GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΚΠΛΗΞΗ! Πιο ακριβές το τεστ του σκύλου από το rapid test...

Μετά τα μοριακά τεστ, τα rapid test και τα self test, στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού ρίχνονται και τα «τετράποδα» τεστ. Επιστήμο...



Μετά τα μοριακά τεστ, τα rapid test και τα self test, στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού ρίχνονται και τα «τετράποδα» τεστ. Επιστήμονες και εκπαιδευτές σκύλων από τις ΗΠΑ έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαπιστώνουν ότι τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού ακόμα και σε ασθενείς που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, χρησιμοποιώντας την όσφρησή τους.


Με περισσότερους από 300 εκατ. υποδοχείς οσμών (την ώρα που ο άνθρωπος έχει περίπου 5 εκατομμύρια), τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν ενώσεις που εκκρίνει το ανθρώπινο σώμα καθώς αντιδρά στον κορωνοϊό, είτε στον ιδρώτα ή στο σάλιο.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τα σκυλιά εκπαιδεύονται εδώ και χρόνια για να εντοπίζουν ναρκωτικά ή εκρηκτικά, αλλά και ασθένειες όπως ο καρκίνος, η ελονοσία και ο διαβήτης.

Και ενώ η ικανότητα των σκυλιών να εντοπίζουν τον κορωνοϊό έχει διαπιστωθεί, οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει ακόμα εάν τα ζώα αυτά μπορούν να διαχωρίσουν έναν άνθρωπο που έχει μολυνθεί από κορωνοϊό έναντι εκείνου που έχει εμβολιαστεί κατά του ιού.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συντονίζει έρευνες επί του θέματος, έχει εκτιμήσει ότι τα σκυλιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά προς τα παραδοσιακά διαγνωστικά εργαλεία. Γιατί σε αντίθεση με τα ιατρικά τεστ, που απαιτούν την επαφή με πιθανώς μολυσμένα άτομα αλλά και αναμονή τουλάχιστον 15 λεπτών για το αποτέλεσμα, οι σκύλοι μπορούν να ελέγξουν μεγάλους αριθμούς ανθρώπων σε πραγματικό χρόνο και με μικρό κόστος. Ένας σκύλος μπορεί να ελέγξει 250-300 άτομα την ημέρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Επιστήμονες στη Γαλλία έχουν υπολογίσει ότι οι έλεγχοι αυτοί κοστίζουν τελικά μόλις 1,2 ευρώ ανά άτομο, έναντι των 75 ευρώ που είναι το κόστος ενός μοριακού τεστ στη χώρα.



Τα σκυλιά που μυρίζουν τον κορωνοϊό μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε χώρες με πολλά κρούσματα και περιορισμένη πρόσβαση σε παραδοσιακά τεστ καθώς και σε μέρη όπου αίρονται τα περιοριστικά μέτρα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εκπαιδεύσει 39 σκυλιά που χρησιμοποιούνται για να ελέγχουν τον κόσμο σε εμπορικά κέντρα, δημόσιες εκδηλώσεις και πολυσύχναστα μέρη.

Στη Γαλλία, περίπου 1.000 σκυλιά εργάζονται για διάφορες υπηρεσίες του κράτους και θα μπορούσαν γρήγορα να εκπαιδευτούν για να μυρίζουν τον κορωνοϊό σε αεροδρόμια, συναυλίες, γήπεδα κτλ.

Οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά η διαδικασία είναι γρηγορότερη για τα ζώα που έχουν ήδη κάποια εκπαίδευση, είτε ιατρική ή στον εντοπισμό εκρηκτικών.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν τα κρούσματα με ευαισθησία 82% έως 99% και ειδικότητα 84% έως 98%. Η ευαισθησία μετρά την ικανότητα να εντοπίζουν σωστά τη μόλυνση και η ειδικότητα δείχνει κατά πόσο αποφεύγουν να δίνουν ψευδή θετικά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα των ερευνών ουσιαστικά δείχνουν ότι τα σκυλιά είναι πιο ακριβή στον εντοπισμό του κορωνοϊού από τα rapid test, που έχουν μέση αποτελεσματικότητα 72% στους συμπτωματικούς και 58% στους ασυμπτωματικούς.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση