GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑ ΤΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ! Συνεχίζει τις επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας ο Νετανιάχου...

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγη ώρα μετά την...


Αποφασισμένος να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου, σημειώνεται ότι ο Νετανιάχου «εκτιμά βαθιά την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου», αλλά επισήμανε ότι το Ισραήλ προχωρά «για να επαναφέρει την ηρεμία και την ασφάλεια στους πολίτες της χώρας».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θέτει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των επιχειρήσεων στη Γάζα, την ώρα που πραγματοποίησε νέες αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα. Από την πλευρά της, η Χαμάς εξαπέλυσε νέο μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες.

Ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά για κατάπαυση πυρός, στο πλαίσιο ενημέρωσης ξένων πρέσβεων στο Ισραήλ, αναφέροντας ότι η χώρα του «έχει εμπλακεί προκειμένου να αποτρέψει μελλοντικές συγκρούσεις με τη Χαμάς».

Την ίδια ώρα πάντως, αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας γνωστοποίησε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κατ’ αρχήν κατάπαυση του πυρός, μετά από παρέμβαση των διαμεσολαβητών, αλλά οι λεπτομέρειες συζητούνταν μυστικά για την αποτροπή κατάρρευσης της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε προτροπή προς τον Νετανιάχου, ζητώντας σημαντική αποκλιμάκωση από σήμερα κιόλας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ είχαν την τέταρτη τηλεφωνική τους συνομιλία από την έναρξη της κρίσης στη Γάζα.

«Οι δύο ηγέτες είχαν μια λεπτομερή συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στην υποβάθμιση των δυνατοτήτων της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων και τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες των περιφερειακών κυβερνήσεων και των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβίβασε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου την προσδοκία του για σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα, στο δρόμο για την εκεχειρία», υπογραμμίζει η Ουάσιγκτον.



Ρουκέτες από τον Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός έπληξε εκ νέου σήμερα με πυρά πυροβολικού «στόχους» στον νότιο Λίβανο, ως αντίποινα για την εκτόξευση τεσσάρων ρουκετών από το λιβανέζικο έδαφος προς το Ισραήλ.

Οι ρίψεις ρουκετών από τον Λίβανο, που βρίσκεται τεχνικά σε κατάσταση πολέμου με το Ισραήλ, τον γείτονά του, είναι οι τρίτες σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, μεσούσης της σύρραξης μεταξύ Ισραηλινών και των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα.

«Τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος (…). Ως αντίποινα, το πυροβολικό μας έβαλε κατά στόχων στο λιβανέζικο έδαφος», ανέφερε ο στρατός σε ένα σύντομο μήνυμα προς τον Τύπο.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, Αβισάι Αντράεε, διαβεβαίωσε ότι εκ των τεσσάρων ρουκετών, μία αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα, μια άλλη κατέληξε σε άδειο χωράφι ενώ οι δύο τελευταίες έπεσαν στη θάλασσα.

Στη Βηρυτό, λιβανέζικη στρατιωτική πηγή είπε ότι τέσσερις ρουκέτες ερρίφθησαν από μια ζώνη κοντά στο χωριό Σεντικίν, στην Τύρο, με κατεύθυνση το Ισραήλ. Την ευθύνη για την εκτόξευση των ρουκετών δεν έχει αναλάβει προς το παρόν καμία οργάνωση.



Εκεχειρία
Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο «εκεχειρίας», δήλωσε νωρίτερα ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το εβραϊκό κράτος είναι έτοιμο για μια παράταση της επιχείρησης που ξεκίνησε πριν 10 ημέρες εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

«Εξετάζουμε το ζήτημα της πλέον κατάλληλης στιγμής για την κήρυξη εκεχειρίας», όμως «προετοιμαζόμαστε για πολλές ημέρες» στρατιωτικών επιχειρήσεων, σχολίασε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ εξετάζει αν η επιχείρησή του έχει «πετύχει τους στόχους της».

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική προεδρία ζήτησε χθες την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα στηρίξουν ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική διπλωματική αποστολή στον ΟΗΕ, αντιδρώντας στο γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός.

«Ήμασταν σαφείς και συνεπείς ότι επικεντρωνόμαστε σε συνεχείς εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας και ότι δεν θα υποστηρίξουμε ενέργειες που πιστεύουμε ότι υπονομεύουν τις προσπάθειες για μια αποκλιμάκωση», είπε εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση