GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΓΥΝΑΙΚΑ 33 ΕΤΩΝ! ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ το δεύτερο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας...

Μία γυναίκα 33 ετών που ζει στην Αττική και είχε ταξιδέψει στη χώρα μας από το Ντουμπάι με αρνητικό PCR τεστ φέρει το στέλεχος Β.1.617 το ο...



Μία γυναίκα 33 ετών που ζει στην Αττική και είχε ταξιδέψει στη χώρα μας από το Ντουμπάι με αρνητικό PCR τεστ φέρει το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ταυτοποιήθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617.1 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.

Το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.
Εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδο στη χώρα – Δεν απαιτήθηκε νοσηλεία

Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Τι γνωρίζουμε για το στέλεχος Β.1.617.1
Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την περιοχή δηλαδή όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος

Η ινδική παραλλαγή στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη η ινδική παραλλαγή του κοροναϊού εντοπίστηκε πρώτη φορά την εβδομάδα (18 – 24 Απριλίου 2021) στο Βέλγιο, σε 20 φοιτητές που είχαν έρθει από την Ινδία στη χώρα και σύμφωνα με τους επιστήμονες πιθανότατα ήταν θύματα κάποιας υπερμετάδοσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με λεωφορείο από το Παρίσι στο Βέλγιο.

Ένα κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης έχει εντοπιστεί και στην Ελβετία. Επρόκειτο για έναν άνθρωπο που περνούσε τράνζιτ από ένα αεροδρόμιο της χώρας.

 

Στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί 132 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής B.1.617. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γαλλία έχουν προσθέσει την Ινδία στις λίστες των χωρών, από τις οποίες οι ταξιδιώτες πρέπει να μπουν υποχρεωτικά σε καραντίνα.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζήτησε η ΕΕ να επιβάλει απαγόρευση πτήσεων από την Ινδία και καραντίνα στους ταξιδιώτες που έρχονται από αυτή τη χώρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ινδική παραλλαγή
Ο Π.Ο.Υ δια της επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της πανδημίας Μαρία βαν Κερκόβε, τόνισε «πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκή στοιχεία για τον χαρακτηρισμό της νεοεμφανισθείσας ινδικής παραλλαγής Β.1.617 ως «ανησυχητική», με τις έρευνες, ωστόσο να συνεχίζονται εντατικά και με την συγκεκριμένη παραλλαγή «να μπαίνει «στο ραντάρ» της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας», όπως τόνισε η ίδια.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, η παραλλαγή φέρει δύο μεταλλάξεις σε μια επιφανειακή πρωτεΐνη που είναι γνωστή και από άλλες γραμμές μεταλλάξεων που βρίσκονται υπό παρακολούθηση, ωστόσο δεν έχει «συσχετιστεί προς ώρας με μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης αντισωμάτων, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία αν εμβολιασμένα άτομα και άτομα που αναρρώνουν θα μπορούσαν ενδεχομένως να προστατεύονται λιγότερο από μια μόλυνση με αυτήν την παραλλαγή.

 

Η παραλλαγή, σύμφωνα με την πλατφόρμα GSIAD, έχει ήδη εντοπιστεί σε 15 χώρες εκτός Ινδίας, και αρκετές φορές σε αλληλουχίες στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, 113 περιπτώσεις είναι γνωστές στη Μεγάλη Βρετανία, έντεκα στην Δανία, οκτώ στη Γερμανία και δύο στην Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση