GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ και ρωγμές! ΤΕΝΤΩΜΕΝΑ ΝΕΥΡΑ στην κυβέρνηση...

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης έχει περιέλθει τις τελευταίες ημέρες η κυβερνητική ηγεσία λόγω των δραματικών εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα με απο...

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης έχει περιέλθει τις τελευταίες ημέρες η κυβερνητική ηγεσία λόγω των δραματικών εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα με αποκορύφωμα τα περιστατικά αστυνομικής βίας που πυροδότησαν έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο κρίκος του οποίου υπήρξε και ο σοβαρός τραυματισμός του 27χρονου ειδικού φρουρού στην Νέα Σμύρνη.

Το βαρύ κλίμα που προϋπήρχε λόγω της αποτυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της διαρκούς παράτασης των περιοριστικών μέτρων οξύνθηκε επικίνδυνα αλλά για πρώτη ίσως φορά ο απολογισμός, σε τουλάχιστον πολιτικό επίπεδο, είναι τόσο αρνητικός για την κυβέρνηση. Όσο μάλιστα κι αν η επίθεση της Τρίτης κατά του αστυνομικού προκάλεσε -ύστερα από τα σκηνικά της Κυριακής στην ίδια περιοχή- ένα πάγωμα και ανάμεικτες εντυπώσεις, ο τρόπος που το χειρίστηκε με το διάγγελμά του ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μάλλον επιδείνωσε παρά βελτίωσε την εικόνα για το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως παραδέχονται ψύχραιμα στελέχη της ΝΔ, η ρωγμή την οποία έχει υποστεί η κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλη εάν όχι ανεπανόρθωτη. Κι αν μέχρι προ δεκαημέρου η συζήτηση περί προσφυγής σε εκλογές ίσως και εντός του Μαΐου, όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα «κυριακάτικη δημοκρατία», βρισκόταν στο στάδιο της αξιολόγησης, τα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά προσδίδουν μια δυναμική από την οποία και να θέλει να ξεφύγει ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να είναι από ένα σημείο και μετά αδύνατον πλέον. Ήδη το εσωτερικό όχι μόνο της κυβερνητικής παράταξης αλλά και των υπολοίπων κομμάτων έχει πάρει φωτιά ενώ τόσο οι ηγεσίες όσο και οι βουλευτές τους βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα, εκτιμώντας ότι στο τέλος ο κ. Μητσοτάκης θα «συρθεί» υπό την πίεση των πραγμάτων σε κάλπες πριν από τις αρχές του καλοκαιριού. Για πολλούς, ακόμη και το ενδεχόμενο του φθινοπώρου φαντάζει μακρινό αφενός λόγω της πύκνωσης των εξελίξεων και αφετέρου καθώς παρά τα προσδοκώμενα δεν αναμένονται σε ρεαλιστική βάση θεματικές επιδόσεις από τον φετινό τουρισμό ώστε να «γεμίσουν» κάπως τα κρατικά ταμεία.

Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε υπερένταση διότι πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το δίλημμα το οποίο ήλπιζε ότι θα καθυστερήσει πολύ ακόμη. Η καμπύλη αποδοχής της κυβέρνησής του έχει μπει πλέον σε τροχιά σταθερής φθοράς και επομένως είτε θα πρέπει να κινηθεί ο ίδιος όσο διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων είτε να ελπίζει σε μια ανάκαμψη που ιστορικά έχει αποδειχθεί όμως ότι δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση για όλες τις κυβερνήσεις από τη στιγμή που περάσουν το σημείο αρνητικής καμπής.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα άρχισε μάλιστα να ξεθωριάζει και ο μύθος περί σωστού και μελετημένου κυβερνητικού σχεδιασμού στο πλαίσιο του περίφημου επιτελικού κράτους. Άρον άρον ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε  να ανακοινώσει ο ίδιος «νέα μέτρα στήριξης» για την οικονομία τα οποία βεβαίως δεν περιλάμβαναν επί της ουσίας κάτι πραγματικά νέο ή άγνωστο, αλλά ήταν μια σπασμωδική κίνηση στην προσπάθεια αλλαγής ατζέντας ύστερα από την δραματική εβδομάδα που προηγήθηκε. Ο τρόπος που κινήθηκε εν προκειμένω ο πρωθυπουργός θύμισε σε πολλούς και το προηγούμενο του κ. Τσίπρα ο οποίος είχε αρχίσει να «μοιράζει λεφτά» λίγο πριν από τις εκλογές του 2019, επιχειρώντας να περιορίσει το μέγεθος της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν της όποιας -περιορισμένης- απόδοσης των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, αυτό που προκύπτει είναι ότι έχει αρχίσει να κλονίζεται και το πολιτικό ηθικό του κ. Μητσοτάκη σε προσωπικό επίπεδο ο οποίος έως τώρα είχε την τάση να εμφανίζεται, στους συνομιλητές και τις ιδιαίτερες συζητήσεις του, ως άτρωτος και να θεωρεί βέβαια την κυβερνητική μακροημέρευσή του. Δεν υποτιμούσε -και δικαίως ως προς αυτό- μόνο τις δυνατότητες της αντιπολίτευσης να τον βλάψει και να τον αμφισβητήσει, υποτιμούσε όμως και το μέγεθος των προβλημάτων καθώς και τα αδιέξοδα από πολλούς χειρισμούς και τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή τους.

Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι τώρα έρχεται αντιμέτωπος με την οδυνηρή πραγματικότητα την ώρα μάλιστα που είναι και βαθιά εγκλωβισμένος σε λανθασμένες επιλογές του. Μπορεί για παράδειγμα η συζήτηση και η αντιπαράθεση για την εφαρμογή του νόμου και την τάξη να γίνεται σε ένα σχετικά προνομιακό πεδίο για τη ΝΔ, λόγω και του βεβαρημένου παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως επισημαίνεται αυτό που πληρώνει πρωτίστως η ΝΔ είναι η κοινωνική οργή και η εξάντληση από τον αποτυχημένο τρόπο διαχείρισης της πανδημίας εδώ κι ένα χρόνο. Η απόγνωση για το οικονομικό και εργασιακό μέλλον, σε συνδυασμό με τις έντονες ψυχολογικές παρενέργειες, δημιουργούν ένα πρόσθετο εκρηκτικό μείγμα το οποίο απειλεί να διαλύσει κάθε ισορροπία και πολιτικά να «ανατινάξει» την κυβέρνηση. Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται μάλιστα πλέον και φωνές που αμφισβητούν το αλαζονικό θεώρημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ''τελειωμένος''». Απευθυνόμενος και προς το εσωτερικό της κυβέρνησης μάλιστα εις εκ των επικοινωνιολόγων του Μεγάρου Μαξίμου, ο Ευτ. Βαρδουλάκης έγραψε και δημοσίως -προ των γεγονότων της Νέας Σμύρνης- ότι αυτή η εκτίμηση είναι «επιπόλαιη», προσθέτοντας ότι «αν το κλίμα για την Νέα Δημοκρατία επιδεινωθεί και όσο δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή, ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων θα γίνει ο βασικός αποδέκτης της αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας». Κι αυτό να μην γίνει πάντως στο αμέσως προσεχές διάστημα, η ρευστότητα που δημιουργείται οδηγεί τις εξελίξεις σε αχαρτογράφητα νερά και πιθανόν σε θεαματικές ανακατατάξεις σε όλο το κομματικό σκηνικό βοηθούσης και της απλής αναλογικής με την οποία θα γίνουν υποχρεωτικά τουλάχιστον οι αμέσως επόμενες εκλογές. Ζητούμενο για τον κ. Μητσοτάκη είναι εάν μπορεί πλέον να προβεί και σε διορθωτικές αλλαγές ακόμη και στο επιτελείο του και τον βασικό κυβερνητικό κορμό δεδομένου ότι όλες οι κρίσιμες επιλογές προσώπων -που βαρύνονται με αποτυχίες και ανεπάρκειες- από την κ. Μενδώνη και τον κ. Χρυσοχοΐδη έως τον κ. Γεραπετρίτη και τον κ. Σκέρτσο- είναι καθαρά προσωπικές και ουδεμία σχέση έχουσες με τον χώρο της ΝΔ. Επίσης, εξίσου οδυνηρό για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι -εν όψει αυτής της φθοράς και των αποτυχιών- έχει αρχίσει να ξηλώνεται και εσωτερικά το πουλόβερ στην κυβέρνησή του καθώς οξύνονται και πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα τριβών και εμφύλιων συγκρούσεων μεταξύ υπουργών, στελεχών και αξιωματούχων σε όλα τα επίπεδα, προκαλώντας εικόνα γάγγραινας...
Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση