GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΕΟ ΣΟΚ από τον Μητσοτάκη: «ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ στον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών...»

Στον εμβολιασμό των παιδιών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, «θα συζητηθεί ...


Στον εμβολιασμό των παιδιών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, «θα συζητηθεί για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω»...

«Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό», πρόσθεσε, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, που ενδεχομένως να χρειασθούν 9 με 12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, είναι διαθέσιμες, ενώ η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων για το 2022 και το 2023.

«Σύντομα θα φτάσουμε στην Ελλάδα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας», είπε. Αναφορικά με τον ρυθμό εμβολιασμών στην Ελλάδα, εξέφρασε την ικανοποίησή του και επεσήμανε πως «είναι θετικό που περισσότερα του ενός εμβόλιου εγκρίνονται».

Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποίηση από την αποδοχή της πρότασής του για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid και εξέφρασε την προσδοκία να τεθεί αυτό σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν με ενιαίους κανόνες.

Ως προς την κατάσταση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στην Ε.Ε. υπάρχει γενική ικανοποίηση ότι πάει καλύτερα. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση.

«Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Πάντα υπάρχει ανησυχία για τις μεταλλάξεις που γνωρίζουμε ή αυτές που μπορεί να προκύψουν», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι οι επιστήμονες αναφέρουν για τις υφιστάμενες μεταλλάξεις ότι καλύπτονται από τα εμβόλια.

Ειδικά για το πιστοποιητικό covid είπε ότι είναι σημαντικό για τις χώρες του νότου αλλά και για τις βόρειες χώρες καθώς ανέφερε ότι όλοι θέλουν να διευκολυνθούν να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε ταξίδια μέρος των αποταμιεύσεων τους.

Επιπρόσθετα είπε ότι στην ΕΕ “έχουμε δεσμευτεί μέχρι τέλος του έτους να δωρίσουμε ως Ευρώπη πάνω από 100 εκατ. εμβόλια σε τρίτες χώρες, να είμαστε πρωταγωνιστές στην παγκόσμια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την πανδημία”. Επ’αυτού επισήμανε ότι η Ευρώπη ουδέποτε περιόρισε τις εξαγωγές εμβολίων.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά από σχετική ερώτηση τόνισε ότι το πιστοποιητικό covid είναι εργαλείο διευκόλυνσης ταξιδιών ώστε να αποφύγουμε πρόσθετους περιορισμούς. “Είναι βάση δεδομένων”, συνέχισε προσθέτοντας πως “ήδη, σήμερα τους βασικούς κανόνες για το πώς υποδεχόμαστε ξένους επισκέπτες τους έχουμε δρομολογήσει” και πως “το πιστοποιητικό κάνει πιο απλή τη δουλειά σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων”.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να έχει τη δική της εθνική πολιτική και να επιβάλλει άλλους ενδεχομένως κανόνες συμπεριφοράς ή προσβασιμότητας είτε για τους πολίτες της, είτε για επισκέπτες. Το βέβαιο είναι, ξεκαθάρισε, ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός και να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους πολίτες μιας χώρας και άλλοι για τους επισκέπτες.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι στην Ελλάδα οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τη διαδικασία του εμβολιασμού η οποία συνδυάζει το ψηφιακό αποτύπωμα με το ανθρώπινο χαμόγελο. “Έχει την καθολική αποδοχή των πολιτών και αυτό κάτι λέει για τις δυνατότητες του κράτους”, ανέφερε σημειώνοντας πως αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών. “Πολλά περισσότερα μπορούν να λειτουργήσουν όπως η επιχείρηση ‘Ελευθερία’”, συμπλήρωσε.

Επανερχόμενος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι επέμεινε στην αρχή της αμοιβαιότητας δηλαδή αν η Ελλάδα ζητάει από κάποιον να έρθει με τεστ αντιγόνου, αντίστοιχο να είναι και το αίτημα της χώρας προέλευσης. “Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί και όσο η επιδημιολογική εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται και θα βελτιώνεται παντού λόγω των εμβολιασμών, δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε τέτοια ζητήματα”, πρόσθεσε.

Είπε επιπλέον ότι μειώνονται οι νοσηλείες, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις αλλά δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και είναι τραγωδία να καταλήγουν άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και δεν το έχουν κάνει.

“Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο και όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή”, συμπλήρωσε ενώ διευκρίνισε πως το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πανδημίας δεν σημαίνει ότι κάποιος ευπαθής δεν εξακολουθεί να κινδυνεύει αν δεν εμβολιαστεί. “Αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος είναι απείρως πιο επικίνδυνο από τις απειροελάχιστες παρενέργειες των εμβολίων. Δεν αντιμετωπίζω καθόλου υποτιμητικά ή κουνώντας το δάκτυλο συμπολίτες μας που ακόμα σκέπτονται να εμβολιαστούν. Ζητώ να κάνουν την πρόσθετη προσπάθεια να το ξεπεράσουν και να δουν πόσο σημαντικό είναι να πάρουν αυτή την απόφαση”, επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση