GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΟΒΑΡΟ επεισόδιο στην Κύπρο πριν από τη φιέστα Ερντογάν...

Τις διαθέσεις της Αγκυρας έναντι της Λευκωσίας υποδηλώνει το χθεσινό πολύ σοβαρό επεισόδιο που καταγράφηκε στα ανοιχτά του Κάτω Πύργου Τηλλ...



Τις διαθέσεις της Αγκυρας έναντι της Λευκωσίας υποδηλώνει το χθεσινό πολύ σοβαρό επεισόδιο που καταγράφηκε στα ανοιχτά του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, στα βορειοδυτικά της Κύπρου. Τουρκική ακταιωρός κινήθηκε επιθετικά εναντίον μικρού σκάφος του κυπριακού Λιμενικού με τριμελές πλήρωμα, το οποίο και καταδίωξε. Μέχρι τη στιγμή που το κυπριακό σκάφος εισήλθε στο αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου, οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν τα πολυβόλα της ακταιωρού ρίχνοντας τέσσερις φορές προειδοποιητικές βολές. Το περιστατικό έχει πολλαπλές αναγνώσεις, ωστόσο εκ των πραγμάτων η καταγραφή του μόλις λίγα 24ωρα πριν από τη φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, με πολυπληθή τουρκική κουστωδία, υπογραμμίζει με τρόπο αδιαμφισβήτητο τη σκληρή τουρκική γραμμή έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ηδη από τη Λευκωσία έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις προς την Ε.Ε., την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και μεμονωμένα σε διάφορα κράτη.

Το περιστατικό καταγράφηκε χθες τα ξημερώματα περί τα 11 ναυτικά μίλια βόρεια του Κάτω Πύργου, σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην ανατολική οριογραμμή του ψευδοκράτους και δυτικά του κατεχόμενου θύλακα των Κοκκίνων στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Μικρό σκάφος του κυπριακού Λιμενικού με τριμελές πλήρωμα έκανε περιπολία έπειτα από πληροφορίες για προσπάθεια να προωθηθούν μετανάστες προς την Κύπρο, κάτι που συνήθως συμβαίνει υπό την κάλυψη της τουρκικής ακτοφυλακής. Από την τουρκική ακταιωρό, η οποία έπλευσε από τα ανατολικά, ρίχτηκαν προειδοποιητικές βολές. Από το κυπριακό υπουργείο Αμυνας επισημάνθηκε χθες ότι δεν επρόκειτο για ένα σύνηθες περιστατικό. Ο εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «πάντα αναλύουμε με ψυχραιμία τα γεγονότα και στόχος μας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μας ενδιαφέρει να παίξουμε το παιχνίδι δημιουργίας έντασης που πιθανόν να επιδιώκει η άλλη πλευρά, γιατί πάγιος στόχος είναι η συμβολή στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση Κυπριακού».
 
Ηπιες αντιδράσεις
Οι μετρημένες αντιδράσεις από πλευράς Λευκωσίας έχουν ως στόχο να αποφευχθεί η δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων λίγες ημέρες πριν από την επίσημη αποκάλυψη των τουρκικών σχεδίων για τα κατεχόμενα Βαρώσια, και όχι μόνο. Από την Αθήνα οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται με ψυχραιμία και σε συντονισμό με τη Λευκωσία κατά πάγια τακτική. Η σχετικά ψύχραιμη θεώρηση και από τις δύο πλευρές συνδέεται περισσότερο με την αναμονή των τουρκικών ανακοινώσεων και λιγότερο με την αισιοδοξία για το μέλλον των συζητήσεων για το Κυπριακό. Σε ευρύτερους διπλωματικούς κύκλους, εντός και εκτός Ελλάδος, υπάρχει η εκτίμηση ότι προφανώς ο κ. Ερντογάν, ο ακροδεξιός εταίρος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και ο ελεγχόμενος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ θα αξιοποιήσουν την επέτειο του «Αττίλα» για να προκαλέσουν και να προβάλουν ακραίες θέσεις, αλλά δεν θα κινηθούν πέρα από ένα όριο που θα καθιστά πρακτικά αδύνατη την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο επόμενο χρονικό διάστημα. Βεβαίως, η εκτίμηση αυτή συνοδεύεται και από την πάγια καχυποψία έναντι του πολλές φορές απρόβλεπτου χαρακτήρα του κ. Ερντογάν, ο οποίος συχνά έχει κινηθεί πέρα από τα όρια.
 
Απαράδεκτη κάθε ενέργεια βίας, λέει η Ε.Ε.
Κάθε ενέργεια βίας στη Μεσόγειο «είναι απαράδεκτη», τόνισε η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι, με αφορμή το περιστατικό κατά το οποίο τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ εναντίον σκάφους του Λιμενικού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Μασράλι ανέφερε: «Προς το παρόν δεν έχουμε λεπτομέρειες για τις αναφορές, γι’ αυτό δεν μπορούμε να σχολιάσουμε». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «κάθε ενέργεια βίας από οποιουσδήποτε παράγοντες στη Μεσόγειο είναι κατακριτέα και απαράδεκτη». Η κ. Μασράλι πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Η εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι «από την Τουρκία αναμένεται ξεκάθαρη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας και εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία».


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση