GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! Επίθεση με συλλήψεις στο (φιλοκουρδικό κόμμα) HDP...

Εξι μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη μερικά 24ωρα αφού εισαγγελείς κίνησαν εκ νέου διαδικασί...



Εξι μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη μερικά 24ωρα αφού εισαγγελείς κίνησαν εκ νέου διαδικασία για το κλείσιμο του τρίτου ισχυρότερου κόμματος του τουρκικού κοινοβουλίου, που εκπροσωπεί κυρίως την κουρδική μειονότητα και έχει αριστερό πρόγραμμα. 

«Αντιτρομοκρατική επιχείρηση»
Ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν είναι ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στη συνοικία Μπέγιογλου, διευκρίνισε η συμπρόεδρος της οργάνωσης του HDP στην Κωνσταντινούπολη, η Ελίφ Μπουλούτ, στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Τετάρτη.
Ο λόγος που έγιναν οι συλλήψεις δεν είναι γνωστός, πρόσθεσε.

Το τουρκικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έκανε λόγο για αντιτρομοκρατική επιχείρηση με στόχο το εκτός νόμου ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).
Πρόκειται για «τυποποιημένη φρασεολογία» που χρησιμοποιείται «για την κατατρομοκράτηση του HDP», σχολίασε η κυρία Μπουλούτ.

Να τεθεί εκτός νόμου
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορεί το κόμμα ότι είναι ο πολιτικός βραχίονας του PKK, οργάνωσης που η κυβέρνησή του, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική». Το HDP απορρίπτει τον ισχυρισμό αυτό.

Εισαγγελείς κατέθεσαν εκ νέου τη Δευτέρα αίτημα σε τουρκικό ακυρωτικό δικαστήριο να τεθεί εκτός νόμου η παράταξη. Η υπόθεση είχε επιστραφεί τον Μάρτιο από το Συνταγματικό Δικαστήριο για διαδικαστικές παραλείψεις.

Ηταν δεδομένο πως το HDP θα βρισκόταν ξανά στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας αφού κατατέθηκε η υπόθεση ξανά, έκρινε η κυρία Μπουλούτ.

Το HDP σημείωσε σε ανακοίνωσή του χθες Τετάρτη ότι οι κατηγορίες σε βάρος του κόμματος αφορούν κυρίως γεγονότα που σχετίζονται με μαζικές κινητοποιήσεις το 2014.
Ο συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας και άλλα 107 πρόσωπα έχουν παραπεμφθεί με το κατηγορητήριο αυτό σε δίκη, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση