GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ LOCKDOWN! ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ της Ισαμπέλ Δίαθ Αγιούσο στην Μαδρίτη...

Ως νέο μεγάλο αστέρι της ισπανικής κεντροδεξιάς ανατέλλει πλέον η Ισαμπέλ Δίαθ Αγιούσο, η επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτ...


Ως νέο μεγάλο αστέρι της ισπανικής κεντροδεξιάς ανατέλλει πλέον η Ισαμπέλ Δίαθ Αγιούσο, η επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης που κέρδισε πανηγυρική επανεκλογή την Τρίτη στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ισπανική πρωτεύουσα. 

Με τη σημαία της αντίθεσης στα αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας, και το σύνθημα «ελευθερία», η κα Αγιούσο αρνήθηκε να επιβάλει απαγόρευση λειτουργίας σε μπαρ και εστιατόρια κατά τη διάρκεια του εθνικού λόκνταουν στην Ισπανία, την ώρα που η περιφέρεια της πρωτεύουσας έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων στη χώρα, αλλά και τον υψηλότερο αριθμό ασθενών στις εντατικές των νοσοκομείων.

«Η Μαδρίτη είναι ελευθερία και δεν μπορούν να καταλάβουν τον δικό μας τρόπο ζωής», είπε το βράδυ της Τρίτης στην πανηγυρική της ομιλία η απόφοιτος σχολής δημοσιογραφίας και πολιτικών επιστημών, προσθέτοντας: «Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ο (πρωθυπουργός Πέδρο) Σάντσεθ και οι συνεργάτες του δεν μπαίνουν στη Μαδρίτη».

Η 42χρονη πολιτικός έκλεισε ήδη 10 χρόνια στο περιφερειακό συμβούλιο της Μαδρίτης, αλλά από το 2019 είναι επικεφαλής του. Η παραδοσιακά συντηρητική ισπανική πρωτεύουσα έχει ήδη κλείσει 26 συναπτά έτη υπό τον έλεγχο του κεντροδεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης Partido Popular.

Το Λαϊκό Κόμμα χαιρέτησε διά του προέδρου του, Πάμπλο Κασάδο, τη νίκη της κας Αγιούσο στις έκτακτες εκλογές, αν και ο ίδιος γνωρίζει ότι αποκτά πλέον έναν μεγάλο εσωκομματικό αντίπαλο σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να ανατρέψει την κυβέρνηση Σάντσεθ της κεντροαριστεράς.

Η κα Αγιούσο δεν κρύβει τις βλέψεις της για την κεντρική πολιτική σκηνή, δηλώνοντας ξεκάθαρα την Τρίτη το βράδυ ότι «οι μέρες της διακυβέρνησης Σάντσεθ είναι πια μετρημένες».

Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης κάλεσε η ίδια τις πρόωρες εκλογές στην πόλη λόγω της κατάρρευσης του συνασπισμού του κόμματός της με το μετριοπαθές κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos), τις ψήφους του οποίου ουσιαστικά απορρόφησε εξ ολοκλήρου, καθώς οι Ciudadanos έμειναν εκτός του περιφερειακού συμβουλίου την ώρα που το Λαϊκό Κόμμα υπερδιπλασίασε τις έδρες του, από 30 σε 65.

Ωστόσο η δυναμική πολιτικός θα πρέπει τώρα να επιδιώξει τη συνεργασία ή έστω την αποδοχή του ακροδεξιού σχηματισμού Vox που κατέλαβε 13 έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο. Ο πρόεδρος του κόμματος αυτού, που θεωρείται ότι περιλαμβάνει νοσταλγούς του δικτάτορα Φράνκο, και η επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην περιφέρεια της Μαδρίτης έστειλαν θερμά συγχαρητήρια στην κα Αγιούσο, προφανώς προσβλέποντας σε συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση