GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΛΙ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ από τον Ερντογάν! Μετά τη NAVTEX η «Αγία Σοφία»...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Σχετικά με τη NAVTEX που εκδόθηκε για τις έρευνες του ωκεανογραφικού σκάφους «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, η Αγκυρα δεν θεωρεί πως...



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Σχετικά με τη NAVTEX που εκδόθηκε για τις έρευνες του ωκεανογραφικού σκάφους «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, η Αγκυρα δεν θεωρεί πως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις επικείμενες διερευνητικές επαφές που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα. Το «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει έρευνες μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 18 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν έως και τις 2 Μαρτίου. Η Αγκυρα θεωρεί ότι, όπως κάθε χώρα, και εκείνη μπορεί να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, οι οποίες θα γίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας και όχι στον βυθό, και άρα δεν θα υπάρχει καμία πόντιση καλωδίων. Το «Τσεσμέ» είχε σταλεί για υδρογραφικές έρευνες στην ίδια περιοχή και το 2018 και το τουρκικό πλοίο παρακολουθούνταν τότε από πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στην τουρκική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως ο κ. Ερντογάν πολλές φορές προσπαθεί να αλλάξει την επικαιρότητα και ως παράδειγμα της προσπάθειας αυτής αναφέρουν τις δηλώσεις του στη Ριζούντα, όπου απευθυνόμενος στους οπαδούς του είπε πως «βλέπω τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας και από την άλλη πλευρά βλέπω την Αγία Σοφία. Δόξα σοι ο Θεός. Ολα ήταν από τα όνειρά μας των νεανικών χρόνων και τώρα έγιναν πραγματικότητα».

Πάντως, εντύπωση προκαλεί η απόφαση για τη διεξαγωγή των ερευνών την περίοδο αυτή, καθώς γίνονται προσπάθειες για τη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών και την αύξηση των επαφών.

Αναλυτές εκτιμούν πως τη συγκεκριμένη περίοδο στην Τουρκία επικρατεί αυξημένο εθνικιστικό και αντιδυτικό ρεύμα, που χρειάζεται ιδιαίτερη παρατήρηση από όλες τις πλευρές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του προς τα μέλη του κόμματός του, αναφέρθηκε στην εκτέλεση 13 Τούρκων από το PKK και βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει τη Δύση. «Αν σας είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, θα είχατε ξεσηκώσει τον κόσμο, αλλά με τους 13 νεκρούς ακούσαμε μόνο κάποιες αδύναμες φωνές. Πού είσαι, Δύση;» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία, το απόγευμα της Δευτέρας, κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, για να εκφράσει «με τους πιο ισχυρούς όρους» την αντίδρασή της σε μια δήλωση σχετικά με τη δολοφονία των 13 Τούρκων. Αμέσως μετά ο κ. Σάτερφιλντ επισκέφθηκε το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας και οι αξιωματούχοι φέρεται να του έδειξαν τις φωτογραφίες των νεκρών αλλά και τις εκθέσεις νεκροψιών. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ και ισχυρίστηκε πως στηρίζουν την τρομοκρατία, ενώ την τελευταία εβδομάδα επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Εμανουέλ Μακρόν και στον Τζο Μπάιντεν.

Στην τουρκική αντιπολίτευση διατυπώνονται εκτιμήσεις πως η κυβερνητική συμμαχία AKP – MHP ανεβάζει τους τόνους της ρητορικής με στόχο τη συσπείρωση των εθνικιστών ψηφοφόρων, ενώ εκφράζονται υποψίες και για πρόωρες εκλογές.

Δεν θεωρούν τυχαία τη δήλωση του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) και κυβερνητικού εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ζήτησε την απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. O κ. Μπαχτσελί κατηγορεί το συγκεκριμένο κόμμα πως έχει δεσμούς με το PKK.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ΗDP εμφανίζεται να λαμβάνει τουλάχιστον το 10% των ψήφων και βρίσκεται στην αντίπαλη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης μαζί με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Καλό Κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση