GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Αθήναιον»... της Μοζαμβίκης

«Αθήναιον»... Μαπούτο - Μοζαμβίκη Το μεγαλοπρεπές κτίριο, που παραπέμπει στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική, απέναντι από το...

«Αθήναιον»... Μαπούτο - Μοζαμβίκη
Το μεγαλοπρεπές κτίριο, που παραπέμπει στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική, απέναντι από το... Επισκοπείο στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο ακριβώς δίπλα στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Οικοδομήθηκε από τους Έλληνες το 1923, κατ’ αρχήν, και πριν την ανέγερση του Ναού, χρησιμοποιήθηκε, εκτός από χώρο συνάντησης και πολιτιστικής έκφρασης τής εδώ Παροικίας, ως λατρευτικός χώρος, αλλά και ως σχολείο.
Το κτίριο έχει συνδεθεί με όλες τις μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού της Μοζαμβίκης για περισσότερο από ενάμιση αιώνα, δεδομένου ότι οι πρώτοι Έλληνες έφθασαν εδώ, στη νοτιοανατολική Αφρική, στα μέσα του 19ου αιώνα, συγκεκριμένα στην πόλη Μπεΐρα της Μοζαμβίκης.
Το 1976, κατελήφθη από τον στρατό, στο πλαίσιο της «εθνικοποίησης» (Επανάσταση – Εμφύλιος Πόλεμος – Λαοκρατία – Κομμουνιστικό Λαϊκό Κόμμα FRELIMO). Έκτοτε δεν έχει επιστραφεί ακόμη στους νόμιμους ιδιοκτήτες του Έλληνες, όπως συνέβη με άλλα κτίρια εθνικών κοινοτήτων, που βρίσκονται ανά την χώρα και είχαν τότε καταληφθεί. Έτσι η Ελληνική Παροικία απώλεσε τον ένα πνεύμονα, που την οξυγόνωνε.
Στην σύγχρονη εποχή το πάλαι ποτέ «Αθήναιον» έχασε την ονομασία αυτήν, και τώρα ονομάζεται «Palácio dos Casamentos», δηλαδή Παλάτι των Γάμων που τελούνται οι πολιτικοί γάμοι.
απόσπασμα από το οδοιπορικό στη Μοζαμβίκη
του π. Π. Καποδίστρια.
Orthodox Metropolis of Zambia
 

* Εκεί βρίσκεται τώρα ο επίσκοπος Ζάμπιας Ιωάννης, σε μια προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου του στη Μοζαμβίκη:

* Παπά-Γιάννης από τον Αγκερυκό... Ένας σύγχρονος Παπαφλέσσας στην Αφρική

 

* Μήνυμα από την Αφρική... "Κλείσε μες στην ψυχή σου βαθιά την Ελλάδα και θα νιώσεις κάθε είδους μεγαλείο"!

* Η επέτειος των 75 χρόνων από την ήττα του ναζισμού, στη Ζάμπια της Αφρικής

* Ένας Αδέσποτος ιεράρχης τιμάει τους 200 της Καισαριανής!




О παπάΓιάννης...  στη Μόσχα με τον Γκενάντι Αντρέγεβιτς Ζιουγκάνοφ... Πρώτο Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πρόεδρο της Ένωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων-Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, αναπληρωτή της Κρατικής Δούμας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στενοί συνεργάτες και φίλοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση