GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! 470 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ζητά η Ναμίμπια ως "αποζημιώσεις" από την Γερμανία. Η Ελλάδα τι κάνει;

"Αναγνώριση των αποικιακών εγκλημάτων" είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Spiegel που αποκαλύπτει τα εξής και τα οποία ενδιαφέρουν άμεσ...


"Αναγνώριση των αποικιακών εγκλημάτων" είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Spiegel που αποκαλύπτει τα εξής και τα οποία ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα μας λόγω των πολεμικών αποζημιώσεων που εκκρεμούν από την Γερμανία...

Αναλυτικά το δημοσίευμα σε μετάφραση: 
Οι αρχηγοί των φυλών της Ναμίμπια απαιτούν αποζημιώσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ
Η Γερμανία θέλει να αναγνωρίσει τα αποικιοκρατικά εγκλήματα κατά των Herero και των Nama ως γενοκτονία και να διαθέσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για έργα. Ορισμένες ενώσεις θυμάτων επικρίνουν αυτό - και απαιτούν σημαντικά περισσότερα χρήματα.

1,1 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της σημερινής Ναμίμπια - αυτό είναι το ποσό που υποσχέθηκε πρόσφατα ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ως "χειρονομία αναγνώρισης" για τα αποικιοκρατικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των εθνοτικών ομάδων Herero και Nama. Ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα ζητήσει επίσημα συγχώρεση σε τελετή στο κοινοβούλιο της Ναμίμπια.

Για ορισμένους εκπροσώπους των πληγέντων, αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Bild", ο Manasse Zeraeua της Παραδοσιακής Αρχής Zaraeua (ZTA) απαιτεί αποζημίωση οκτώ τρισεκατομμυρίων δολαρίων Ναμίμπια από τη Γερμανία αμέσως μετά τη συμφωνία. Αυτό θα ισοδυναμούσε με περισσότερα από 470 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά συνέπεια, τα χρήματα θα εισρεύσουν σε 40 χρόνια.

Η πλατφόρμα "Namibian Sun" δημοσίευσε επίσης ένα αντίστοιχο απόσπασμα του Zeraeua στο Twitter. Ωστόσο, σε ένα συνημμένο βίντεο από συνέντευξη Τύπου, η δήλωση δεν γίνεται σαφώς κατανοητή.

Οι αντιπροσωπείες της Ναμίμπια και της Γερμανίας κατέληξαν σε συμφωνία για μια πολιτική δήλωση την Παρασκευή μετά από σχεδόν έξι χρόνια διαπραγματεύσεων. Και οι δύο κυβερνήσεις είχαν ήδη συμφωνήσει σε αυτό, αν και είχαν προηγηθεί επικρίσεις γι' αυτό.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο "The Namibian", τα οκτώ τρισεκατομμύρια δολάρια Ναμίμπιαν που ζητούνται είναι ήδη το μισό του ποσού που υπολογίζουν οι ενδιαφερόμενες ενώσεις.

Εκτός από τους Zaraeua, πίσω από το αίτημα βρίσκονται επίσης οι Maharero, Kambazembi και Gam chiefs. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο, το ποσό δικαιολογείται επίσης από τη σύγκριση με τα ποσά αποζημίωσης που η Γερμανία φέρεται να κατέβαλε στους Εβραίους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αρχηγοί μιλούν για "προσβολή της ύπαρξής μας

Οι αρχηγοί χαρακτήρισαν τη Δευτέρα τη συμφωνία με τη Γερμανία "σοκαριστική αποκάλυψη", "απαράδεκτη" και "προσβολή της ύπαρξής μας", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων dpa. Είπαν ότι το "προσβλητικό ποσό" των 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ θα απορριφθεί.

Ενώ οι εκπρόσωποι χαιρέτισαν την αναγνώριση της γενοκτονίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την παραδοχή της ενοχής της για τις θηριωδίες που συνέβησαν πριν από εκατό και πλέον χρόνια και το προγραμματισμένο αίτημά της για συγχώρεση, δήλωσαν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των αποζημιώσεων. Ωστόσο, το θέμα των αποζημιώσεων πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί, είπαν.

Ο υπουργός Υγείας ζητά προφανώς τη διακοπή των συνομιλιών
Η εφημερίδα Namibian Sun ανέφερε επίσης ότι η υπουργός Υγείας της Ναμίμπια Esther Muinjangue δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ναμίμπια θα πρέπει να διακόψει τις συνομιλίες με τη Γερμανία.

Η Γερμανική Αυτοκρατορία ήταν η αποικιοκρατική δύναμη στη σημερινή Ναμίμπια από το 1884 έως το 1915 και κατέστειλε βάναυσα τις εξεγέρσεις. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, περίπου 65.000 από τους 80.000 Herero και τουλάχιστον 10.000 από τους 20.000 Nama σκοτώθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση