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων. Από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, το λιανεμπόριο κατεβάζει ρολά στην Αττική. 

Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα.

Το click away αναστέλλεται στα καταστήματα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 21 Φεβρουαρίου, ενώ κλείνουν κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής. Το καταναλωτικό κοινό θα εξυπηρετείται αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, εξέλιξη η οποία αναμένεται να επιβαρύνει και πάλι τα δίκτυα ταχυμεταφορών και τις εταιρείες courier. Οι σχετικές υπηρεσίες είχαν πάρει μία «ανάσα» το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της λειτουργίας του click away αλλά και του πρόσκαιρου ανοίγματος των καταστημάτων. Μένει να φανεί εάν θα προκληθεί νέο «έμφραγμα» στις παραδόσεις, όπως εκείνο που καταγράφηκε μετά την Black Friday και την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο κλάδος της εστίασης θα συνεχίσει να λειτουργεί με το ισχύον καθεστώς, αφού σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το delivery και το take away θα επιτρέπονται.

Με βάση τα όσα εφαρμόστηκαν στο πρώτο lockdown, είναι πιθανό τα σούπερ μάρκετ να λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο, στο βαθμό βέβαια που κάτι τέτοιο δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπολογίζει ότι το ολικό lockdown στην Αττική έχει κόστος 3 δισ. ευρώ για την οικονομία το μήνα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες απώλειες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι η απώλεια τζίρου για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στο πρώτο lockdown εκτιμάται ότι άγγιξε περίπου τα 3 δισ. ευρώ.



Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων τότε ήταν το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων και τα καταστήματα καλλυντικών. Αντίθετα, το λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών μονάδων υπολογιστών είχε σημειώσει αύξηση πωλήσεων, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης.
moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση