GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! ΕΔΩΣΑΝ τρεις άδειες για (νέα) λατομεία στην Πεντέλη παρά τις (υπουργικές) διαψεύσεις...

Με ανακούφιση οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής ενημερώθηκαν την Τρίτη για την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και το...

Με ανακούφιση οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής ενημερώθηκαν την Τρίτη για την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά στην Πεντέλη και την αυτοψία που έκαναν με σκοπό την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής. Αυτό που κυρίως δημιούργησε θετική αίσθηση ήταν η διαβεβαίωση των δύο υπουργών ότι «η προσπάθεια ανάδειξης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου του βουνού δεν συνάδει με την επαναλειτουργία λατομείων» και ως εκ τούτου είναι “απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική” η όποια συζήτηση και  «όσοι την επιχειρούν ας το ξεχάσουν». 

Πράγματι, η συζήτηση για την τύχη των λατομείων  στο Πεντελικό είναι αρκετά παλιά, όπως επίσης και οι απόπειρες (επανα)λειτουργίας τους εδώ και μια 15ετία, χωρίς ωστόσο να τελεσφορήσουν λόγω  των έντονων αντιδράσεων των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.  Το τελευταίο διάστημα η  φημολογία είχε ενταθεί πάλι, γι’ αυτό και η επίσημη δήλωση του κ. Αμυρά ήχησε ως οριστική απόρριψη κάθε σχετικής κουβέντας.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η διαβεβαίωση των υπουργών κλείνει για τα καλά το θέμα και όντως όσοι επιδιώκουν το αντίθετο θα το “ξεχάσουν”; Δυστυχώς δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο διότι η κ. Μενδώνη και κ. Αμυράς μπορεί να κάνουν δηλώσεις αλλά τα επίσημα έγγραφα τους διαψεύδουν!

Όπως αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία» βρίσκονται ήδη σε ισχύ τρεις αποφάσεις με την οποίες δίνονται ισάριθμες άδειες για λατομική δραστηριότητα στο Πεντελικό Όρος. Οι αποφάσεις έχουν εκδοθεί μάλιστα από τα μέσα του περασμένου Απριλίου από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπ. Κοκκινάκη και αφορούν συγκεκριμένα την έγκριση  διενέργειας ερευνητικών εργασιών για ανεύρεση μαρμάρου εντός δασικών εκτάσεων, στην περιοχή «Βαθειά Χούνη Άνω Ραπεντώσας  του Δήμου Διονύσου, από την εταιρία «ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΒΕ». Αυτές οι άδειες καλύπτουν συνολικά έκταση τουλάχιστον 600 στρεμμάτων   και παρουσιάζει ενδιαφέρον το σκεπτικό με το οποίο χορηγούνται.  Η απόφαση του κ. Κοκκινάκη αναφέρει ότι εγκρίνεται «η διενέργεια ερευνητικών εργασιών με γεωλογικές μεθόδους, όπως γεωλογική αναγνώριση – χαρτογράφηση, γεωλογική μελέτη και χωρίς επέμβαση επί του εδάφους από την ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΒΕ στη θέση Βαθειά Χούνη Άνω Ραπεντώσας ΔΚ Διονύσου του Δήμου Διονύσου ΠΕ Ανατολικής Αττικής με σκοπό τη διαπίστωση ύπαρξης μαρμάρων». Η έγκριση χορηγείται για χρονική διάρκεια δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσής της, δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2023. Και προβλέπεται ότι εντός έξι μηνών από τη λήξη της έγκρισης  διενέργειας των ερευνητικών εργασιών η εταιρεία «δύναται να υποβάλει αίτηση μίσθωσης της έκτασης με απευθείας σύμβαση».

Από τους τοπικούς  φορείς  έχουν κατατεθεί διοικητικές προσφυγές στις οποίες τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών, ζητείται να κριθούν οριστικά ανενεργές οι λατομικές ζώνες και επισημαίνεται ότι  για όλους τους κατοίκους, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, αυτό που επιχειρείται είναι περιβαλλοντικό έγκλημα.

Με δεδομένο ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση υπάγεται στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ο οποίος έχει στις αρμοδιότητές του την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το θέμα παίρνει μια πρόσθετη πολιτική διάσταση. Άλλωστε ο κ. Πέτσας εκτός από κάτοικος στον Δήμο Διονύσου, στον  Άγιο Στέφανο, ετοιμάζεται να πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές στην Ανατολική Αττική. Το ενδιαφέρον του λογικά λοιπόν θα έπρεπε να είναι διπλό. Ωστόσο έως σήμερα -αν και λαλίστατος σχεδόν επί παντός του επιστητού και εμφανιζόμενος επί καθημερινής βάσης στα τηλεοπτικά παράθυρα για να αναλύει την κυβερνητική πολιτική- επί του θέματος αυτού τηρεί απόλυτη σιωπή. Κι ενώ οι δυο άλλοι υπουργοί λένε προς όσους θέλουν να επαναλειτουργήσουν τα λατομεία «να το ξεχάσουν», ο κ. Πέτσας ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός δεν λέει τίποτε. Να μην γνωρίζει, θεωρείται μάλλον απίθανο λόγω και της «εντοπιότητάς» του. Το άλλο ενδεχόμενο, να μην γνωρίζουν  ο κ. Αμυράς και η κ. Μενδώνη, την ύπαρξη των εν λόγω αποφάσεων, θα ήταν πράγματι κάτι εντυπωσιακό. Υπάρχει και η εκδοχή με τη δήλωσή τους να θέλησαν να καταγράψουν τη διαφωνία τους ή να συγκρατήσουν, προσωρινά, την τοπική οργή. Όπως και νάχει πάντως η εικόνα της υπουργού Πολιτισμού να επισκέπτεται μαζί με τον κ. Αμυρά την περιοχή - που είναι επίσης  γεμάτη από αρχαία ιερά, βυζαντινά εκκλησάκια και νεότερες μαρτυρίες-  και να δηλώνει ότι «πρόκειται για ένα μοναδικό σύνολο, ένα εξαιρετικό τοπίο, το οποίο οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε» την ώρα που τα μηχανήματα είναι έτοιμα να βάλουν μπροστά για την έναρξη των λατομικών δραστηριοτήτων, μαρτυρά είτε ασυνεννοησία είτε, εν μέσω «επιτελικού κράτους»,  ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις και παλινδρομήσεις. Η ειρωνεία μάλιστα είναι ότι στο πρόγραμμα ανάπλασης, το οποίο εξήγγειλε η κ. Μενδώνη, συμμετέχει μαζί με τους τοπικούς δήμους και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής την ίδια ώρα που εγκρίνει όμως και την έναρξη των λατομικών δραστηριοτήτων.  Το αλαλούμ προκύπτει επίσης από το γεγονός ότι όπως έγραψε και προ ημερών η «δημοκρατία» στην υπόθεση ενεπλάκη και ο Αδ. Γεωργιάδης εξαγγέλλοντας αρχικά τη λειτουργία λατομείων στην περιοχή για να κάνει στροφή 180 μοιρών στη συνέχεια.

Το κυβερνών κόμμα έχει να αντιμετωπίσει μια καυτή πατάτα και από κοινωνικής και εκλογικής σκοπιάς αφού οι περιοχές που πλήττονται κυριαρχούνται από παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι αντίθετοι  σε τέτοιου τύπου δραστηριότητες. Γι’ αυτό και όλες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται είναι πολύ μαζικές και δυναμικές. Η πιο πρόσφατη πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη 7 Ιουλίου στο κατάμεστο γήπεδο του Διονύσου, με τη μορφή συναυλίας με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, όπου βουλευτές όλων των κομμάτων (όχι όμως από τη ΝΔ) τάχθηκαν κατά της λειτουργίας λατομείων. Έξι ημέρες μετά -και αφού στην κυβέρνηση θορυβήθηκαν- ακολούθησε η καθησυχαστική επίσκεψη της κ. Μενδώνη και του κ. Αμυρά στην περιοχή μολονότι τα λατομεία βρίσκονται κοντά στο γερμανικό νεκροταφείο και όχι από την πλευρά της Σπηλιάς του Νταβέλη που πήγαν οι δύο υπουργοί. Πάντως αν και στην εκδήλωση διαμαρτυρίας ο δήμαρχος της περιοχής, επικαλούμενος τις  ενστάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων, έκανε λόγο για μια «πρώτη νίκη», αυτός που φαίνεται να διατηρεί τον τελευταίο λόγο είναι ο (περιέργως σιωπών) κ. Πέτσας…


Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση