GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! Η Τουρκία στηρίζει τον Λουκασένκο...

Με έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα η τουρκική διπλωματία τα τελευταία 24ωρα παρενέβη ενεργά στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ έτσι ώστε η αντίδρα...


Με έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα η τουρκική διπλωματία τα τελευταία 24ωρα παρενέβη ενεργά στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ έτσι ώστε η αντίδραση της Συμμαχίας στην κρατική αεροπειρατεία που επιχείρησε το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία να είναι ήπια.  

Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλείται δύο διπλωματικές πήγες οι οποίες έχουν πολύ καλή γνώση της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το ΝΑΤO εξέδωσε μία ανακοίνωση δύο παραγράφων καταδικάζοντας το περιστατικό. Προκάλεσε πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι σε αυτήν την σχεδόν λακωνική δήλωση της Συμμαχίας δεν συμπεριελήφθη καμία τιμωρητική κίνηση κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τις βαλτικές χώρες αλλά και την Πολωνία. Επιπλέον η δήλωση του ΝΑΤΟ της Τετάρτης ήταν επιεικέστερη, είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς, από προγενέστερη τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τότε είχε κάνει λόγο για κρατική αεροπειρατεία και εξωφρενικό περιστατικό, όροι οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στην τελική επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα επέμεινε να μην συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο αναφορές για περισσότερες κυρώσεις της Δύσης στη Λευκορωσία και να μείνουν επίσης εκτός τα αιτήματα για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, αλλά και η ρητορική για αναστολή της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Μινσκ, σύμφωνα με τους διπλωμάτες που επικαλείται το πρακτορείο στο δημοσίευμά του.



Υπαρκτό χαρακτηρίζεται το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επιχειρεί να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα, που είναι ο κοντινότερος σύμμαχος του Μινσκς, αλλά και να διατηρήσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Λευκορωσία μέσω της Turkish Airlines, η οποία πραγματοποιεί πτήσεις προς το Μινσκ σε καθημερινή βάση.

Ένα άλλο πιθανό ενδεχόμενο είναι η επιθυμία της Τουρκίας να υποδεχθεί Ρώσους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι μετά την πανδημία COVID-19. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προχωρήσει σε σχετικό σχόλιο μέχρι στιγμής.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η δήλωση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για τη Λευκορωσία συμφωνήθηκε και από τους 30 συμμάχους με συναίνεση. «Δεν εξετάζουμε τις λεπτομέρειες των συζητήσεων, οι οποίες είναι εμπιστευτικές», είπε.


Ένας από τους διπλωμάτες είπε ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κέρδισε τη συναίνεση όλων των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για το τελικό κείμενο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Συμμαχίας, για να αποφευχθεί περαιτέρω δημόσια διάσταση απόψεων.

Η επιμονή της Άγκυρας για ένα ηπιότερο τελικό κείμενο, σύμφωνα με το Reuters, έφερε εκνευρισμό σε αρκετούς συμμάχους, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, που ασκούσαν πιέσεις για σκληρότερη γλώσσα.

Μια πηγή δηλώνει στο πρακτορείο ότι η κίνηση της Τουρκίας εστίαζε κυρίως στη χρήση διαφορετικής ρητορικής σε σύγκριση με την τοποθέτηση της Ε.Ε., η οποία προέβλεπε και προτάσεις για κυρώσεις κατά του Μινσκ.

«Αρκετοί σύμμαχοι ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με την Τουρκία. Ήταν σημαντικό για το ΝΑΤΟ να αντιδράσει και δεν είναι σαφές γιατί η Άγκυρα επιθυμούσε να υπερασπιστεί τον Λουκασένκο», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης που ήταν παρών στη συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση