GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ! Βρίσκουν καταφύγιο στο αλκοόλ εξαιτίας του lockdown...

ANAHAD O’ CONNOR    THE NEW YORK TIMES  Η 51χρονη υπάλληλος δικηγορικής εταιρείας στη Φλόριντα, Αντρεα Καρμπόνι, ουδέποτε υπήρξε πότης. Το ...


ANAHAD O’ CONNOR  
THE NEW YORK TIMES 

Η 51χρονη υπάλληλος δικηγορικής εταιρείας στη Φλόριντα, Αντρεα Καρμπόνι, ουδέποτε υπήρξε πότης. Το ξέσπασμα της πανδημίας, όμως, την έκανε να ανησυχεί συνέχεια για τη δουλειά, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών της. Παρότι πολλοί εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα τηλεργασίας τον περασμένο χρόνο, η κ. Καρμπόνι χρειαζόταν να προσέρχεται στη δουλειά της. Κάποια πρωινά έβαζε τα κλάματα στο αυτοκίνητό της, ενώ οδηγούσε σε έρημους δρόμους στο κέντρο της Τάμπα. Καθώς τα επίπεδα άγχους αυξάνονταν, το ίδιο συνέβαινε και με την ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωνε.

Πριν από την πανδημία, η Καρμπόνι έπινε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το δείπνο της. «Αρχισα να πίνω ένα ποτήρι μόλις έφθανα σπίτι, ένα στο δείπνο και δύο με τρία βλέποντας τηλεόραση. Στο τέλος της βραδιάς, είχα πιει ένα μπουκάλι», λέει. Η περίπτωση της Καρμπόνι δεν είναι μοναδική. Ο φόβος, η απογοήτευση και η κοινωνική απομόνωση του τελευταίου έτους έχουν αυξήσει το άγχος, κάνοντας κάποιους να καταφύγουν στο ποτό.

Γυναίκες και γονείς μικρών παιδιών μοιάζουν να έχουν χτυπηθεί πιο σκληρά. Ερευνα της Αμερικανικής Ενωσης Ψυχολόγων έδειξε ότι το 25% των ενηλίκων Αμερικανών αύξησε την κατανάλωση οινοπνευματωδών. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι γυναίκες ενίσχυσαν κατά 41% τις ημέρες «βαριάς κατανάλωσης» αλκοόλ, που ορίζεται στα τέσσερα ή παραπάνω ποτά σε διάστημα δύο ωρών. «Οι γυναίκες έχουν αποχωρήσει από την αγορά εργασίας σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι οι άνδρες, ενώ εκείνες έχουν επωμισθεί δυσανάλογα μεγάλο μέρος των οικιακών εργασιών, της ανατροφής των παιδιών και της εκπαίδευσής τους. Είναι επομένως λογικό να αυξήσουν και την κατανάλωση αλκοόλ», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Μάικλ Πόλαρντ, κοινωνιολόγος στο ινστιτούτο Rand Corporation.

Την ίδια ώρα, οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας προκάλεσαν σημαντική αύξηση του μέσου βάρους των πολιτών και διατάραξαν τον ύπνο τους. Νοσοκομεία σε όλες τις ΗΠΑ αναφέρουν αύξηση των εισαγωγών για ηπατίτιδα, κίρρωση, ηπατικές βλάβες και άλλες ασθένειες, που σχετίζονται με το οινόπνευμα. Το κέντρο απεξάρτησης Driftwood στο Τέξας δέχθηκε τέτοιο αριθμό αιτήσεων εισαγωγής τον περασμένο χρόνο, που η λίστα αναμονής του ξεπερνά τους δύο μήνες. Στην Τάμπα, η Καρμπόνι άρχισε να χρησιμοποιεί εφαρμογή με όνομα «Cutback Coach» (προπονητής περιορισμού), η οποία βοηθά τους χρήστες να παρακολουθούν πόσο αλκοόλ καταναλώνουν, θέτοντας στόχους και υπενθυμίσεις για τη μείωση των ποσοτήτων πρόσληψης.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, η Καρμπόνι σχεδιάζει πόσο οινόπνευμα θα πιει όλη την εβδομάδα, με το πρόγραμμα να την ενημερώνει καθημερινά για την πρόοδό της, αλλά και για το πόσες θερμίδες απέφυγε και πόσα χρήματα εξοικονόμησε. Η εφαρμογή της επέτρεψε να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ στο ήμισυ, ενώ τηρεί ευλαβικά δύο «στεγνές» ημέρες την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν πίνει καθόλου.

Η μείωση της κατανάλωσης οινοπνεύματος μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς τη βοήθεια εφαρμογών, με τον ορισμό στόχων, την επικοινωνία με τους οικείους που θα βοηθήσουν στην τήρηση των στόχων αυτών και την αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας μας, εφόσον αυτή έχει ταυτισθεί με το ποτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση