GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ, Η ΛΑΤΣΗ και ο Περιστέρης! ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ οι ανακατατάξεις στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ...

Σε περίπου 14%-15%, από 28% που είναι σήμερα, αναμένεται να υποχωρήσει το ποσοστό της Reggeborgh Invest στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ...



Σε περίπου 14%-15%, από 28% που είναι σήμερα, αναμένεται να υποχωρήσει το ποσοστό της Reggeborgh Invest στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.  

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ολλανδικό επενδυτικό fund προχωράει σε αναδιάταξη των συμμετοχών του στην ελληνική κατασκευαστική αγορά, επιλέγοντας να μειώσει τη συμμετοχή του στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με έναν διττό στόχο: πρώτον, να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ» χωρίς να αυξήσει τη συνολική έκθεσή του στην Ελλάδα και, δεύτερον, να μην εγερθούν θέματα ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέρειες και να πωληθούν τα σχετικά μετοχικά πακέτα στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αγοραστές θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γ. Περιστέρης και η κ. Μαριάννα Λάτση μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου που διαχειρίζεται την περιουσία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό που θα λάβει η κ. Λάτση θα είναι της τάξεως του 7% του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ ένα επιπλέον 7%-8% φέρεται ότι θα αποκτηθεί από τον κ. Περιστέρη. Εφόσον οριστικοποιηθεί η σχετική διαδικασία, ο κ. Περιστέρης θα αναδειχθεί στον μεγαλύτερο μέτοχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ελέγχοντας ποσοστό της τάξεως του 23%-24% έναντι περίπου 16% σήμερα. Με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της εταιρείας (9,29 ευρώ), το κόστος για την εξαγορά του 7% του μετοχικού κεφαλαίου (7,32 εκατ. μετοχές) εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 68 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, η πλευρά της Reggeborgh Invest υπολογίζεται ότι θα αντλήσει κεφάλαια της τάξεως των 120-130 εκατ. ευρώ από τη σχετική κίνησή της, αποκομίζοντας μάλιστα ένα πολύ σημαντικό κέρδος, καθώς οι Ολλανδοί πρόκειται να πωλήσουν σε τιμή σχεδόν διπλάσια εκείνης που αγόρασαν. Ειδικότερα, οι αγορές των μετοχών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το 2018 και το 2019, έχουν γίνει σε τιμές που κυμαίνονταν από 4,8 έως 5,5 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που σήμερα η μετοχή της εταιρείας βρίσκεται στο υψηλότερη σημείο των τελευταίων ετών, έχοντας ξεπεράσει τα 9 ευρώ.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν επιτρέπουν στη Reggeborgh να υπερκαλύψει τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης της «Ελλάκτωρ», αρχής γενομένης από την κάλυψη της συμμετοχής της στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού και πρόκειται να τεθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας, εντός του Απριλίου. Το γεγονός ότι η ολλανδική εταιρεία είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της «Ελλάκτωρ» χωρίς να χρειαστεί να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια από το «σεντούκι» της, παρά μόνο ρευστοποιώντας το 50% της συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό.

Εκτός όμως από τις ανάγκες της «Ελλάκτωρ», πηγές της αγοράς ανέφεραν  ότι η μείωση της συμμετοχής στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιτρέπει στη Reggeborgh να μην ανησυχεί και για τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο του ανταγωνισμού, καθώς, ως γνωστόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά τόσο τον κλάδο στο σύνολό του όσο και ειδικά την εμπλοκή της ολλανδικής εταιρείας στις δύο μεγαλύτερες κατασκευαστικές, έπειτα από σχετική καταγγελία μετόχου της «Ελλάκτωρ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση