GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ! ΕΓΙΝΑΝ στάχτη πάνω από 71.000 στρέμματα...

Πάνω από 71.000 καμένα στρέμματα γης, μεταξύ τους και μεγάλες εκτάσεις παρθένου δάσους σε Κορινθία και Δυτική Αττική, είναι ο μέχρι στιγμής ...


Πάνω από 71.000 καμένα στρέμματα γης, μεταξύ τους και μεγάλες εκτάσεις παρθένου δάσους σε Κορινθία και Δυτική Αττική, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας και για τέσσερις ημέρες κρατά σε συναγερμό την Πυροσβεστική. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, το πρωί του Σαββάτου υπήρχαν ακόμη διάσπαρτες εστίες, ενώ, όπως τόνισε «είναι πλέον θέμα χρόνου να δοθεί και επίσημα σε ύφεση η φωτιά».

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, οι νεότερες δορυφορικές εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στην Ανατολική Κορινθία και στη Δυτική Αττική δείχνουν ότι περίπου 71.285 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε διάστημα λιγότερο των τριών ημερών.




Τα νεότερα στοιχεία των καμένων εκτάσεων προέκυψαν από ανάλυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών (EMS).

Οι υψηλής ανάλυσης εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Pleiades-1B το πρωί του Σαββάτου δείχνουν ότι κάηκαν κατά προσέγγιση 41.400 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 12.370 στρέμματα καλλιεργειών και 11.870 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων.



Εκτιμάται ακόμη ότι 279 άνθρωποι επηρεάστηκαν άμεσα από την πυρκαγιά, καθώς και 373 κατοικίες.



Η πυρκαγιά, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, είχε αποκτήσει για αρκετές ώρες ακραία συμπεριφορά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και της πλούσιας καύσιμης ύλης μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας.

Το αποτύπωμα της καταστροφής καταγράφει παράλληλα και βίντεο της ομάδας Up Stories, που παραθέτει πλάνα από drones από περιοχές του Σχίνου και του Αλεποχωρίου, πριν και μετά την πυρκαγιά.


Τα μέτρα στήριξης
Όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή, η κυβέρνηση θέτει άμεσα σε εφαρμογή τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων,
αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,
αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων,
απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ,
ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, προχωράει, άμεσα, στην οικονομική ενίσχυση, μετά την καταγραφή που θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.

Τα χρήματα αφορούν στην καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων, ύψους 600 ευρώ, καθώς και για την αντικατάσταση οικοσκευής, ύψους έως 6.000 ευρώ. Επιπλέον, όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση