GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΤΡΩΝΕ» την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης που «στρίμωξε» τον Τσαβούσογλου...

Ηταν δεδομένο πως οι προ ημερών δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς με τις οποίες καλούσε την Τουρκία να...



Ηταν δεδομένο πως οι προ ημερών δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς με τις οποίες καλούσε την Τουρκία να αποσύρει τους στρατιώτες και τους μισθοφόρους της από τη Λιβύη, θα προκαλούσε αντιδράσεις. 

Είχε φανεί τόσο από την έκπληξη του παριστάμενου στη συνέντευξη Τύπου Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και από την προσπάθεια της Άγκυρα να πείσει τους Λίβυους, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη, πως «άλλοι είναι οι μισθοφόροι των τρίτων χωρών και άλλο οι δικοί της», επικαλούμενη το μνημόνιο που υπέγραψε ο πρωθυπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ Αλ Σάρατζ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το θέμα είναι βέβαια ότι η υπουργός Εξωτερικών αποτελεί… persona non grata για πολλούς εντός της λιβυκής κυβέρνησης, οι οποίοι ζητούν το κεφάλι της επί πίνακι.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το middleeastmonitor, ο Μοχάμεντ Χαμούντα, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Υπουργών της μεταβατικής κυβέρνησης, δήλωσε χθες ότι το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας ως κυβερνητική απόφαση περί παραπομπής της υπουργού Εξωτερικών για έρευνα, «είναι λανθασμένο».

Ο Χαμούντα υποστήριξε σε δήλωσή του ότι «η απόφαση αρ. 67 που κυκλοφορεί και ορίζει τη σύσταση υπουργικής επιτροπής έρευνας, είναι ψευδής και σας προσκαλούμε να επαληθεύετε πάντα τις κυβερνητικές αποφάσεις μέσω της επίσημης εφημερίδας».

Το κείμενο της απόφασης – που πιθανότατα διέρρευσε αλλά διαψεύστηκε κατόπιν αντιδράσεων – ανέφερε ότι το Τμήμα Νομικών Θεμάτων της λιβυκής προεδρίας παρέπεμψε τη Mανγκούς για έρευνα επειδή «σε δηλώσεις της εισήλθε σε θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της, χωρίς προηγουμένως να πάρει την σχετική έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών».

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μία εβδομάδα μετά την έκκλησή της μπροστά στον Τσαβούσογλου, να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη. Κατά τις κοινές τους δηλώσεις η αξιωματούχος ανέφερε: «Υπογραμμίζουμε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στον τερματισμό του πολέμου και για τη διατήρηση της εκεχειρίας. Καλούμε την Τουρκία να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των συμπερασμάτων της συνόδου του Βερολίνου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να τερματιστεί η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση