GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ! Το BBC έκανε τον Χάρη Θεοχάρη να χάσει τη μιλιά του...

Συνέντευξη στο BBC και στην εκπομπή HardTalk – γνωστή για τις «δύσκολες» ερωτήσεις του παρουσιαστή Στίβεν Σακούρ στους καλεσμένους του – έδω...


Συνέντευξη στο BBC και στην εκπομπή HardTalk – γνωστή για τις «δύσκολες» ερωτήσεις του παρουσιαστή Στίβεν Σακούρ στους καλεσμένους του – έδωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Λονδίνο. 

Ο παρουσιαστής, δίνοντας μαθήματα σωστής δημοσιογραφίας,  κατάφερε να στριμώξει τον Έλληνα υπουργό και πολλές φορές να έρθει σε αμηχανία με τις πιεστικές ερωτήσεις για την αργή πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αλλά και την επιλογή της Βρετανίας να μην την συμπεριλάβει στη λίστα με τις «πράσινες» χώρες.

«Η Ελλάδα έχει ακόμα σοβαρό πρόβλημα με την Covid-19», ακούγεται να λέει ο Βρετανός δημοσιογράφος, ο οποίος αναρωτιέται εάν είναι πρόωρο, να ενθαρρύνονται εκατομμύρια επισκέπτες να επιστρέψουν στις ελληνικές παραλίες και αρχαιότητες δεδομένου ότι ναι μεν υπάρχει μείωση κρουσμάτων, ωστόσο τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται μεγάλη πίεση και η Ελλάδα έχει μία από τη χαμηλότερη αναλογία εμβολιασμών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

«Δεν θα το χαρακτήριζα σοβαρό, θα έλεγα ότι είναι τόσο σοβαρό όσο σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο τα νούμερα βελτιώνονται μέρα με τη μέρα και νομίζω ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη με ένα πλήρες, ώριμο και επαγγελματικό σύστημα να επιτρέψει σε κόσμο να έρθει το καλοκαίρι», απαντά ο υπουργός Τουρισμού.

Για τον ρυθμό εμβολιασμών στη χώρα
Όπως είπε, «η Ελλάδα εμβολιάζει τους πολίτες με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης, όλοι στον κόσμο θα το δουν και θα αναρωτηθούν».

«Δεν είμαστε στους ουραγούς των εμβολιασμών», είπε ο υπουργός Τουρισμού. «Είστε στις 5 χειρότερες χώρες», του απάντησε ο δημοσιογράφος. «Όχι δεν είμαστε», επέμεινε ο κ. Θεοχάρης.

«Φοβάμαι πως αυτό λένε τα νούμερα», συνεχίζει ο παρουσιαστής με τον Χ. Θεοχάρη να έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση, ισχυριζόμενος: «Το σύστημά μας είναι ολοκληρωμένο σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, κρατάμε όλες τις δεύτερες δόσεις και τα δεύτερα ραντεβού για όλους κι έτσι δεν προχωράμε πιο γρήγορα από τα εμβόλια που διαθέτουμε. Με το που έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια τα χρησιμοποιούμε κατευθείαν, εμβολιάζουμε 1,1% του πληθυσμού καθημερινά κι αυτό είναι ένα από τα καλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή».

Για τον εμβολιασμό στα νησιά
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά και στο σχέδιο της κυβέρνησης για καθολικό εμβολιασμό στα νησιά, σημειώνοντας «ότι είχε δοθεί η υπόσχεση για καθολικό εμβολιασμό έως το τέλος Απριλίου. Βρισκόμαστε στον Μάιο και δεν είστε καν κοντά στον στόχο».

«Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε ότι όλα τα νησιά θα είναι πλήρως εμβολιασμένα έως το τέλος Απριλίου είχαμε υποσχεθεί ότι οι κάτοικοι σε μια πρώτη ομάδα νησιών θα εμβολιάζονταν και πράγματι έγινε», απαντά ο Έλληνας υπουργός.

Για το «πρόωρο» άνοιγμα του τουρισμού και την «πράσινη» λίστα
Ο Στίβεν Σακούρ άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για το αν η 15η Μαΐου ήταν η κατάλληλη ημερομηνία για το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς δεν είναι ούτε στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία, πρότεινε τον διαχωρισμό των ελληνικών περιοχών, ώστε τα νησιά που είναι σε καλύτερη θέση σχετικά με τους εμβολιασμούς, να μπουν στην «πράσινη» λίστα.

Ομως ο παρουσιαστής επέμενε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό, καθώς οι Βρετανοί που θα επιλέξουν να πάνε στην Ελλάδα τώρα, θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν.

«Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;», ρωτάει ο δημοσιογράφος. «Όχι» απαντά ο υπουργός, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και τη δημόσια υγεία. Τότε ο Σακούρ επισημαίνει πως κατά τη γνώμη του δεν μπορεί να υπάρξει ισορροπία, όταν η οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό.

Κληθείς να σχολιάσει ότι, σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις της ελληνικής κοινής γνώμης, ο τουρισμός το περασμένο θέρος προκάλεσε το 2ο κύμα της πανδημίας, ο κ. Θεοχάρης απάντησε ότι το «περασμένο καλοκαίρι δεν είχαμε 2ο κύμα, το είχαμε μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης το χειμώνα, δεν είχε σχέση ο τουρισμός με το 2ο κύμα της πανδημίας».

Ο δημοσιογράφος του επισήμανε πως «ο κόσμος διαβάζει τα νέα από την Ελλάδα και από όσα διαβάζει (σημ: ανέφερε το lockdown στην Κάλυμνο) θα νομίζει πως δεν είναι καλή ιδέα το ταξίδι στην Ελλάδα».

Ο δημοσιογράφος επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι στην «Πράσινη Λίστα» της Βρετανίας, άρα οι Βρετανοί τουρίστες θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα, εάν επισκεφθούν την χώρα.

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι «πιστεύουμε ότι η Βρετανία έχει άλλη προσέγγιση», σημειώνοντας ότι «είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε, τα νησιά της Ελλάδας είναι ασφαλή», «είμαστε εδώ για να δώσουμε όλα τα στοιχεία, ώστε να υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα και να λάβει η βρετανική κυβέρνηση τις αποφάσεις της».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που έχει δεχθεί η Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο προσφυγικό, ο κ. Θεοχάρης αρνήθηκε ότι γίνονται pushbacks, συμπληρώνοντας ότι ερευνώνται όλες οι υποθέσεις για τις οποίες έχουν υπάρχει καταγγελίες.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση