GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ τα εμπορευματοκιβώτια μήπως και ξεκολλήσει το γιγάντιο πλοίο στο Σουέζ...

Μάταιες ήταν οι μέχρι τώρα προσπάθειες για να αποκολληθεί απ' τη Διώρυγα του Σουέζ το τεράστιο φορτηγό πλοίο «Ever Given», που για έκτη ...


Μάταιες ήταν οι μέχρι τώρα προσπάθειες για να αποκολληθεί απ' τη Διώρυγα του Σουέζ το τεράστιο φορτηγό πλοίο «Ever Given», που για έκτη ημέρα έχει δημιουργήσει «έμφραγμα» στην ναυσιπλοΐα, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά. 

Σήμερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι έδωσε εντολή για την αφαίρεση των εμπορευματοκιβωτίων, όπως μεταδίδει το «Αλ Αραμπίγια» επικαλούμενο δηλώσεις του προέδρου της Αρχής Διώρυγας του Σουέζ Οσάμα Ραμπία.

Οι αρχές προσπαθούν να απεγκλωβίσουν το πλοίο με αφαίρεση άμμου και με τη βοήθεια ρυμουλκών. Μάλιστα, σήμερα καταφτάνουν στην Ερυθρά Θάλασσα δύο επιπλέον ρυμουλκά για να βοηθήσουν. Πρόκειται για το ολλανδικής σημαίας «Alp Guard» και το ιταλικό «Carlo Magno», που θα συμβάλουν στο έργο αποκόλλησης που ήδη επιχειρούν 14 άλλα ρυμουλκά.

Οι βυθοκόροι που επιχειρούν να αποκολλήσουν το πλοίο έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να απομακρύνουν 27.000 κυβικά μέτρα άμμου γύρω από το πλοίο ώστε να επιτευχθεί βάθος 18 μέτρων, αναφέρει η Αρχή Διώρυγας του Σουέζ σε ανακοίνωσή της.

Ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Οσάμα Ραμπία, αναφέρει πως οι ισχυροί άνεμοι και ο καιρός δεν ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους το «Ever Given» σφηνώθηκε στο κανάλι. Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι «τεχνικά ή ανθρώπινα λάθη» μπορεί να ευθύνονται για την προσάραξη του γιγάντιου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων στην κρίσιμη πλωτή οδό. «Περιμένουμε ότι ανά πάσα στιγμή το πλοίο θα μπορούσε να γλιστρήσει και να κινηθεί από το σημείο στο οποίο βρίσκεται» είπε εκφράζοντας την ελπίδα οι εργασίες αποκόλλησης να δώσουν αποτελέσματα σήμερα.
Φόβοι για τα φορτία με ζωντανά ζώα και για ανατίμηση καυσίμων

Το πλοίο, με βάρος άνω των 220.000 τόνων και μήκος 400 μέτρων, βρίσκεται προσαραγμένο από την Τρίτη 23 Μαρτίου στο 151ο χιλιόμετρο της Διώρυγας του Σουέζ, αφήνοντας 321 πλοία εγκλωβισμένα.

Έτσι, κάθε μέρα που περνάει όλο και μεγαλύτερες είναι οι οικονομικές ζημιές, αφού το κανάλι συγκεντρώνει πάνω από το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου και μία από τις βασικότερες πηγές ξένου συναλλάγματος για την Αίγυπτο, η οποία αποκομίζει 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο από τη διέλευση των πλοίων.

Στο μεταξύ εντείνονται οι φόβοι για τα χιλιάδες φορτία με ζωντανά ζώα που βρίσκονται στα εγκλωβισμένα πλοία, αλλά και για ανατίμηση των καυσίμων.

Οι συριακές αρχές έκαναν γνωστό ότι άρχισαν να κατανέμουν τα καύσιμα με δελτίο, αφού ήδη είχε καταγραφεί αύξηση πάνω από 50% στην τιμή του πετρελαίου στα μέσα Μαρτίου.

Χθες, το υπουργείο πετρελαίου της Συρίας ανακοίνωσε ότι το μπολοκάρισμα των εμπορικών οδών επηρέασε τις εισαγωγές πετρελαίου και επιβράδυνε την άφιξη ενός πλοίου που μεταφέρει καύσιμα και προϊόντα πετρελαίου από το Ιράν.

Εν αναμονή ψηφίσματος, «το υπουργείο προχωρά στη διανομή των διαθέσιμων προϊόντων πετρελαίου με δελτίο» για να εξασφαλίσει τη συνέχεια των βασικών υπηρεσιών, όπως αρτοποιεία και νοσοκομεία, ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση