GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΠΟΙΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΕΥΝΟΗΣΑΝ!» ΡΟΥΚΕΤΕΣ Κοντονή κατά ΣΥΡΙΖΑ για τον (νέο) Ποινικό Κώδικα...

Με ευθείες «βολές» κατά του ΣΥΡΙΖΑ για «διαπλοκή» γύρω από τη μετατροπή της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, μέσα από τον νέο Ποινικ...


Με ευθείες «βολές» κατά του ΣΥΡΙΖΑ για «διαπλοκή» γύρω από τη μετατροπή της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, μέσα από τον νέο Ποινικό Κώδικα, συνοδεύει την κατάθεσή του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος εξετάστηκε με εντολή εισαγγελέα σχετικά με τις δηλώσεις του περί ψήφισης του Ποινικού Κώδικα τις παραμονές των εκλογών του 2019.

Ο κ. Κοντονής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως επί των ημερών του οργάνωσε την παραγραφή σοβαρότατων αδικημάτων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη τροποποίηση «στίγμα και όνειδος». Απέδωσε επίσης ξεκάθαρα πολιτικές ευθύνες στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφού διευκρίνισε πως δεν φταίει για την αλλαγή «καμία νομοπαρασκευαστική ή επιστημονική επιτροπή».

Ο κ. Κοντονής υποστήριξε σε δηλώσεις του πως εμβόλιμα τέθηκε για ψήφιση η εν λόγω τροποποίηση, καθώς «μεταφέρθηκε η διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία ακριβώς για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας».

Ο πρώην υπουργός «φωτογράφισε» δε τη συγκεκριμένη υπόθεση που, κατά τη γνώμη του, ευνοούσε η μετατροπή της δωροδοκίας σε πλημμέλημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αφορούσε τη δίκη που ήταν σε εξέλιξη την προεκλογική περίοδο του 2019, με κατηγορουμένους πρόεδρο μεγάλου επιχειρηματικού Ομίλου για την υπόθεση της «μίζας» των 250.000 ευρώ που φέρεται να είχε δώσει το 2003 σε πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ προκειμένου να ανατεθεί στον όμιλο αυτόν η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την υπόθεση αυτή απαλλάχθηκε ο πρόεδρος του επιχειρηματικού Ομίλου, ενώ οι δικαστές για τον ίδιο λόγο απάλλαξαν και τον πρώην πρόεδρο από το αδίκημα της δωροληψίας. Ωστόσο ο τελευταίος κρίθηκε ένοχος για «ξέπλυμα» και καταδικάστηκε σε 5ετή κάθειρξη με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του, ενώ του επιβλήθηκε και εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

Την ποινική δίωξη για την υπόθεση αυτή είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Γ. Καλούδης ύστερα από προκαταρκτική εξέταση που είχε διαταχθεί από τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλ. Ζαγοραίο και χρειάστηκε να ολοκληρωθεί ταχύτατα, λόγω των «ασφυκτικών» ορίων παραγραφής των διερευνώμενων αδικημάτων ύστερα μάλιστα από έναν αγώνα δρόμου της εισαγγελίας η υπόθεση οδηγήθηκε στην ανάκριση και τελικά στο ακροατήριο.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κοντονής είπε μεταξύ άλλων: «Τον Σεπτέμβριο του 2019 είχα αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις ότι η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης της μετατροπής από κακούργημα σε πλημμέλημα (της δωροδοκίας) αποτελεί στίγμα και όνειδος για την κυβέρνηση που υλοποίησε την εν λόγω τροποποίηση. Αναφέρομαι στον Σεπτέμβριο του 2019 γιατί πολλοί επιπόλαιοι μπορεί να πουν σήμερα ότι μιλάω για πρώτη φορά. Ούτε τον Οκτώβριο του 2020 μίλησα πρώτη φορά ούτε σήμερα. Μίλησα από την πρώτη στιγμή, και αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα, πρώτον, ότι το κόμμα που επαγγέλθηκε την κάθαρση δεν μπορεί να οργανώνει ως κυβέρνηση παραγραφές σοβαρότατων αδικημάτων. Δεύτερον, διότι επελέγη μία διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστούν χίλια άρθρα σε μία συνεδρίαση χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις νομικές σχολές και τις ενώσεις ποινικολόγων. Τρίτον, γιατί μεταφέρθηκε η διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία ακριβώς για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας. Τέταρτον, ενώ εγώ πρότεινα στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση να μεταφερθεί ο χρόνος του ισχύοντος Κώδικα, πράγμα που θα έλυνε το πολιτικό πρόβλημα, δυστυχώς δεν εισακούστηκα.

»Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για αυτούς που σχεδίασαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτό το πολιτικό ολίσθημα.

»Πρώτα και κύρια διότι κρύβονται πίσω από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ενώ οι πολιτικές ευθύνες δεν είναι καμίας νομοπαρασκευαστικής ή επιστημονικής επιτροπής. Οι πολιτικές ευθύνες είναι των κυβερνήσεων.

»Δεύτερον, διότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποδείχθηκε ότι, εκτός της συγκεκριμένης διάταξης της μετατροπής της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, υπάρχουν σοβαρότατες κι άλλες διατάξεις, τις είχαμε επισημάνει, που είναι απολύτως προβληματικές. Αναφέρομαι στην παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων στα θέματα του βιασμού και της κακοποίησης των ανηλίκων.

»Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή επιτέλεσε ένα σπουδαίο έργο, αλλά υπέπεσε σε σοβαρότατα λάθη, τα οποία κακώς επωμίστηκε η κυβέρνηση.

»Τρίτον, εκτός από εμένα, διαπρεπείς ποινικολόγους και καθηγητές των νομικών σχολών, έχει μιλήσει και η GRECO, δηλαδή η οργάνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επεσήμανε σοβαρότατα στοιχεία διαπλοκής για αυτή την ιστορία. Και τελευταίο και σπουδαιότερο η διάταξη αυτή (για τη δωροδοκία) έχει ταξικό πρόσημο, δεν είναι ταξικό το πρόσημο για τους εργαζόμενους και τον οικονομικά ασθενέστερο. Είναι ταξικό πρόσημο υπέρ των οικονομικά ισχυρών, αυτών που στην πολιτική ορολογία ονομάζουμε "ολιγαρχία". Και αν την περίοδο των μνημονίων σωστά είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι νομοθετούσαμε με τα χέρια δεμένα, στη συγκεκριμένη περίπτωση που τα χέρια μας ήταν λυτά τί κάναμε; Aυτά είναι σοβαρότατα ερωτήματα, είναι καταστάσεις που ο καθένας καταλαβαίνει και τα συμπεράσματα μπορούν να τα βγάλουν πρώτα και κύρια οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ».

Ερώτηση: Σε ποιες υποθέσεις αναφέρεστε, κύριε υπουργέ, σχετικά με το αδίκημα της δωροδοκίας;

Απάντηση: Αναφέρομαι σε συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάστηκε κατά την προεκλογική περίοδο του 2019, για την οποία θα αναφερθώ στην κυρία εισαγγελέα ονομαστικώς.

Ερώτηση: Ένα σχόλιο για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκε χθες...

Απάντηση: Τελευταία άκουσα ότι ο Ερντογάν θα μοιράσει πατάτες και κρεμμύδια, φαίνεται ότι είναι των ημερών η παροχολογία.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση