GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΜΑΧΗ με τη φωτιά στα Στύρα Ευβοίας...

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν χερσαίες και εναέριες δυνάμεις στα Στύρα Ευβοίας καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτ...


Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν χερσαίες και εναέριες δυνάμεις στα Στύρα Ευβοίας καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Πυροσβεστική να παραμένει σε ολονύχτια επιφυλακή. 

Την ίδια ώρα, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, περιγράφει αισθητά βελτιωμένη την εικόνα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς, ενώ το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής εκφράζει την ελπίδα ότι η φωτιά θα τεθεί σύντομα υπό έλεγχο.

«Η εικόνα είναι καλύτερη από ό,τι 3 ώρες πριν. Οι συχνές ρίψεις από αέρος αλλά και η τοποθέτηση των δυνάμεων στο έδαφος έχει περιορίσει τη φωτιά σε ένα κύριο μέτωπο στο χωριό Νημποριό που έχει εκκενωθεί» ανέφερε ο κ. Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.



Όπως είπε, από τα εναέρια μέσα παρέμειναν δύο ελικόπτερα, τα οποία έκαναν «χειρουργικές επεμβάσεις στα μέτωπα της φωτιάς». Στην περιοχή -σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη- εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί από αρκετές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, συμμετέχουν ομάδες εθελοντών, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα από τους Δήμους και την Περιφέρεια, όπως επίσης και μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα, ενώ η συγκεκριμένη έκταση στην οποία επεκτείνεται τώρα η φωτιά, είχε καεί πάλι πριν από 14 χρόνια, το 2007.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Καρύστου, κ. Λευτέρης Ραβιόλος, η πυρκαγιά συνεχίζει σε πλήρη εξέλιξη, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος από τα Στύρα για τα Νέα Στύρα και η κυκλοφορία διεξάγεται από το Ρεούζι.

 
Φωτογραφία που ανέβηκε στα social media από τον χρήστη Θοδωρή Τσεκούρα

Νωρίτερα, έγινε επιτυχημένη εκκένωση του οικισμού Νημποριό, οι κάτοικοι του οποίου ενημερώθηκαν με μήνυμα από το 112 ώστε να κινηθούν προς Μαρμάρι και Κάρυστο, ενώ στην πορεία εκκενώθηκε και ο οικισμός Καγκαδαίοι.
   
 Πηγή φωτογραφίας: Stira News

«Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη αυτή τη στιγμή. Η φωτιά είναι περιορισμένη στην κορυφογραμμή, στο βουνό ανάμεσα στα Στύρα και τον οικισμό Νημποριό και για την ώρα δεν μπορεί να ξεφύγει από κάπου», ανέφεραν πηγές της Πυροσβεστικής στην τοπική ιστοσελίδα evima.gr, ενώ πρόσθεσαν: «Έχουν πέσει οι άνεμοι κάτι που διευκολύνει το έργο μας. Και σε αυτή την περίπτωση όλες οι δυνάμεις θα παραμείνουν σε επιφυλακή για όλο το βράδυ».

Νωρίτερα, σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε πως στη μεγάλη πυρκαγιά στα Στύρα Ευβοίας ακόμα δεν κινδυνεύουν σπίτια ή υποδομές.

 
Πηγή φωτογραφίας: Stira News

«Με τη βοήθεια των ανέμων κινήθηκε νότια και γι’ αυτό υπήρξε εισήγηση για εκκένωση της παραλιακής περιοχής του Νημπορίου, ενώ όσοι βρίσκονταν στην περιοχή ενημερώθηκαν και από το 112 με μήνυμα στα κινητά τους» ανέφερε.

Μάλιστα, στο σημείο έσπευσε με ελικόπτερο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Δίνουμε μάχη μέσα σε μία ρεματιά να ανακόψουμε ένα επικίνδυνο μέτωπο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χουλιάρας που είναι μεταξύ των εθελοντών από τα Στύρα που έχουν σπεύσει στο μέτωπο της φωτιάς. Μαζί τους επιχειρούν σε διάφορα σημεία και εθελοντές από τις γειτονικές περιοχές αλλά και την Κάρυστο.

Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες
Με βάση ωστόσο, τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) - meteo.gr, οι δασικές πυρκαγιές εξελίσσονται υπό δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες, γεγονός που ευνοεί την εξάπλωσή τους και δυσχαιρένει σημαντικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ειδικότερα, η πυρκαγιά στα Νέα Στύρα που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι, συμπίπτει με σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών. Με βάση τις επιχειρησιακές προγνώσεις υψηλής ανάλυσης του ΕΑΑ - meteo.gr, οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία, χαμηλή υγρασία καύσιμης ύλης, ισχυροί άνεμοι), αναμένεται να διατηρηθούν έως και αργά το βράδυ του Σαββάτου (10.07.2021) προς Κυριακή (11.07.2021).



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση