GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΠΕΤΕΙΟΣ! 54 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967...

Πενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στη χώρα μας την 21η Απριλίου του 1967 και το οποίο διή...



Πενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στη χώρα μας την 21η Απριλίου του 1967 και το οποίο διήρκησε μέχρι τον Ιούλιο του 1974 οπότε και αποκαταστάθηκε η κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Το ιστορικό
Στις 21 Απριλίου 1967, και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για την 28η Μαΐου του ίδιου έτους, εν ενεργεία αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή του ταξίαρχου των τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου, όπως και άλλων αξιωματικών του στρατού ξηράς, κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα, το οποίο οι ίδιοι αποκαλούσαν στη συνέχεια «επανάσταση».

Οι πραξικοπηματίες υποστήριζαν ότι η πράξη τους ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί η αναρχία την οποία σχεδίαζαν αριστερές ομάδες. Υποστήριζαν μάλιστα ότι είχαν ατράνταχτες αποδείξεις των ισχυρισμών τους, τις οποίες όμως ποτέ δεν παρουσίασαν.

Το δημοκρατικό πολίτευμα καταλύθηκε μέσα σε λίγες ώρες, με κινήσεις στρατιωτικών μονάδων και τεθωρακισμένων στο κέντρο της Αθήνας και στη χώρα επιβλήθηκε δικτατορία για τα επόμενα επτά χρόνια
.
  Από τη δίκη των πραξικοπηματιών, Αθήνα 1975

Στις 24 Ιουλίου 1974, η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο αλλά και απώλεια στήριξης από το εξωτερικό ανάγκασε το καθεστώς της χούντας του Ιωαννίδη ο οποίος είχε ανατρέψει τον Παπαδόπουλο νωρίτερα, να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, με το Δ΄ ψήφισμα στις 8 Ιανουαρίου 1975 χαρακτήρισε την κίνηση της 21ης Απριλίου 1967 πραξικόπημα. Οι τρεις πρωταίτιοι Παπαδόπουλος, Παττακός, Μακαρέζος καταδικάστηκαν σε θάνατο ως στασιαστές, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια στη συνέχεια με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή.

“Μετά την δύσιν του ηλίου πας κυκλοφορών θα πυροβολείται άνευ προειδοποίησεως”
Το συγκλονιστικό ηχητικό της ραδιοφωνικής αναγγελίας του πραξικοπήματος από το ραδιοσταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων


με πληροφορίες από wikipedia, φωτο ert.gr, ηχητικό mixanitouxronou.gr


1 σχόλιο

  1. ζητω η 21 απριλιου 1967 και ας ηταν μασονικο σχεδιο χαχαχαχαχαχαχχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση